Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysílač bezdrát. termostatu žere baterie

Od: sollik* odpovědí: 16 změna:

V bezdrátovém termostatu Elektrobock BPT 10 mi poslední dobou vydrží 9V baterie jen okolo 5-ti dní. Dříve vydržela baterie celý rok. Nyní vložím novou baterii, druhý den už hlásí slabou baterii a do pár dnů se baterie vybije úplně. Vyzkoušeny 3 nové baterie.

Nemáte někdo zkušenost co může způsobovat toto vybíjení? Vyplatí se opravovat?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Osobně bych změřil odebíraný proud, zda není trvalý a taky jeho velikost...pokud máte alespoň nějaký mulltimetr, kterým změříte proud v řádu mA...vámi použité baterie byly z jedné šarže? z jednoho obchodu? zaměřil bych se i tímto směrem, zda to není bateriemi...dejte info, jak jste dopadl...a pokud bude vadný termostat, pak bych to viděl na nový, oprava asi bude dražšší, pokud se tomu nemůžete věnovat sám a pokud nemáte potřebné znalosti ...pokud jste elektronik, pak měřit a měřit a...

Používáte alkalickou 9V baterii?

Pak ještě telefon na Technickou podporu, z Návodu

ELEKTROBOCK CZ s.r.o. Blanenská 1763 Kuřim 664 34 Tel./fax: +420 541 230 216

Technická podpora (do 14h) Mobil: +420 724 001 633

www.elbock.cz

NASTAVENÍ KÓDU: důležité nastavení pro správnou funkci BPT10 Pro správnou funkci BPT10 je nutné provést naučení kódu (adresy). Toto nastavení zamezí náhodnému spínání a ovlinění od jiných bezdrátových zařízení. Dodržujte následující postup: 1, zapojíme přijímací část podle schématu (viz. str. 5) 2, vložíme baterii do vysílací části BPT10, na displeji se zobrazí adresa " A : 0 " . Tlačítky zvolíme libovolné číslo od 1 do 63. Z návodu...

Zkoušel jste změnit adresu? To číslo 1 - 63? Nevím, co tam máte teď, zkuste jiný kanál (může docházet k rušení s jiným zařízením)

V případě přetrvajících potíží můžete zkusit "přiblížit" termostat k přijímači, prostě, aby byl blíže a uvidíte...

sollik*
hodnocení

Noneku děkuji za rady. Do Elektrobocku jsem zkusil poslat email, je-li to nějaká typická vada tohoto modelu mohli by mít zkušenost.

Zítra zkusím koupit ještě jednu 9V baterii, nastavit jiný kanál a zkusit proměřit multimetrem. Elektronik nejsem, takže mi to asi stejně nic moc neřekne. Ale naměřené hodnoty hodím sem.

Zkoušel jsem prohlédnout desku ve vysílači jestli nenajdu např. nafouknutý kondík, nebo něco co i jako laik poznám, že není v pořádku, ale nic jsem nenašel. Takže tedy opravdu měřit a měřit.

A nebo to hodit do koše a koupit jiný výrobek *smich* Ale už asi ne Elektrobock :(

sollik*

Tak mi z Elektrobocku odepsali, že není problém k nim zaslat na opravu, nicméně takhle na dálku netuší co způsobilo závadu. Tedy zřejmě žádná častá závada.

Nicméně jsem provedl měření a multimetr mi naměřil odběr 1,3 mA tím, že cca. každou minutu a půl vyskočí na okamžik přes 3 mA ...

Když už komunikujete s výrobcem, poptejte se na odběr...jestli je to v souladu s vaším měřením...a uvidíte

Při odběru okolo 2 mA je životnost opravdu jen pár dní.

hodnocení

2x
Jen takovej nápad co to místo 9v baterie předělat na 9V zdroj?
sollik*
hodnocení

Hm... taky zajímavé řešení. To mě nenapadlo. A nebyo by to ani složité ... zvážím to. Díky.

hoststary*

Proč chcete do termostatu vložit 9V baterii?, když v návodu na straně 3 dole se píše jasně:

":Používejte vždy alkalické baterie 2 x1,5 V typ AA!..." čili tam patří dva tužkové články, dohromady 3 V.

Ale zdroj nebo něco neřeší žravost termostatu, že stále odebírá proud. Podívejte se radu předchozích rádců, kteří vám radí změřit odběr proudu

sollik*

Tak to Vám internet našel špatný návod. Do tohoto modelu skutečně příjde 9V baterie.

Jinak dnes v 16:18 jsem vložil odpověď s naměřenými hodnotami, ale nevím zda je to OK.

Jsou dvě verze, starší s menším dosahem na 9V a novější s větším dosahem na 2x1,5V.
Mám tu novější a něco podobného mi udělala, když jsem v domě instaloval a pároval druhý termostat od stejné firmy. Nějak se začaly rušit, dosah druhého (nového) byl asi 2 metry od přijímače a starší (můj) se během večera úplně vybil, jak se pořád snažil vysílat.
Pomohlo odpárování a nové spárování nejdříve jednoho, potom jej úplně vypnout včetně přijímače a následně spárování druhého. Od té doby ok a baterky vydrží zase v pohodě celý rok.
Nemají třeba sousedi stejnou značku termostatu, že by se to bilo?

hoststary*
hodnocení

0x

Při čtení návodu k obsluze je na straně 2 tučně vytištěná věta: "Po výměně baterií proveďte TEST (viz str. 6)!"Možná se v tom ukrývá nějaká maličkost, která termostat uvede po výměně baterií do správného režimu a odebírá pouze klidový proud. Při vysílání má výkon 10 mW a to ještě jen po krátkou dobu. Podívejte se na indikace barevných LED, jestli je všechno jak má být. Zkuste se prostudovat návod k obsluze, třeba na něco přijdete a pak dejte vědět i pro poučení dalších, může to být poučné a zajímavé.

V podtrženém odkazu se podívejte na záložku "ke stažení"a v tom najdete odkaz na "návod k obsluze". Při testu se několikrát vysílá signál do přijímače a pak by to mělo přestat, jinak by to stále vysílalo a žralo proud z baterie.

sollik*

Baterii jsem po dobu 5-ti let co termostat fungoval normálně měnil několikrát, tedy správný postup jak spárovat vysílač s přijímačem mám zažitý a nikdy nebyl problém. I nyní se obě části spárují bez problému.

Také mě napadlo zda vysílač nevysílá nepřetržitě, to ale není nijak indikováno na displeji vysílače. Jediné kdy lze poznat že přijímač zachytil signál z vysílače je probliknutím modré diody na přijímači. Ale předpokládám, že to funguje tak, že přijímač přijímá nepřetržitě (je napájen ze sítě) a vysílač vysílá v určitých intervalech. Toto by mělo (alespoň podle diody na přijímači fungovat správně).

sollik*
hodnocení

0x

Tak jsem nakonec zvolil nejlevnější a také nejrychlejší řešení a sice to co navrhoval ďábel. Vyhrabal jsem starý zdroj a napájel k termostatu.

Díky všem.

111®
hodnocení

0x

no já to vidím narozkmitaný termostat, správně jak radi @nonek změřit proud a podle toho postupovat. Vada se dá asi odhalit jen osciloskopicky!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]