Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ventilátor se netočí jenom hučí

Od: bermine odpovědí: 10 změna:

Zdravím, před několika týdny se mi rozbil ventilátor - po zapojení do zásuvky pouze vrčí a netočí se ani když mu pomohu tak se nechytne nějaké rady? děkuji

Video:

youtu.be/...

Ventilátor se netočí jenom hučí
Ventilátor se netočí jenom hučí #2
Ventilátor se netočí jenom hučí #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hshy
hodnocení

2x

Zadřený uložení rotoru motorku?

bermine
hodnocení

z vaší odpovědi jsem pobral že je třeba rozebrat motor jenže 3 ze 4 šrouobků šly v pohodě ale 4tý nechce

vernon
Logicky - pokud jde s vrtulí otáčet, zadřený není...

olinl
hodnocení

1x
Ofoť výrobní štítek na výrobku/motoru. U některých motorků k "roztočení vrtule" může být potřeba rozběhový kondenzátor, tak pokud ho tam máš, je možné že je špatný. Jinak se mohla spálit izolace na vinutí cívky motoru. Překontroluj elektrické spoje na vodičích.
bermine
hodnocení

Zdravím, motor na sobě bohužel nemá výrobní štítek

org

Pokud je nefukční nebo slabý rozběhový kondenzátor a motorek se roztočí rukou (ve videu to tak bylo), tak se motorek začne sám normálně točit.

Je nějaký rozdíl v ručním roztočení vrtule když je motor pod proudem a bez proudu?

A co když se kondenzátor odpojí a zapnutý motor se rukou roztočí? Pokud by se rozběhl, tak má kondenzátor zkrat.

bermine
hodnocení

Zdravím, motor nemá jakýkoliv kondenztátor je normálně na 230V a po roztočení rukou při zapnutém motoru tak jde naprosto volně bez problémů a má dobrou setrvačnost zatímco při odpojeném motoru se to jakoby ,,Donutí zastavit,, - chybí setrvačnost to samé se děje když zapnutý motor který se dotočuje setrvačností a když ho vypnu tak se to okamžitě zastaví - vše můžete vidět na videu

hodnocení

0x

Ahojky

tento problém jsem řešil u mnoho ventilátorů z mikrovlnek atd.

Vždy pomohlo rozebrat motor a promazat řídkým olejem ložiska a kdyby to nepomohlo tak vyměnit rozběhový kondenzátor pokud tam nějaký je :D

Jestli je to uložený v mosazných ložiskách, tak po čase vazelina ještě z továrny dost zhoustne a začne to brzdit.

bermine
hodnocení

Ahoj, motor bych klidně rozebral kdyby šlo :/ 2 nebo 3 šroubky vyšroubuju pohodě ale zbytek se bohužel drží... dokázal by jste mi poradit?

hodnocení

0x

Aha zarezlý šroubek v motoru..

Zkuste na něho stříknout WD 40 a nechte to tak hodinu než olej proteče závitem. Nebo zkuste šroubovákem u kterého při vyšroubovávání budete zezhora na něho tlouct kladívkem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]