Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak otestovat síťový adaptér multimetrem?

Od: postcd® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, elektronické zařízení (počítačový switch) je napájen adaptérem/zdrojem s výstupem 9V a 700mA (uvedeno na jeho štítku) a zařízení přestalo fungovat, napadlo mě že bych otestoval ten adaptér zda problém není v něm a tak jsem:

- na multimetru nastavil měření střídavého napětí (vlnovka) a hodnotu 200 (V).

- Pak jsem černou elektrodu dal na plášť konektoru od síťového adaptéru a červenou na plíšek, který je na začátku vnitřního prostoru konektoru a nic to neukázalo (počítám, že to znamená vadný adaptér).

Stejně jsem vyzkoušel další dva adaptéry od jiných elektro. zařízení a u jednoho jsem naměřil 40V (adaptér notebooku) a u adaptéru externího disku to bylo asi 25V (pokud se nepletu). Našel jsem doma ještě adaptér, který má podobné hodnoty jako ten, který je asi nefunkční:

Nefunkční (asi): 9V, 700mA (uvedeno na jeho štítku)
Jiný (neoriginální, s kterým se ale elektro zařízení zapnulo): 12V, 500mA

Otázka 1: Co si myslíte o tom rozdílu hodnot na štítcích adaptérů a o tom že jsem nic nenaměřil na tom originálním, měřil jsem správně?

Otázka 2: na co si mám prosím dát pozor při výše popsaném měření adaptéru multimetrem, když nejsem znalý v oblasti elektro? Jak bych mohl způsobit zkrat nebo podobně při takovém měření? (Pamatuji si, že jsem jednou zkoušel měřit adaptér a zajiskřilo to.)

Otázka 3: Jak to, že jsem naměřil 25V (pokud si dobře pamatuji) u adaptéru externího disku, přesto, že je na adaptéru psán výstup 12V, 2A?

děkuji pěkně, za případnou reakci :)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rqts
hodnocení

0x

Neni potřeba číst celé, 1. chyba, měříš střídavé napětí (vlnovku) tam, kde je stejnosměrné "(rovná se" se spodní čárou přerušovanou).

mkat*
hodnocení

0x

Tvoj adaptér dáva jednosmerné napätie.A nie striedavé.Merať treba merákom prepnutým na jednosmerné a nie na striedavé napätie.

rv*
hodnocení

0x

Jak uvedeno, musíš přepnout na stejnosměrný. A správné měření je za provozu, tedy když je adaptér připojený na switch. Bez zatížení může ukazovat správně, při zatížení kvůli vadě napětí klesne třeba na nulu.

hoststary*
hodnocení

0x

Když je na štítku napsáno že má na výstupu 9V a 700mA, je to napětí při zatížení těmi 700 mA. Při menším odběru proudu je napětí vyšší a při vyšším otakdběru nižší. Při měření, jak to asi měříte vy, bez zatížení, tedy jak se říká "na prázdno", má napětí ještě vyšší, tedy to, co jste naměřil, klidně vašemu měřidlu věřte.

Pokud byste chtěl měřit zatěžovací charak/..., zapojil byste na výstup přes ampérmetr nějakou odporovou zátěž, například posuvný odpor, ve škole mu říkali "šoupák"a za něj voltmetr a postupně byste snižoval odpor a tím zvyšoval odběr proudu a měřil napětí. A pak byste našel to, co je uvedené na štítku, že při nějakém proudu má nějaké napětí.

Ale logicky, když na výstupu nějaké napětí je, tak adaptér asi funguje, nejčastější závada je buď přepálená pojistky způsobená tvrdým zkratem na výstupu, nebo přerušený kablík, obvykle v místě, kde se nejvíc ohýbá.

Při měření by bylo ideální na výstupní konektror připojit protikus konektoru s připájenými drátky, aby se při chytání krokodýlkama nebo ručním dotýkání banánkama nebo měřicíma hrotama neudělal zkrat, který by mohl adaptér opravdu zničit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]