Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mě se jedná o to,že jsem si koupil novou televizi dvb t-2,velkou a některé filmy jsou zůžene,hlavně ty starší filmy,ale zůžení je z boku takže ze 102 televize mám 70 prostě do kostky?Jak to že to na staré televizi LCD nedělá a obraz je přes celou obrazovku?Díky za vysvětlení,Nejedná se mi o širokouhlý ale o zmenšení do kostky.
Máš u každé TV jiné nastavení obrazu. V požnostech je např. 4:3, 16:9, 16:10 atd. Pokud je film vysílán ve formátu 4:3, tak jej TV může např. roztáhnout na celou šířku obrazovky, ale uřízne z něj horní a spodní okraj. Prostě si projdi nastavení a vyzkoušej.
Samozřejmě je to v nastavení televize. Starší filmy a pořady mohou být ve formátu 3x4 a pro věrnou reprodukci se po stranách zobrazují černé pruhy. Někdy se také stává, že se podobné pruhy objevují nahoře a dole, většinou při vysílání některých amerických filmů, které mají jiný širokoůhlý formát (nemají 16x9), než jsme u nás zvyklí. Já mám u televize Samsung nastaven formát na automatický a tak si s tím televize poradí sama. Také se ale občas stane, že pro jednotlivý pořad je nutno formát přepnout. Zřejmě to je nesprávným kódováním na straně výrobce pořadu. Pokud je televize nesprávně nastavena, můžete mít starší film třeba nepřirozeně roztažený na celou obrazovku, nebo vám může část obrazu naopak chybět.
Zkoušel jsem vše a po boku jsou stále pruhy hlavně třeba u pořadu Věřte nevěřte,starší filmy atd.Asi to Hyundai zpracovat neumí,nebo je to tím novým dekoderem DVB T2? tv je tři dny stará,a ještě jsem to zkoušel na starších televizích Ty nemají podporu DVB T2 a tam to jede normálně přes celou obrazovku.na automat obrazovky, to jsem nastavil u nové a nic.
Já jen věřím že zase za 5 let budeDVB-T3 až vládě zase dojde to, že je třeba vytáhnout peníze z lidí.
aldaaldo® - jsi totálně mimo mísu, co sem taháš vládu? To, že neumíš natavit televizi, nemá s vládou nyní, ani jindy co dělat. Namaluj si na papír obdélník 4x3 cm a obdélník 16x9cm. A pak je porovnej. Když je film ve formátu 4x3, tak prostě ty pruhy po stranách budou, když je tam nechceš a je ti jedno jak to vypadá, tak si obraz zdeformuj roztažením.
To nejde roztáhnout,ale je to v DVBT-2 protože jsem naladil znovu programy a na programech které nejsou zpracované v dvbt-2 tak to jede normálně.Zase mužou vymyslet něco jiného to si koupím tablet, vím co je formát 16:9 neboj,
Ale když je to přes celou obrazovku, tak to musí být ořezané. Nelze z formátu 3x4 udělat 16x9 jen tím, že se napasuje do širokoúhlé obrazovky. Nebo pak dojde ke zkreslení. Jedině, že to je přeformátováno na vysílacím pracovišti. Mám řadu filmů starších ve formátu 4x3 a když film spustím, automaticky se ve formátu 4x3 zobrazí a nijak mi to nevadí.
Dotaz mě docela zaujal, sice mně pruhy nevadí, ale nezdálo se mi, že by zrovna v tomto měl být další rozdíl mezi DVB-T a DVB-T2. No a on asi opravdu je . Zkuste si prostudovat tady tuto diskuzi, sice to chce trochu trpělivosti, ale nakonec asi zjistíte to, co já - můžete použít pouze zoom a televize si ho na další program stejně nezapamatuje digitalnitelevize.cz/... . Pokud máte někdo jiné info, zkuste ho sem dát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.