Nejste přihlášen/a.
Zaujal mě v jedné zdejší otázce na opravu rádia výraz "dekuplační kondenzátor". Kdysi jsem se opravami elektronkových rádií živil, ale nikdy jsem tenhle výraz neslyšel. Nedalo mi to a pokusil jsem se zjistit, co to je a k čemu to slouží. Po delším hledání jsem narazil na schéma s popisem hodně starého rádia, kde byla o onom kondenzátoru aspoň zmínka. Pokusil jsem se najít aspoň výraz "dekuplace", ale jediné co jsem našel, se týkalo zdravotnictví (a to asi nebude ono ). Víte někdo?
Jo, tak to by mohlo být. A nemusí jít ani o Vf rušení, ale prostě o filtraci poruch, přicházejících po síti (ale to bych ho čekal v obou přívodech). No, třeba ještě někoho něco napadne.
Kdyby to nebylo v tak starém rádiu, typoval bych na "kurvítko", které se časem prosekne a pustí fázi na kostru, čímž odpálí kde co.
Něco je i tady. Jinak dle mého názoru má dekuplační kondenzátor mj. za úkol omezit vf rušení, pronikající do rádia přes zdroj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.