Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak rozchodit staré gramorádio?

Od: jenicek* odpovědí: 14 změna:
Zdravím chtěl bych vyzkoušet funkčnost starého gramorádia Tesla Bratislava 1038A RO2 220V~ 50HZ 10W a chci zkusit rádio ale nevím jak jej zapojit a vyzkoušet. Vzadu jsou svorky:
FM-300 ohmů(asi anténa)
AM-anténa+uzemnění
a pak další dvě,ale nevím co znamenají.
Poradíte? Díky za odpovědi. J
Fotky bych udělal ale už víte co chci napsat :)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud je uvnitř vše funkční a seženete anténu se starou koncovkou 300Ohm (to je na AM rozsah) tak to fungovat bude.

Na VKV (FM) to má jak východní (nevím zda všechny verze) tak západní normu..

Reproduktor je vestavěný, případně lze připojit externí (ale opět starý typ DIN koncovek dvoukolík).

Na VKV anténu Vám stačí kus drátu..s odizolovaným koncem.

Ze zadní strany je ještě vstup na magnetofon (opět starý DIN pětikolík).

hodnocení

2x
Záleží na roku vyroby. Pred přechodem na *západní" normu jsme měli v československu jiné kanálové rozpětí frekvencí vkv. Na takovém rádiu bez úpravy ladících obvodů v pásmu FM nic nechytíš. Pokud je rádio funkční, mělo by ale hrát v pásmu středních vln MV. Jestli nehraje ani na středních tak asi nebude funkční. Střední vlny připojení na vnější anténu nepotřebují. Mají vnitřní ferritovou ( pár závitů měděného drátku na železném jádru ) Co se týče " neznámých" konektorů na tadní straně, budeš tam mít nejspíš kolečko s pěti otvory. Když přepneš rádio na vstup z vnějšího , ohulíš ho a píchneš jehlu do některého z otvorů pětikolíku mělo by rádio silně zabzučet. Neni v tom žádný proud, neboj se. Prostřední bzučet nebude, to je kostra. Dva vlevo nebo dva vpravo od kostry jsou výstup, druhé dva jsou vstup. Takže jen ty dva budou bzučet. To by znamenalo, že aspoň zesilovač je v pořádku. V tom případě bys rozchodil i gramec.
Uzemění můžeš dát na radiátor topení nebo na vodovod. Kolik zásuvky by mohl posloužit taky ale strkat drátky kousek od zdířky 230 živých moc nedoporučuju.

Kolego toto má obě normy jak CCIR tak i OIRT takže dnes pokud je OK by mělo hrát stejně jako v době vzniku!

jenicek*
hodnocení

Tak jsem zkusil dát odizolovaný kus drátu a funguje ale strašně chrčí. A k čemu je tam uzemnění? K čemu se připojuje? Ke kolíku zásuvky nebo zakopané tyči v zemi?

jenicek*
hodnocení

Je mi líto ale střední vlny MV tu nejsou,jen DV,KV,VKV a SV.
Hraje to pouze na VKV(FM),ale jen někde a docela to chrastí.
Jste si jist že mi to nedá pecku? Vím že tyhle mrchy dost často kopaly a to dost silně.
vernon
Střední vlny nejsou? A co asi je podle tebe to SV...?

jenicek*
hodnocení

To už mě napadlo a zkoušel jsem to a vůbec to nefungovalo. Jenže po tom co jsem to zkoušel se ozvala rána a vypnul se. Takže jsem jej rozebral a zjistil vadný kondenzátor. Po opětovném zapojením do zásuvky,nic a nic. Takže jsme to rešili úplně na hovno a ztráceli jsme tím všichni čas. Ale i tak díky za odpovědi a rady. J
hm*

A nespálila se jen pojistka (tedy kromě toho kondenzátoru)? Funkci pojistky někdy zastávala žárovička podsvěcující ladicí stupnici.

nikdo*

Tak vyměň kondenzátor ne?

jenicek*
hodnocení

Bohužel,žárovička je OK ale kondík je v háji. Žárovička byla zapojena na trafu na sekundáru o napětí 9,25V. Takže sloužila jen k podsvícení tabulky ladících stanic.
hm*

Jo tys ten kondík nevyměnil? Tak ho vyměň a uvidíš, jestli je v háji jenom on.

nikdo*
hodnocení

0x

Dlouhé, střední a krátké vlny potřebují externí drátovou anténu zapojenou do AM zdiřky, která je na to určená. Na dlouhých nejspíš bude několik stanic ráno a večer, na středních skoro nic, a na KV spíš v noci, podle pásma. Uzemnění je pro tyto pásma užitečné při potřebě zlepšení příjmu.

Ta zdířka označená FM 300 ohm je zdířka pro dipol na VKV, bez něj nebudou VKV hrát nejspíš vůbec, ledaže by jste byl někde blízko vysílače. Uzemnění je tady zbytečné.

MW(mittle welle, middle waves)=SV-střední vlny. LW(lange wellen,long waves) = DV-dlouhé vlny. Krátké vlny už svoji společnou zkratku nemají. (KW, SW) = KV-krátké vlny, ale tady jsem ty zkratky moc nikdy neviděl. Většinou se používala označení rozhlasových pásem v metrech.

mkat*
hodnocení

0x

Neviem ako sa vyznáš do elektroniky,ale sku sa pozrieť sem.

oldradio.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]