Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kango a zalomený nástroj

Od: celldron® odpovědí: 17 změna:

Zdravím všichni

Mám dlouho vrtací kladivo Parkside PBH 1500 C3

Po tý době se mi zlomila sekací špice s úchytem SDS a krátký kousek mi zůstal v hlavě kladiva. Marná snaha to vyklepat ven, kalená ocel. Už jsem rozbral celou hlavu kladiva a nic tam není čím bych to chytil nebo vytáhnul...

Při tom pohledu ze strany... Ta díra je i na protější straně

Kango a zalomený nástroj
Kango a zalomený nástroj #2

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, já bych zkusil důlčík a kladivo. Nejdříve zakápnout olejíčkem a nechat nějakou dobu působit (případně opatrně nahřát "horkovzduškou"). Potom přes ty otvory z boku (asi střídavě) důlčíkem (šikmo ve směru ven) a opakovaným krátkým, ale silným úderem kladiva na důlčík, se pokusit o vyražení onoho zbytku nástroje. Problém bude zřejmě s dobrou fixací té hlavy, resp. celého přístroje - snad ho pomůže podržet nějaký kamarád (nebo svěrák=?). Zdravím!

olinl
hodnocení

1x
Vypláchl bych tu upínací část el. kladiva, kde uvázl ten kus sekáče v ředidle, aby bylo vidět, jestli tam není něco dalšího zpříčeného (např. kamínek) a případně ještě to "něco" dostat ven. Mohlo by to potom uvolnit zbytek sekáče. Jinak z nouze bych se zastavil v blízkém servise takovéhoto nářadí a poptal se, jak to řeší. Třeba na to mají fintu za stovku či dvě..

hodnocení

1x

Podržet v ruce na ležato a úder větším kladivem do protipohybu. Ideální by bylo tu hlavu před tím demontovat z vrtačky.

hodnocení

1x

Jednou jsme dolovali ukroucenou poloosu z náklaďáku. Možná by se ten úspěšný postup hodil i zde: Do obou otvorů vložit železné nebo měěné kousky, aby se dotýkaly zbytku SDS nástroje a skřípnout je svářecími keštěmi. To proto, aby se ten ulomený kousek nepřivařil k hlavičce. Pak elektrodu ( tehdy tuším EB121, 3,15mm - jiná zrovna nebyla) a zkusit ten úlomek, samozřejmě ve směru osy, přilepit na elektrodu a pak po uvolnění kleští jej vytrhnout ven.

hodnocení

0x

Co třeba zalomený sekáč zboku v otvoru provrtat naskrkz a vypáčit ho ven? Nebo vyvrtaným otvorem prostrčit tyč a po obou stranách postupně vyklepávat? Přinejhorším nástroj odvrat, pokud se nepoškodí uchycení?

hodnocení

Ten kus je z kalené oceli vrták bych o to jenom otupil a ničeho nedosáhl.

Už jsem to zkoušel páčit 2ma šroubováhama a nejde to. Je to tam dost napevno zacvaklé

Normálním cobaltovym vrtákem to v klidu provrtáte.

hodnocení

0x

Skúste to naolejovať a cez tú dierku pootočiť ten ulomený kúsok a vyklepať von.Ak sa to nepodarí,tak odskrutkovať tú časť,čo drží hlavu. Z druhej strany je diera cez ktorú udiera úderník do nástroja a tade sa dá ten kúsok vyraziť von.

kolemjdouci
hodnocení

0x

celldron, stalo se mi přesně to samé co tobě. Když dáš na sebe spojení, tak ti popíšu postup, jak se nám to podařilo vyndat.Sem to psát nebudu, protože na této diskusi je hodně chytrolínů, co neporadí, ale budou přesně vědět, že to nejde, aniž to někdy zkusili. Proto sem už jako bývalý přihlášený více jak rok nepřispívám.*plac*

ben®

kolemjdouci - když odmítáte poradit zde, tak vložte spojení na sebe. Třeba budete dostávat více žádostí o dobré rady, které jsou úžasné, ale musí zůstat soukromé.

kolemjdouci

Přesně jeden z chytrolínů.

ben®

kolemjdouci - to byl test Vaší reakce a přesně toto jsem očekával. Spojení nedáte, jen ho lákáte. Takže, rada žádná (já už jsem zde poradil jako chytrolín ).

hodnocení

Ahoj všichni zase.

Konečně se mi podařilo kus vytáhnout jedinným způsobem.

Kango jsem kompleteně rozdělal a mechaniku která obsahuje ocelový válec (kladivo) a píst jsem musel sundat a stáhout ložiska, gufera, pružné hroužky, pružiny, kuličky a ségrovky. Byl jsem překvapen jak je to jednoduchý. Po sundání všech částí jsem se dostal za zlomený nástroj který jsem šroubovákem vytlačil ven z hlavy kladiva. Ulomený kus nešel vytáhnout protože jak úderník mlátil zezadu na SDS úchyt, udělala se tam deformace materiálu který zamezil vytáhnutí zlomeného kusu.

Důvod zalomení nástroje byla vada v materiálu a tyhle SDS nástroje jsou dělány pro údery o síle 5J kladivo má 5J taky. Očekával jsem rezervu že nástroj bude dělán aspoň na 7J

prosteja
hodnocení

0x

Zdravím, pokud mohu, oživím a využiji toto téma. Mám stejné kladivo jako zakladatel tohoto téma (Parkside PBH 1500) a něják mě zlobí sklíčidlo. Sklíčidlo neudrží vrták ani jiný nástroj (po zasunutí jakéhokoli nástoje samovolně vypadává z hlavy). Dá se to v domácích podmínkách něják opravit? Nebo je nutné koupit celé nové sklíčídlo? Děkuji

hodnocení

0x

Prosteja, už u dvou strojů (ani jeden parkside) jsem to zprovoznil. Ta hlava se dá rozebrat od vrtáku dál. Sekáč anebo vrták tam drží kulička v drážce za pružinou, ta kulička se buď kousne anebo pomele. Chce to rozebrat, očistit, promazat a složit, nic na tom není. Jednou jsem tu kuličku nahradil jinou...

doplněno 08.05.21 22:16:

Šel jsem na to od vršku. Stáhl jsem tu horní krytku a pak už tam byly jen siegrovky,kroužky a pružina, nic složitého. Hlavu jsem nesundával.

prosteja
Děkuji, náhodou nějaký návod jak to sklíčidlo rozložit nemáte? Koukal jsem na to a vůbec nevím, odkud se do toho mám pustit. Jde třeba ta hlava sejmout z kladiva? Nebo se to nějak rozebírá postupně od vršku? Nerad bych to ještě víc po... Děkuji
kutillibor
Pro ty co maj zalomeny konec nástroje v kangu a neví co s tím 1,zkus přetáhnout gumovou špičku přes nástroj (pokud nejde sundat)2,když to otřeš hadrou, najdeš kovový O kroužek, v místě vybrání jej podpáč a sundej 3,opatrně vytáhni pružinu a pak celé pouzdro POZOR ! neztrať 2 kuličky cca8mm, to je konec demontáže hlavy, teď je třeba vytáhnout/vyklepat nástroj pokud tam ještě je a vykuchat úlomky- když to nepůjde, musíš demontovat celý mechanismus , to je ale větší zábava- hodně štěstí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]