Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Chystáme se koupit novou vestavnou troubu + indukční desku.
Vybíráme, ale nejsem si jistý prvním filtrem a to jestli je stará trouba + sklokeramická deska na 220V nebo 380V.
Jde to poznat z fotky jističů nebo z fotky zapojení?
Tři jističe znamenají třífázový proud (380V)?
Stará trouba dle specifikace (Gorenje Noblesse) umí oboje a zatím jsem jí nechtěl celou vysunout (nutnost odpojení krátkých kabelů).
Děkuji! Milan
Takřka vždy je trouba+sporák kombinací více spotřebičů na 230V. Jdou zapojit na jednu, dvě, nebo 3 fáze. Jak se to nakonec doma zapojí záleží na vás, nebo elektrikáři. Snahou je zatěžovat všechny fáze rovnoměrně.
U starého sporáku se dle popisu zdá, že jsou jeho "spotřebiče" rozhozeny mezi třemi fázemi.
Třífázové připojení je třífázový jistič, nikoli tři jističe (pokud to není nějaká "prasárna"). To co vidím na obrázku za dráty, mě připadá dost slabé na troubu, nebo desku (ale oko klame). I podivné barvy vodičů.
Zda je zařízení na 400V, nebo 230V, musí být na štítku, nebo v manuálu. Někdy tam bývá i schema zapojení.
Děkuji za odpovědi.
Ve specifikaci je, že ta trouba může být na 220V i 380V.
K silovým vodičům jsem se evidentně zatím nedostal. Doufal jsem, že to půjde nějak zjistit z jističů.
Pokusím se to tedy rozpojit, abych se dostal k zadní části trouby a doufám, že tam už to poznám podle zapojení..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.