Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

V dom. rozvaděči není místo

Od: quido odpovědí: 15 změna:
Dobrý den,
mám v domovním rozvaděči zcela plno.
Potřebuji si napojit kabel s jištěním od garáže.
Jak se to dá řešit?
Díky

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

3x
Vyměnit rozvodnici za větší (pro více modulů) nebo vedle přidat menší pouze pro garáž. Ještě by se dal vodič "přihodit" pod jiný jistič, který není v domácnosti přetěžován domácími spotřebiči-s ohledem na potřebných 230 či 400V.

malyparanoik*
hodnocení

3x

Předpokládám že myslíte přívodní kabel pro celou garáž, na kterém pak bude malý podružný rozváděčík pro garáž.

1. Vyměnit rozvodnici za větší.

2. Zkusit sloučit některé stávající okruhy tak, aby se uvolnilo místo pro jeden jistič navíc.

3. Pokud Váš elektrikář zhodnotí že je to konkrétně u Vás možné, tak připojit k přívodním svorkám celého rozváděče. Tzn. bylo by to jištěné stejně jako podružný rozváděč hlavním jističem před elektroměrem. Tahle možnost je ale složitější a sám to nezvládnete.

dusger*
hodnocení

2x

Čtverka kabel se běžně jistí 20A jističem, troufám si odhadovat že ani tvé uložení kabelu vyšší jištění nedovolí. Dej silnější kabel, nebo uprav rozvaděč a předřaď vhodný jistič, jinak si to klidně odfušuj tak, jak radí např. Ferax (a i další).

hodnocení

1x

Z hlavného rozvádzača si potiahnite kábel do menšieho rozvádzača a dajte si tam potrebný istič pre vašu motorickú zásuvku.Neviem aký rozvádzač tam máte,aké ističe a ich prepojenie.Pokiaľ máte už nové ističe a prepojenie takzvaným hrebeňom čiže prepojovacou lištou: ema-elektro.sk/... tak si pripojte vodiče za lištu do ističa na jednotlivé fázy. Pokiaľ tú lištu nemáte,tak by som ju doporučil namontovať a tak pekne potiahnúť kábel podľa vyššie popísaného spôsobu.

quido
hodnocení

Viděl bych to připojit hlavní kabel pd garáže k hlavním svorkám domovního rozvaděče jak píšete.
V garáži teď potřebuju jen zásuvku 380.
Dva 3 vodičové kabely na světla a zásuvky jsou napojené na jističe v domě v rozvaděči, mě chybí 380, 3 fáze.
Jak to zatím udělat? Když potřebuju jen zásuvku na 380?
Kabel v garáži dotáhnout do přidané rozbočovací krabice a z ní do zásuvky abych v budoucnu místo rozbočovací krabice mohl dát rozvaděč? Chránič ale dát kde?
Díky
malyparanoik*

pokud je to takhle, tak už je ve hře tolik "ale" že to opravdu musí na místě vidět elektrikář aby navrhnul optimální řešení. Záleží na hodnotách jednotlivých jističů, dimenzích kabelů, způsobu zapojení stáv. rozváděče, požadované zásuvce 400V/32A nebo 16A atd. To už je podle mě nad možnosti téhle poradny. Snadno by se mohlo stát, že to tady s Vámi do detailu rozebereme, vymyslíme ale všechno to může být špatně kvůli detailu který při prohlídce uvidíte ihned.

hodnocení

0x
Na toto jsem myslel při chystání rozvodů v RD - místo navrhované krabice na jističe jsem koupil o 10 míst větší. Nachystal jsem do rozvodny jeden velký jistič 400V/32A na garáž, a 5x2,5 kabel natáhl do míst plánované garáže. Po letech jsem garáž dostavěl a do ní dal toto. Byla z bazoše za pár set... Takto mám v garáži nachystány 400V 32A i 16A, 2 zásuvky, samostatné jističe a fíčko, k tomu ještě další vývod na světla a zásuvku se samostatným jističem. Nemusím tak běhat do domku, když mi flexa vyhodí jistič.
Uvažuji, že hlavní jistič v domě je 25A. Z toho co píšete pak vyplývá, že zmíněný "velký jistič" funguje pouze jako hlavní vypínač a zásuvka 400V/32A je v podstatě nevyužitelná, z důvodu slabého hlavního jištění a také pro slabý průřez přívodního kabelu do garáže.

Od hodin mám rozvedeno do domu i do garáže 400V/32A ... v domě mám varnou desku na 400V. Na RD mám nějakých 14 jističů (nebo víc?) ...

Pokud mi pila 400V 16A vyhodí jistič, vyhodí ho jen v garáži. 32A jsem měl jen na trafosfářečku... když se stavělo, neměli jsme invertor.

jmlc® - Ok, byla to jen úvaha, taky mám na domě zásuvku 32A i když mám hl. jistič 25A. Prostě byla v té době k mání. Stejně tak vidlice.

quido
hodnocení

Dobrý den,
ještě mi poraďte, jaké jsou způsoby připojení přívodního kabelu od garáže z hl.domového rozvaděče, kabel bude 5x4 ale ak se tam dá připojit když přívod do hl.domového rozvaděče je 5x6? Pod stejnou svorku ho nemohu dát kvůli jinému průřezu, ani by se tam stejně k sobě nevešli.
Díky

qido - V hlavním rozvaděči na DIN lištu dáte řadové svorky, kde dvě svorky z každé fáze přívodu z hlavního jističe, propojíte spojkou (klemou). A z těch svorek připojíte kabel do garáže i ostatní jističe v hlavním rozvaděči. Zelenožlutý a modrý vodič připojíte na příslušné svorkovnice.

quido
hodnocení

Dobrý den,
dobrý to tedak máte nápad.
Ta každá druhá svorka na fázu se musí otočit abych tam mohl dát klemu?
Díky

Nic nemusíte otáčet, podle použitých svorek, buď vylomíte přepážku na vyznačeném místě a vložíte klemu pod prostřední šroubky, nebo přímo vložíte klemu (má tvar písmene U, s plastem pro uchopení do ruky), do určených otvorů. Na prvním obrázku je svorka, která se s druhou propojí středem, pomocí klemy a šroubky.

V dom. rozvaděči není místo
V dom. rozvaděči není místo #2
V dom. rozvaděči není místo #3

Podle vašich znalostí, bych ale akci nechal na odborníkovi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]