Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna 3 Fáz.zászuky z 5 na 4 kolíky

Od: janek* odpovědí: 12 změna:
Zdravím,
mám 3 Fáz.zásuvku 16A 5 kolíků zapojenou přes I.chránič.
Mohu ji vyměnit za 4 kolíkovou? Nezapojím jen N?
I chránič pak nebude mít význam?
Díky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Vyměň vidlici za pětikolíkovou a tam případně nezapojíš N, pokud tam není. To bývá třeba u svářečky, kde jsou připojeny dvě fáze + ochranný vodič.

qers
hodnocení

4x

Tohle bohužel nejde, je to jiná soustava, určitě jste již narazil na rozdíly mezi TN-C a TN-S. Platí, že jak již je to TN-S, tedy zjednodušeně S jako separovaný vodič PEN na 2 samostatné vodiče na ochranný PE a pracovní N, již není možnost přecházet zpět. Lepší řešení je u spotřebiče vyměnit zástrčku.

janek*
hodnocení

Zdravím,
z 5 na 4 kolík to nejde?
když by to bylo naopak 4 kolíková zásuvka,pak na 5 kolíkovou tak by to šlo?

hodnocení

0x

Běžně jsou v prodeji redukce.

vernon
hodnocení

0x
Jde to. Zapojí se fáze a PE. N stejně většina třífázových spotřebičů nevyužívá. Jen potom nesmíš na takovou zásuvku zapojit jednofázovou redukci...
Ale lepší řešení je koupit ke spotřebiči se čtyřkolíkem pětikolíkovou vidlici a vyměnit...
karo
A co funkce fíčka? Pokud se odpojí N, tak fíčko nebude fungovat, mám pravdu?

jenicek*
hodnocení

0x
@karo: máte pravdu. V případě odpojení N vodiče nebude fungovat fíčko a nic nebude fungovat.
A co takhle dát acidurku a rozbočit z ní 1x 4.kolíkovou a 1x 5.kolíkovou zásuvku?
kolemjdouci

Pro všechny elektrozedníky, kteří zde radí, fíčko bez zapojeného N bude fungovat.

vernon
Samozřejmě, že bude bez nuláku proudový chránič fungovat! Drtivá většina třífázových spotřebičů (hlavně motory apd.) nulák nepotřebuje a fíčko normálně funguje!
Jen není košér montovat do rozvodu TN-S čtyřkolík, lepší je vyměnit vidlici u spotřebiče. Není to košér ale funguje to a zakázané to není.

jenicek*
hodnocení

0x
@vernon a @kolemjdouci: Já měl na mysli funkci vybavovacího tlačítka. Bez N vodiče nebude fungovat,jinak porovnání proudů bude fungovat dál.
vernon
Do fíčka nulák vede. To že nevede (nebo není zapojen) do zásuvky, nebo ho daný spotřebič nepoužívá, fungování fíčka neovlivní.

honzicek
hodnocení

0x
Též mě to zajímá. A pokud bude zapojen jen např motor na 4 kolík při odpojeném N, tak spadne chránič? když bude unikat proud jinudy než má?
Dík

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]