Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potřebuju poradit od elektrikáře

Od: celldron® odpovědí: 6 změna:

Zdravím

Do ruky se mi dostala Teslácká rtuťová výbojka RVL-X 250W moc rád bych ji použil jako osvětlení do garáže nad pracovní stůl. Ve výbojkopedii jsem se o nich dozvěděl zajímavé věci a potřeboval bych ji v provozu...

Poradíte někdo jak se dá nastartovat bez tlumivky? Tlumivka se těžko shání. Viděl jsem že jsou aji výbojky směsové uvnitř mají vlákno které funguje jako předřadník. Výbojku jsem zkoušel zapojit do série se 300W žárovkou. Ano, výbojka se zažehla ale svítila dost slabě. Potom jem zkoušel slabé tlumivky ze zářivek. Bez úspěchu.

Poradíte mi jak ji dát plný svit?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Bez tlumivky nelze. Tlumivka pro vaší výbojku je např zde:

elektrohartman.cz/...

Do garáže ale, je jako svítidlo nevhodná. Když pominu značnou spotřebu, pro oči to není právě ideální osvětlení menšího prostoru (výbojka 250W by měla svítit minimálně z výšky 3metry).. Výhodnější jsou LED svítidla s teplým světlem a malou spotřebou.

Potřebuju poradit od elektrikáře

rqtts
hodnocení

3x

Níže je odkaz popírající tvrzení, že se tlumivky špatně shání. V případě potřeby mohu dodat odkaz i na vyhledání kondíku ;) bit.do/...

zakus*
hodnocení

2x

Bez tlumivky to prostě nepůjde. Většina velkoubchodů s elektrem ji bude mít. Kondenzátor není třeba.

hodnocení

0x

Měl jsem tuhle výbojku v mrňavé řadové garáži. S předepsanou tlumivkou a celé zakryté plechovým "stínítkem" - asi půlmetrovou polokrabicí. Svítilo to odrazem od stěny a stropu jen mezerou okolo. Konečně jsem na práci pořádně viděl, ale musel jsem to opravdu krotit tím stínidlem. Svítí to ukrutně. A možná i trochu ultrafialově ..

hodnocení

Ahoj zase

Zrovna jsem sledoval jednoho ukrajince který zapojil rtuťovou výbojku bez tlumivky a sériově se žárovkou.

Proč to funguje jemu když do obvodu zapojí jenom 40W žárovku a to ještě na mnohem silnější výbojku než 250W...

Samozřejmě ji zkrátím tím životnost ale jen tak pro experiment.

Viz. Video --->

Může mi někdo napsat jak je toto možné? Předem děkuji.

Jestli jsi se všimnul, ta výbojka nesvítí, pouze hoří oblouk. Použití bez baňky je nebezpečné, kdysi jsme také experimentovali v prráci, ale jen s výbojkou 125W, ale včetně tlumivky. Funguje to podobně, jako zařízení, kterému se říká horské slunce. Nebezpečí je v tom, že sílu záření nelze nijak ovlivnit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]