Nejste přihlášen/a.
Zdravím zvažuji dárek pro tu mojí žíňku a rád bych foťák. jenže se v tom nevyznám.
Padly mi do oka zatím dva výrobky ale nebráním se i něčemu jinému.
Jsou to: Canon lexus 285 hs a druhý je Sony CyberShot dsc wx 350
Poraďte prosím co vybrat na běžné focení (rodina v akci, příroda).
Z těch dvou bych si vybral určitě Sony. U malých kompaktů (platí i pro telefony) je velké rozlišení spíše ke škodě než k užitku. Sony má lepší optický zoom, má o chloupek lepší světelnost objektivu, i když u obou to žádná hitparáda není... Chybu, ale ani díru do světa neuděláte s žádným z těch dvou.
Když kompakt, tak nikdy od Canon, nebo Nikon. Jsou to sice věhlasné fotografické firmy, ale kompakty jim moc nejdou, neumí je
A to máš odkud, nemusí být člověk ani odborník, ale stačí číst testy a recenze. Kolik jsi toho vyfotil?
pro vilik® - zřejmě v současné době není vhodný kompakt Nikon na trhu. Já používám v současnosti kompakt Nikon S 9500 a kromě toho ještě zrcadlovku Nikon D5200, s objektivem Nikon AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR. Oba jsem koupil na doporučení a musím podotknout, že pro běžné focení v rodině a na dovolených naprosto dostačující. Zatím se nechystám nový foťák kupovat, tak úplně do detailu trh nesleduji. Je to pouze moje zkušenost.
Ještě bych dodal, že v mém případě to je cenově trochu jinde, proto jsem se možná úplně netrefil s mojí odpovědí, co se týká kvality do 5000Kč.
Tak fotografováním se zabývám už od ranného dětství (otec byl fotograf). Mám zrcadlovku Pentax a mobil. Účastnáím se různých fotodiskusí, ze kterých vím, jak jsou lidi (odborníci) zaujatí tou svou značkou a právě jen jí. Ego je sviňa a u odborníků to platí dvojnásob. Jestli je někdo Nikonista, nepřipustí rozhodně Pentax a z Canonu se mu ježí srst. Tolik k těm "odborníkům". A nejvíce ty zapálené CanonistoNikonisty dokáže vytočit věta, že fotku dělá člověk, ne foťák. Fotografie je složitá věda, ale tohle nemá smysl u kompaktu za 5tisíc vůbec řešit. Tam jsou důležité funkce, které je daná osoba schopná využít a spolehlivost, aby se to nekazilo. Se spolehlivostí se dnes u žádné Značky chyba neudělá. A jestli Nikon, Canon nebo Pentax? to má smysl řešit u foťáku za 30 a více tisíc, kdy uvažuji o nákupu dalšího příslušenství, ne u kompaktu za 5000, kde se za ty "CaNikony" a za Pentax taky akorát přeplácí, protože optika je tam na mizerné úrovni úplně stejně jako jinde. A mimochodem Canon svého času dělal snímače (možná je dělá pořád) u Sony.
Tak se omlouvám, ty snímače od Sony používal Nikon... Už se těch zasvěcených diskusí teď tolik neúčastním pro jejich bezpředmětnost, tak jsem si to popletl.
@ferax: Zrovna @bmbx je na této poradně jeden z mála lidí, kteří o focení a příslušné technice opravdu něco ví. Kolik jsi toho vyfotil TY? A jen tak mimochodem, ten tvůj Nikon S9500 nemá poloautomatický režim ani možnost fotit do RAW (což umí i můj stejně starý mobil) - dva vcelku zásadní nedostatky, kvůli kterým bych ho osobně nekoupil a nedoporučil.
praivo® - já fotím od svých patnácti let, takže padesát let. Začínal jsem Směnou 2 a vystřídal jsem dost foťáků. Fotit automatem umí každej trouba. Zeptej se třeba Ondřeje Neffa, na focení automatem. Raw můj foťák sice nemá, ale není to to nejdůležitější. Já nemám potřebu měnit foťáky jako ponožky, jen kvůli tomu, že se objeví něco nového.
Tak, je potřeba si uvědomit, co shání tazatelka... RAW je super věc, ale pro někoho, kdo chce dále s fotkama pracovat. Někdo, kdo chce fotit jen rodinu a dítě a shání něco do 5k asi nepočítá s tím, že bude sedět po večerech u Photoshopu a vyvolávat kvanta fotek Bedřiška na nočníku nebo Badřiška s mouchou. Typnul bych si, že tazatelka o RAWu nemá ani tucha. A poloautomatický režim je taky sice dobrý, ale pro někoho kdo ví co dělá a má aspoň základní povědomí o cloně, času, citlivosti a hloubce ostrosti. Běžnému domácímu cvakačovi postačí korekce EV +-3
@kluzo Pochybuji i o tom, že domácí svakač ví, na co je korekce expozice, když vyfotí šedej sníh.
Hoši, nic proti RAWu a Photoshopu, ale uvědomte si, že čím víc do fotek zasahujete, už to pak není originál. Když to přeženu, za čas bude jedno čím a jak fotíme, protože si uděláme fotku třeba ve Photoshopu. Myslím, že je potřeba fotit tak, aby se do fotky zasahovalo co nejmíň. A jak toho docílit? Naučit se fotit. Když bude každý fotit automatem, předělávat fotky v počítači, tak najednou zjistíme, že opravdu fotit a rozumět focení, bude umět málokdo. A fotky budou mimo realitu. Když jsem před lety fotil Zenitem, dělal jsem parádní fotky a nikdy by mě nenapadlo, že podobné téma bude někdy na stole.
@ferax Jsi trošku mimo.
1. Retuš a idealizace fotky je stará jak fotografie sama.
2. Malíř taky nemaluje realitu, ale vkládá do obrazu svou invenci
3. Prohlašovat o sobě, že dělám parádní fotky chce opravdu značnou absenci sebereflexe.
ernie® - samozřejmě, že retuš k fotografii patří, ale dnešní grafické programy dokáží daleko víc než jen retuše. S těmi mými fotkami je to samozřejmě můj subjektivní názor, ale další názory v mém okolí, mě utvrzovaly o správnosti mého počínání. Tím neříkám, že se každá fotka povedla, to ani nejde. Asi ale nemá smysl tohle téma rozebírat, ani to sem nepatří. Je to téma, které by sneslo nějaký seminář a stejně by se tam lidi neshodli, protože to je téma značně široké a každý má jiné oči a jiný pohled na věc i přes určité zásady, které focení přináší.
@ernie O to méně bude vědět jakou clonu nebo čas nastavit. Na šedý sníh tam má program sníh nebo pláž
Jo, a kluci s těmi úpravami fotek jste asi tak o rok učení se fotografovat dále než je účel tohoto tématu
Z těchto dvou určitě Sony - ale osobně bych si připlatil za HX50. Důvodem jsou poloautomatické a manuální režimy (vč. možnosti uložení nastavení), výklopný LCD a elektronický hledáček (se světlem ze špatného úhlu je LCD často nečitelný). Díky možnosti nastavení parametrů expozice se pak dá vyfotit třeba toto. A 20s expozici WX350 neumí vůbec.
Prosím Tě, ten odkaz na fotku auta měl být příklad čeho, když se budeme bavit o technické stránce věci? Že to nastavení parametrů expozice a výsledek je na úrovni mobilu? Jinak souhlasím s většinou, že jsem taky pro Sony, i když s tím nemám zkušenosti. Ono asi bude "běžné populaci" při "běžném focení" rodinky jedno, jestli Sony, Canon, Nikon. Stejně tam každý nastaví ikonku zelenýho foťáčku s nápisem AUTO.
Fotka s autem měla být příkladem focení na prioritu času. Ty dva kompakty nemají ani nastavitelnou clonu, tudíž můžeš maximálně měnit ISO a kompenzaci expozice, což není zrovna praktické. Navíc ±3 EV taky nejsou pravidlem, zrovna WX350 umí jenom ±2.
Jinak co se týká kvality fotek, tak ty jsou focené nějaké 2 týdny po koupi foťáku a rally jsem navíc fotil poprvé, takže mi to ne vždy vyšlo podle plánu. Tato fotka dopadla trochu lépe, byť má stále k dokonalosti daleko. Ale to nic nemění na tom, že s kompaktem jako je WX350 by se to dělalo dost blbě - na stejném ohnisku má světelnější objektiv (s čímž nemůže nic udělat) a stejné/podobné minimální ISO, což ho v takovéto situaci donutí zkrátit čas (zabudovaný ND filtry taky není běžná věc). Tím "zmrazí"sledovaný objekt, což může být žádoucí, ale v mém případě zrovna nebylo.
Mě to přijde jako pokus o panning, který s tím foťákem prostě nejde. Ta auta odjela, asi má spoušť prodlevu? A ty časy jsou fakt divné. Buť bys tam musel mít tak pětikilo nebo lépe tisícinu, anebo na panning kratší, tak 40-50. Takhle je rozmazaný všechno a neostrý nic. Navíc rally je vhodné fotit s předostřením exponovaného místa, jak při panu, tak zmrazení.
Nechápu, proč jsi tam dával tamty příklady, když Tohle je mnohem kvalitnější. Kdyby tam bylo více toho mázlého pozadí, tak je to super.
Souhlasím s @ernie... Tak priorita času je dobrá věc, ale ta fotka je přesně příklad nepochopení priority času, jinak nevím, proč je tam 1/250s. Když panning, tak třeba 1/100 (zkušenější můžou delší a záleží na rychlosti objektu) a když zmrzlou fotku, tak 1/250 je dost dlouhý čas.
P.S. to druhé je sice lepší, ale 1/400 je ještě víc na houby než ta 1/250 z 1. příkladu
Takže potvrzení toho, co říkám výše... Pro někoho, kdo neví co dělá je nastavení automatiky na "autíčko" to nejlepší, co může udělat
@kluzo To je celkem dobré řekl bych i tak. Je tam vidět dynamika pohybu, narozdíl od praivovo rally. Samo že čím delší sklo, tím může být čas kratší.
Já mám tady 1/40 na 18 mm, ale to není formule, že
Tohle je focené z cca. 15 metrů naproti středu zatáčky s rychlostí průjezdu nějakých 50 km/h. Trochu rozdíl oproti F1... A ano, 0 jsem jako příklad nedal právě kvůli až příliš krátkému času, je sotva vidět, že se vůbec pohybuje. Předostření moc dobře nejde, když fotím celý průjezd zatáčkou, tj. 3-4 fotky za sebou z různé vzdálenosti.
ernie: Na té tvé fotce není ostré skoro nic. Já některá auta potřeboval mít ostrá (protože jsem pak ty fotky potřeboval poslat posádkám - zejména týmu "ProPrdel", tj. 000, 35, 41 a 53) a jelikož se jela jenom 2 kola, při kratších časech byla příliš velká pravděpodobnost, že to neudržím, fotka bude nepoužitelná a další šanci mít nebudu. Na okruhu je to něco jiného, tam (většinou) je čas na pokusy.
@praivo Jo, máš pravdu, taky mi více lidí řeklo, že "je to strašně rozmazaný"
Navíc, je něco jiného fotit pro dokumentaci nebo na druhou stranu tam dát henten kreativní rozměr A ten můj pokus byl vlastně loterie abych přiznal.
@ernie jo, někdy se záměr fotografa neshoduje se vkusem diváka, to je klasika. Mně se ta fotka celkem líbí.
@pravio máš pravdu, hlavně jsem fotil pro sebe. Moc jsem neexperimentoval, za ta léta už mám expozici celkem v oku. Co byl problém, tak udržet ten paning v horizontální rovině, aby byla ta auta ostrá. Odpadu bylo i tak dost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.