Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký jistič před cirkulárku

Od: totak® odpovědí: 5 změna:
Zdravím, Hlavní jistič je 3x25A. V rozvaděči starý jistič na kabel " ven" odešel a štítek není čitelný. Jakou hodnotu jističe doporučíte na cirkulárku ( počítám motor raději 5kW i když je tam myslím slabší ). Na konec zahrady k rázu dřeva je potřeba 50m kabelu, to jen pro upřesnění. Odhaduju že by bylo nejlepší dát jistič 3x20 ale na druhou stranu bych to nerad předimenzoval aby to vůbec spadlo když bude potřeba dřív než vyhoří celý motor. Dik za vaše názory.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Měl by stačit 16A/B, podle rozběhu, max. C

doplněno 05.10.18 13:46:

K ochraně motoru by mělo být nadproudové relé, dimenzované podle štítku na motoru. Hodnota na štítku by měla být uprostřed hodnoty, na nastavení relé.

doplněno 05.10.18 13:52:

Zásuvku na domě mám 32A, jištěnou 20A/C. Zatím se mi nikdy "nepovedlo", jistič "vyrazit". A to jsem řezal na pile, míchal míchačkou i svařoval. Takže pro běžné domácí použití dostačující.

rqts
hodnocení

2x

1) podívej se jaké vedou k zásuvce vodiče, jejich materiál a průřez, uložení kabelu či vodičů 2) najdi si tabulku zatižitelnosti dle způsobu uložení kabelu k zásuvce a najdi tam maximální možné jištění, 3) koukni na typ zásuvky, bývají na různý proud. 4) určení jističe: Proud kabelem ani proud zásuvky nesmí být překročen a větší než 25A nemá smysl dávat. Pokud je rozběh hvězda - trojúhelník, může 16A stačit, ale vyhoření motoru jistič nezabrání, ten chrání vedení.

hodnocení

Na cirkuli je malá (šestnáctka) na baráku velká. Rozběh motoru je na tvrdo, bez přepínání a stávající jistič neshazoval.
rqzs

Dal bych 16C při tý dýlce kabelu to vyjde.

hodnocení

0x

Stačí 16A/C... Nedávno jsem to řešil... Lítala mi i 20A/B... C jsem to vyřešil... Motor 4kW bez rozběhu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cirkulárka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]