Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sled fází přes frek.měnič a softstart

Od: paso odpovědí: 19 změna:
Zdravím na poradně,
Mám tří fázový motor,který je zapojen přes frekveční měnič nebo softstart.
Je jedno v jakém sledu sa zapojuje sled fází? Když bych je přehodil,stalo by sa něco?
děkuju

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Směr se změní, pokud prohodíte mezi sebou dvě fáze za frekvenčním měničem, před softstartérem, nebo za softstartérem.
Nezmění se, pokud je prohodíte před frekvenčním měničem.

hodnocení

0x

"...stalo by sa něco?"

Stalo. Točil by se na druhou stranu.

To jste ale nevyzkoušel v praxi, Magdone, že?
Až to někdy vyzkoušíte, tak zjistíte, že to není pravda.

promon - Ale no tak! Pokud přehodíte fáze na motoru, bude se točit na druhou stranu. A je naprosto jedno, jestli motor napájíte přes měnič, nebo přímo z generátoru v elektrárně. Je to podle fyzikálních zákonů a nic s tím nenaděláte.

Když je přehodíte před měničem, tak nikoliv.

No, tak je pravda, že ta formulace dotazu je taková nejednoznačná. Já to pochopil tak, že řeší připojení nějakého stroje, který má frekvenčák a za ním motor.

Takže jsme ve shodě - prohození fází před měničem nemění nic na smyslu otáčení motoru.

Pochopitelně - pokud si někdo prohodí fáze za měničem, tak se smysl otáčení změní, to je stejné jako u klasicky zapojenéhoi motoru bez měniče.

Ale u softstartéru se směr změní ;)

S měničema mám velké zkušenosti, softstarter jsem potkal jen několikrát, ale ten, který jsem instaloval fugoval skutečně tak, jak píšete Vy. Prostě to nebyl měnič, kde je prakticky oddělen vstu a výstup, ale šlo o zařízení, které elektronicky řešilo rozběh velkého motoru, po jeho rozběhu došlo k propojení vstupu a výstupu a elektronika pak už byla odpojená - až do dalšího startu

hodnocení

0x

Potřeboval bych porozumnět tvému problému, abych ti pak molh i poradit.

Kam chceš zapojovat sled fází?

Proč zapojuješ motor přes frekvenční měnič nebo softstartér? Vyber si jedno zařízení a to připoj k motoru.

Co já jsem viděl hlídač sledu fází, tak se používal na kontrolu třífázového přívodu. Když máš mobilní stroj s několika elektromotory, tak si motory sfázuješ na správné směry otáčení a pak už pouze kontroluješ, jestli je správný sled fází na přívodním kabelu.

paso
hodnocení

Zdravím,
jen sa ptám jestli by sa něco dělo,některé motory jsou zapojené přes frek.měnič,jiné přes softstart.Když sa motor odpojuje a pak se při připojeni prohodi faze,bude se točit naopak?

Když motor odpojíš a pak připojíš s prohozenými fázemi, tak se bude točit obráceně. Ale tuhle radu už tady máš.

hodnocení

0x

Pokud chceš obrátit chod motoru, musíš prohodit fáze na přívodu ještě před měničem.

paso
hodnocení

A kdybych přehodil fáze za měničem tak pojede taky opačně?
filipd

Přehozením fází před měničem se směr otáčení motoru nezmění. Musí se přehodit fáze za měničem nebo změnit směr otáčení v nastavení měniče.

paso
hodnocení

Zdravím,
tak ještě naposledy, pokud přehodím fáze ať už před softStartem nebo frek.měničem, bude se motor točit stále stejně.
Pokud přehodím ať už za softstartem nebo frekven.měničem, bude směr otáčení motoru opačný?

Pokud přehodíš fáze před frekvenčním měničem, tak se motor bude otáčet pořád stejným směrem. Frekvenční měnič si "vyrábí" svoje vlastní fáze, takže ho nějaký sled fází na vstupu nezajímá.

Jak funguje přehození fází na vstupu softstartéru nevím. Ale pokud to zařízení máš, tak si to vyzkoušej.

Pokud přehodíš fáze za frekvenčním měničem nebo softstartérem, tak se bude motor točit na opačnou stranu.

hodnocení

0x
Přehození fází na vstupu nic nezmění, ve skutečnosti je tam můstkový úsměrňovač a ten nabíjí v podstatě baterii kondenzátorů...

to ale neplatí u softstartéru, tam jsou jenom tyristory a po rozběhu bývá softstartér překlenut stykačem.

OK, tam je to jasný...

paso
hodnocení

Zdravím na poradně po nějaké době,
chci poděkovat hlavně Mikihans za správnou odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]