Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava rádia reproduktoru

Od: vikos* odpovědí: 5 změna:
Dobrý večer,
mám starší asi 8 leté rádio s CD a kazety.
Nefunguje mi levý reproduktor (8ohm), na výstupu není signál, pravý funguje.
Mohu pravý a levý reproduktor zapojit paralelně nebo sériově aby mi hrály oba reproduktory? Nespálím něco? Díky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, problém je, že takové zapojení je zbytečné. Získáte pouze mono zvuk, resp. zvuk pravého kanálu, který už máte nyní - poslech už nebude stereo. Zdravím!

hodnocení

3x

Musel byste samozřejmě ten levý odpojit od zesilovače. Když je zapojíte sériově, bude menší výkon, když paralelně koncovému zesilovači to moc dobře neudělá. V každém případě ale budete poslouchat na oba reproduktory jen pravý kanál. Abyste slyšel oba kanály (pochopitelně jen mono), musel byste mimo reproduktorů vhodným způsobem propojit i vstupy obou zesilovačů. To už tak jednoduché není.

jabraka*
hodnocení

3x

Jak je vidět,nefunguje jeden kanál zesilovače.Protože pouříváme jen jeden reproduktor,tak při spojení paralelně se ohmická zátěž zmenší na polovinu.Zesilovač bude pracovat do menší zátěže,zvětší se výstupní proud dvojnásobně.Nebudete moci pracovat s větším zesílením.Protože to bude stejně jen poloviční stereo(ne mono) nic se tím nezíská.Zvuk bude samozřejmě velice nepřirozený,bude chybět zvuk z druhého kanálu.Rozumnější by bylo,propojit oba vstupy signálu v zesilovači.Ale nejdříve zkontrolovat ,zda se nepřepálila pojistka zesilovače na chybějícím kanálu.

JABRAKA

hodnocení

2x
Já myslím, že tazatel chápe, že stereo už to nebude a že je to nouzovka, ale přece jen zvuk ze dvou repro zní příjemněji a prostorověji.
Pokud je chcete zapojit oba na jeden kanál, tak můžete a bezpečné do bude do série. Hudební výkon pochopitelně klesne. Také si pohlídejte, že repro budou zapojeny soufázově, tedy při sériovém zapojení jako by to byly baterie, plus jedné na mínus druhé, ten propojavací vodič musí spojovat mínus pól jednoho s plus pólem druhého. Bývají tam značky polarity, kapka barvy, nebo prostě jen podle polohy pravý kontakt prvního repra připojit na levý kontakt druhého repra.

vikos*
hodnocení

Dobré ráno,
zapojil jsem nakonec reproduktory do série.
Jak píše (Jabraka) když bych propojil oba vstupy signálu v zesilovači, tak bych je propojil paralelně a bude to přeci mít stejns výsledek jako bych připojil repro paralelně?
Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]