Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ele.zapojení bojleru

Od: hugoo odpovědí: 6 změna:
Dobrý den, mám od boileru 3 dráty, hnědý modrý a zelžlutý.
Ze zdi mi trčí jen 2dráty, černý a zelený.
Jak ho mám zapojit?
Díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud je přívodní kabel pouze dvoužilový (zřejmě starší instalace), spojte v krabici modrý a zelenožlutý a připojte na zelený.Černý na černý. U nové instalace musí být přívod třemi vodiči a přes proudový chránič.

doplněno 30.09.18 10:11:

Sorry - zaměnil jsem hnědý za černý, ale na funkci to nemá vliv, jsou to fázové barvy.

hodnocení

2x

Tipuji že černý bude fáze a zelený nulák.Dá se to měřákem změřit, Každopádně bych se podíval zda nemá kabel ve zdi třeba uštípnutej jeden vodič. Chtělo by to ještě ochranný. Pokud tam nebude tak to chce dotáhnout nejspíš nový kabel.

malyparanoik*
hodnocení

2x

Ono to ale není jen o těch dvou/třech drátech... Pravděpodobně to bude takhle:

Přečtěte si návod na instalaci boileru (zjistíte, že do toho nemáte co vrtat a tak zavoláte elektrikáře). Ten přijde, koukne kde se boiler nachází, kde je vývod ze zdi, jestli tam vůbec být může a pokud ano, tak na zeď osaďí " krabici" , ZMĚŘÍ který vodič je L a který je PEN. Ve svorkovnici zapojí (podle návodu boileru) pravděpodobně: L na hnědý z boileru, PEN na zelený z boileru, modrý do samostatné svorky kterou na straně přívodu proklemuje na přívodní PEN. Rozhodne, jestli je tam potřeba dotáhnout doplňující ochranné pospojování a případně ho udělá. Nakonec Vám taky potvrdí záručák.

hugoo
hodnocení

Dobrý den,
mám to propojené podle vašich rad a kamaráda elektrikáře.
Teď by mě zajímalo, kde se musí ještě dělat ochranné pospojování?
díky

hugoo
hodnocení

Dobrý den, je to ještě stará hliníková instalace, ve zdi jdou jen ty dva dráty. Kdybych ten zelenožlutý od bojleru nepřipojil nikam,stalo by se něco? Mohlo by to být nebezpečné? Řekne mi to někdo?
Díky

V této vaší instalaci musíte zelenožlutý propojit s modrým. Nepřipojit zelenožlutý by bylo nebezpečné, v případě poruchy. Podle staré normy je to ochrana nulováním. V stávající instalaci není nutné tahat nový kabel. Stejně byste na jeho začátku zelenožlutý s modrým spojil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení bojleru

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]