Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chyba revizního technika a rozbitá var. deska

Od: michal121213 odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, revizní technik mi předělával rozvaděč na dvojsazbový elektroměr. Po nahození hlavního jističe mu stále vypadával proudový chránič, tak hledal příčinu. Chyba byla, že v rozvaděči si vzal přívod do druhého patra domu(kde je podružný rozvaděč), ještě před proudovým chráničem. Mohlo dojít k nějakému zkratu nebo k něčemu, aby se rozbila varná deska? Blbí je, že v době kdy tam ještě byl, jsem měl všechno vyzkoušet, teď už je to týden, co to dělal a těžko mu asi budu dokazovat, že to způsobil on. Varná deska nejde vůbec zapnout, napětí na přívodu je. Už to řeším z reklamačním oddělením, myslíte, že mi to uznají? Sem si jistej, že to způsobil on, protože to rok fungovalo bez problému, najednou předělavá rozvaděč a deska nejde:(

Díky za odpovědi

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rqzs
hodnocení

0x

Myslim že to s tim nesouvisí a navíc se mícháte do něčeho, čemu nerozumíte.

rv*
hodnocení

0x

Je to takřka vyloučeno. U desky kromě napětí na přívodu musí být i nula na "odvodu". Pokud není nula, jednofázová deska jenom nefunguje, dokud se nula nepřipojí. Pokud je deska trojfázová, dovedu si představit, že nepřipojení nuly může něco poškodit (2 plotýnky na 2 fázích pak budou propojeny v sérii).

michal121213
hodnocení

Ano, deska je na dvě fáze. Jestli měl ale připojen střední vodič, nevím. Budu to s ním taky řešit, ale pokud to poškodil on, tak mu to už asi nedokážu.

michal121213
hodnocení

Střední vodič zřejmě připojen byl, ale ještě před produvovým chráničem, jak jsem již psal nahoře.

rv*

Pokud byl nulový vodič přiveden ještě před chráničem, chránič vypínal pouze fáze, které šly do desky, což nevadí.

Pokud by to ale bylo naopak a fáze byly přivedeny před chráničem a nula až za chráničem, přerušoval by chránič nulu do desky a tam si dovedu představit možné poškození desky, pokud byla v době přerušování nuly zapnuta.

michal12
Faze byly pripojeny urcite pred chranicem, ale jak to mel s nulou nevim presne, vim jen, ze mu chranic porad vyhazoval, nez to pripojil spravne. Deska byla pripojena k siti, byla v pohotovostnim rezimu, nemela zapnute plotynky.

hodnocení

0x

@michal121213 - Už to řeším z reklamačním oddělením, myslíte, že mi to uznají?
Technickou stránku věci pominu, v té se nevyznám.

Ale jednak je vaše chyba, že jste si provedenou práci nezkontroloval, jednak píšete o "revizním technikovi" - pokud máte vystavenou revizní zprávu bez závad, pak se případná chyba bude prokazovat ještě hůř. Možná by mohlo dojít i znalecký posudek.

michal121213
hodnocení

Zkontroloval jsem světla, pár zásuvek, na troubě svítily hodiny, tak jsem myslel, že je vše v pořádku. Nenapadlo mě zkoušet varnou desku, když trouba šla. Ano je to moje hloupost, neříkám, že ne. Revizní technik je bývalý kolega z práce, domluvím se s ním, ale pochybuju, že vezme vinu na sebe a zaplatí mi 7 tisíc(pokud by byla reklamace zamítnuta).

Ve zkratce, tam poslal na dvě fáze napětí, ale nula a fáze byla připojeny ještě před proudovým chtáničem.

michal121213
hodnocení

Ještě podotknu, že se jedná o obyčejnou sklokeramickou desku ( NE indukční)

malyparanoik*
hodnocení

0x

Pokud se to událo jak popisujete - sice že nula byla připojená před chráničem, pak to jeho vina nebude. Deska mohla "umřít" z mnoha různých důvodů ale tím, že párkrát vypnete napájecí fáze, tím zdravou desku zničit nejde.

michal12
Faze vypnuty urcite nebyly, protoze je mel pripojeny pred chranicem, ale jak to mel s nulou nemohu presne rict, ale vypinal mu chranic, mohlo by to znamenat, ze byla nula pripojena za chranicem?
malyparanoik*

Máte v tom nějaký hokej, včera ve 12:15 jste psal něco docela jiného: :" Ve zkratce, tam poslal na dvě fáze napětí, ale nula a fáze byla připojeny ještě před proudovým chtáničem."Deska sama má v sobě ještě ovládání, které teprve plotýnky připojuje k síti. Většinou ovládání na 230V které bez nuly nepracuje. Rozumím Vám že to chcete na někoho hodit, ale tady jste vedle. Co je ale nejdůležitější! Jestli přídával sazbu a pravděpodobně si vzal špatně napájení pro stykač HDO (kvůli čemu mu padaly chrániče) tak prostě bez toho aby nevím proč přepojoval připojení té samotné varné desky, tak Vám ji poškodit nemohl. Jediná možnost jak by ji mohl poškodit, kdyby snad odpojil nulu na přívodu a zapnul ostatní spotřebiče v domě. Tady by ale deska nebyla jediné co by Vám v bytě shořelo. Mě samotnému se už jednou stalo, že jsem se při připojování el. varné desky vybavoval s prsatou majitelkou, až jsem ji připojil špatně. Deska do měsíce shořela, já přiznal chybu, zajistil jsem opravu za kterou jsem vysolil 4500Kč a bylo "vyděláno"... Ale taky se bohužel setkávám s tím, že se na mě lidé snaží hodit smrt kdajkého křápu co doma mají kolem kterého jsem sotva prošel okolo. Obvykle s argumentem " Než jste přišel, tak to fungovalo a teď najednou to nejde! Co jste s tím udělal?!". Může za to asi dílem jejich vychcanost a dílem to že tomu nerozumí a v jejich očích se elektrikář při překročení prahu domu stává navěky zodpovědným za všechno co kde doma mají...

michal12
Jelikož jsem ho tolik nekontroloval, tak si nejsem jistej kde měl připojenou nulu. Hdo tam nedaval, pouze pripravoval rozvadec na hdo dvojsazbovy elektromer. Proc by meli shoret i zbyle spotrebice, ty nejsou trifazove. Tzn ze odpojenim nuly nemohli pracovat. U dvoufazove desky rozumim tomu, ze odpojenim nuly mohli jit dve faze proti sobe.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]