Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení 3faz motoru

Od: pavel9 odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
na štítku 3faz motoru je označení motoru pro zapojení do trojúhelníku. Může být zapojen i do hvězdy když to není na štítku napdané? Díky moc

Zapojení 3faz motoru

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ja1
hodnocení

5x

Pokud má klasickou svorkovnici se šesti svorkami pak ano - ale pouze pro rozběh způsobem Y/D. Je to z toho důvodu, protože v zapojení do hvězdy bude bežet v podstatě na snížené napětí, tak bude mít nižší výkon než je udaný na štítku a také nižší moment na hřídeli. Lze jej teda snadno přetížit a mohl by se poškodit.

Ale hlavně se bude motor používat v úplně jiném režimu než na který byl používán a bude se přehřívat, ztrátou v železe, zřejmě bude mít menší sycení magnetického obvodu...

Ze zkušenosti: zapojoval jsem motor 35kW pro trvalý provoz - ventilátor, (rozběh Y/D), tak v režimu Y odebírá menší proud, ale teplota motoru na povrchu je za 30 minut 70°C... ! Je to nový moderní motor Siemens ...

hodnocení

3x

Zapojit do hvězdy motor můžeš. Je ale otázka co od motoru očekáváš.

Když ho zapojíš do hvězdy tam bude mít třetinový výkon (což je 2,5kW) a na takový výkon je to zbytečně velké monstrum.

Pokud potřebuješ plný výkon motoru, tak musíš použít přepínač hvězda-trojúhelník.

hodnocení

3x

Tento motor potrebuje prepínač hviezda/ trojuholník. Potom nebude problém so spúšťaním elektromotora na 25 A istič,pokiaľ sa v dome nebudú využívať veľké spotrebiče. Ak ho chcete použiť na cirkulárku,tak pomocou remenice znížte otáčky na píle na max.dovolené. Sprevodovaním sa vám zvýši krutiací moment na píle.

hodnocení

2x

Nelze. Pro váš přehled je zde šikovný průvodce:

home.tiscali.cz/...

doplněno 11.11.18 13:03: Pro zapojení hvězda/trojúhelník je potřeba mít na štítku toto:690/400 V hvězda/trojúhelník 660/380 V hvězda/trojúhelník
ja1

Nene, nemusí.*stop*U starých motorů MEZ se používalo toto označení. Protože sítě 3 x 660V nebyly zrovna obvyklé, tak se to označovalo pro všeobecné použití ve běžné síti 3 x 380V.

ja1

Navíc není jisté, zda bylo vinutí motoru provedeno IZOLAČNĚ na napětí 660V

Toto je motor pro rozběh Y/D... Celý život pracuji v energetice a v průmyslu a se sítí 660V jsem se ještě nikde nesetkal...

Já jsem nepsal o síti, ale o údaji na štítku.

pavel9
hodnocení

Jde mi jen o ten rozběh do hvězdy pak provoz do trojúhelníku, to tedak můžu mít?
Jak jinak poznám u různých motorů jak mají být zapojeny? Díky moc

Áno možete ho použiť s prepínačom hviezda/ trojuholník:

schrack.sk/...

alebo použiť softštart :

shopelektro.cz/...

Tu máte schémy zapojenia podľa štítku:

mylms.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]