Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Po vyfocení bíleho pozadí mám modré pozadí

Od: rotorod® odpovědí: 12 změna:

dobrý den,

potřebuji si nějak naskenovat knihu s černobilymi obrázky. Za obrázkem a kolem dokola je bílé pozadí. Jenže nemám skener, tak to vyfotím obyčejným fotoaparatem (Panasanonic DMC-SZ3). Jenže to bílé pozadí není bíle ale tak nějak do modra. Nevím proč? Je to o nastavení fotoaparátu? Fotím za denního světla v kuchyni u okna, světla přez okno je dost. Já si chci pak upravit nějak obrázek, jenže jak odtsraním z toho pozadí a nahradím bílým tak to původní je fakt modre. Proč? Jak to vyfotit aby to zůstalo bíle? nebo skener tomu pomůže? děkuji a příkládám obrázek jako "modrý a pak s bílým pozadím, jakým bych potřeboval. Celkem potřebuji přez 200obrázku, a upravovat každý jeden bude na dlouho, proto možná pomůže nastavit fotoaparát, nebo skener, nebo jiné světlo, fotit venku,...nevím a děkuji

Po vyfocení bíleho pozadí mám modré pozadí
Po vyfocení bíleho pozadí mám modré pozadí #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

3x

Zkuste pokud jde jen o černobílé obrázky a text. Fotoaprát na stativ, nastavit vyvážení bílé na co nejvěrnější bílou a přeexponovat. Poté v editoru doladit zvýrazněním černé či další funkce. Chce to zkušenosti. První je přeexponovaný.

Po vyfocení bíleho pozadí mám modré pozadí #3
Po vyfocení bíleho pozadí mám modré pozadí #4

hodnocení

1x

Pro focení textu na bílém papíře je potřeba trochu přeexponovat (přidat EV ) , tím se dosáhne lepšího kontrastu a pokud foťák nemá ruční WB tak se pokusit vybrat nějakou lepší možnost z přednastavených. Fotit tohle vestavěným bleskem je hovadina.

hodnocení

0x

Fotoaparát vyrovnává jasy a vyvažuje bílou. Proto není výsledek černobílý, ale (třeba) šedo-modrý.

Výsledek ze skeneru by byl lepší. Pokud skener není dostupný, pomůže grafický editor, třeba takový, co umí dávkové zpracování (převod do čb, zvýšení kontrastu...)

hodnocení

takže spíš si hrát s tím kontrastem než to bude nastavením fotoaparátu? anebo kdybych fotil venku na sluníčku, pomohlo by to? skener by byl 100% bílá? to asi taky ne, protože knížku neseskenuji bez zavření víka...

Dobré světlo to určitě vylepší, zkus ještě v nastavení foťáku najít vyvážení bílé (white balancing) a vybrat různé možnosti (nebo třeba i vypnout).

Skener by měl dávat věrnější výsledky, už proto, že má vlastní zdroj světla. Nezavření víka nevadí, spíš je důležitější, aby papír přilehnul pokud možno po celé ploše (což může být u tlustých svazků problém).

hodnocení

0x

Problém je v tom, že denní světlo není bílé, a při jasné obloze už vůbec ne. Navíc se docela dost v průběhu dne mění. Oko si to dokáže přebrat a přizpůsobit se. Foťák by to teorticky měl umět taky, ale jestli na něm nemáte možnost ručního nastavení bílé, tak to asi nezvládne. Na foťáku ale většinou bývá možnost focení černobíle. Pak by případné lehce šedé pozadí šlo celkem snadno odstranit zvýšením kontrastu nějakým editorem, který umí pracovat s víc obrázky najednou.

doplněno 01.10.18 11:25:

Ideální je vodorovná plocha, osvětlená 4 reflektory (nebo aspoň 2) se shodnou svítivostí, foťák pak pevně umístěný objektivem dolů nad střed fotogtafované předlohy. To ale asi nebude ve Vašich možnostech. Takže venku, na denním rozptýleném světle (přímé slunce není nejlepší). Dávat pozor na stín, vržený fotografujícím. Určitě ne v místnosti, byť u okna (rozdíl osvětlení bližší a vzdálenější hrany předlohy je značný, oko si to zase srovná, ale foťák ne).

hodnocení

rozumím, budu tedy zkoušet černobile fotit, s bilou, bez bile,...pohraju si s tím a budu muset v tom editoru hold pracovat a odstranovat pozadi. Jde to ale hold pomaleji nez jsem myslel. Jen mi prosim ještě poradte jestli je lepši fotit mym obyčejnym fotakem u okna, mimo okno, večer u světla,,... kde nejlepe? děkuji

111®
hodnocení

0x

to chce buď halogenový světlo nebo blesk

jabraka*

Ani tyto zdroje nejsou bílé.

JB

hodnocení

0x

Bude to v nastavení foťáku, já fotím kompaktem i zrcadlovkou, vyvážení bílé v automatu a nikdy se mi toto nestalo, když vyfotím bílou čtvrtku, tak je fotka bílá. Vypadá to jako inverze. Ještě mě napadlo, zda to nedělá grafický program v PC?

hodnocení

0x

Samozřejmě jak radí ostatní, ručně vyvážit nastavení bílé, nejlépe ještě na střední šedou a to při různých světelných podmínkách zvlášť. Aby toho nebylo málo, tak vzít v úvahu měření expozice (bod, matice, střed...). Skvělá ukázka toho, jak se s automatikou nedá dělat všechno :)

hodnocení

děkuji všem za rady, budu zkoušet, asi lepší bude fotit v černobile si myslím...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]