Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dekuplační kondenzátor

Od: magdon® odpovědí: 3 změna:

Zaujal mě v jedné zdejší otázce na opravu rádia výraz "dekuplační kondenzátor". Kdysi jsem se opravami elektronkových rádií živil, ale nikdy jsem tenhle výraz neslyšel. Nedalo mi to a pokusil jsem se zjistit, co to je a k čemu to slouží. Po delším hledání jsem narazil na schéma s popisem hodně starého rádia, kde byla o onom kondenzátoru aspoň zmínka. Pokusil jsem se najít aspoň výraz "dekuplace", ale jediné co jsem našel, se týkalo zdravotnictví (a to asi nebude ono :-D). Víte někdo?

doplněno 01.11.18 12:42:

Jo, tak to by mohlo být. A nemusí jít ani o Vf rušení, ale prostě o filtraci poruch, přicházejících po síti (ale to bych ho čekal v obou přívodech). No, třeba ještě někoho něco napadne.

Kdyby to nebylo v tak starém rádiu, typoval bych na "kurvítko", které se časem prosekne a pustí fázi na kostru, čímž odpálí kde co. *smich*

Dekuplační kondenzátor

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Přidám svůj odhad. Kondenzátor má možná za úkol zmírnit náběhovou hranu napětí/proudu při zapínání a vypínání.

Omlouvám se za totální hámotinu*zed*

hodnocení

0x

Něco je i tady. Jinak dle mého názoru má dekuplační kondenzátor mj. za úkol omezit vf rušení, pronikající do rádia přes zdroj.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]