Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Indukční varná deska v paneláku

Od: bobes* odpovědí: 22 změna:

Poraďte prosím jestli utáhne jistič v paneláku indukci nebo je nutná výměna hlavního jističe.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

v paneláku bude problém v případě, že je indukční deska standardně zapojená na 3fázový proud, který se ovšem v panelových domech nevyskytuje! v takovém případě se např. sklokeramické desky zapojují na dostupný jednofázový proud (jiné= druhé zapojení dle návodu), ale v příslušném zapojení jedou vždy jen 2 plotýnky současně, kvůli ochraně vedení. A troubu už také nebudete moct současně pouštět. Při současném zapojení 4 plotýnek by bylo nebezpečí spálení vedení, a stejně by Vám asi vypadával hl. jistič, tj. nepobral by ten proud. Prostě je to problém. Osobně jsem zůstal u plynu a jsem spokojen. Jedná se totiž o nejúčinější způsob hřevu. Výměna jističe z 1x25 A na 3 fázi tj. 3x 25A vás asi výjde na dost peněz, a nevím jestli vám to vůbec dodavatel povolí. Protože 3fáze v panelácích standardem není. Celková investice se Vám vrátí řádově v desítkách let, ale spíše nikdy.

perda*
hodnocení

0x

Jaké jističe máte k současné desce? Neměl by být ale problém.

bobes*
hodnocení

Zatím máme plynový sporák, ale děláme renovaci kuchyně. Hlavní jistič je 25 A.

perda*

3x25A? Indukční desky (čtyřplotýnky) mají příkon cca 25-30A.

právě 3x25A je to, co v panelových domech nenajdete. Vyjímkou jsou lokality bez připojení na plyn, kde se dodávaly sporáky mora na 3 fázový proud. Kde jsou ale původně plynové sporáky, 3fázové vedení nebyly instalovány z důvodu asi úspory na elektr. vedení do bytu, a tedy to není na toto zapojení stavěné.

rv*
hodnocení

0x

S indukcí budou stejné problémy jako se sklokeramickou deskou - pokud najednou zapnete více plotýnek (ty mají až 2000 W/plotýnku), vyhodí to jistič. Nechcete-li mít kuchyň plnou spalin z plynu, pořiďte si ke stávajícímu sporáku stolní indukční 1 plotýnku do zásuvky (např. teď LIDL za 800,- Kč) a tu využívejte maximálně.

ale ale pane . . víte co vzniká při spalování zemního plynu? . . vodní pára, spaliny tedy minimální . . . . . Tady nejste u výfuku z benzíového motoru. Stačí obyčejná gigestoř za 2000 kč, a ani nemusí běžet motórek - je tam přirozený jemný odtah díky výšce odtahového potrubí v bytových domech.

rv*

Spalováním čehokoliv vzniká díky vysoké teplotě také emise NO a NO2, což jsou plyny, které jsou považovány za škodliviny a proto jsou třeba u benzínových (i plynových na zemní plyn) motorů likvidovány v řízeném trojcestném katalyzátoru. Jejich koncentrace se sleduje v ovzduší velkoměst.

martinxy
hodnocení

0x

Zdravím,

momentálně řeším stejnou věc, chceme dělat kuchyň a dávat indukční varnou desku. Hlavní jistič v domě mám 3x25A, jenže když jsem se díval na jističe doma, tak tam mám B16 (předpokládám 16A) a v místě kde má být varná deska, nám elektrikář udělal zásuvku, takže předpokládám to je 1 fáze a jištění 16A. Jenže u indukční desky má být 32A...Chápu správně, že to elektrikář udělal blbě? Díky.

Martin

je to špatně, protože zásuvka nikdy dle normy nemůže být jištěná na vyšší proud než 16A. Na indukční desku Vám pravděpodobně měl nechat trčet silný kábel ze zdi bez ukončení na konci. A dále měl kabel být na začátku zapojený na příslušný silný jistič v jističové skříňce.Do tý zásuvky zapojíte tak akorát "vysavač". To bych mu asi poděkoval. Indukční desky neznám, ale v návodu musí mít způsob zapojení přesně uvedený. Postupoval bych dle toho. I blbá trouba na 220 má schéma zapojení a např. max .délku přívodního kabelu a pod. v návodu. (pozn.založte si vlastní novou otázku . ..! ok) Mi.*palec*

martinxy

Díky :) já to tušil, hlavně že jsem mu to 20x říkal, že to chceme pro indukci, jenže s elektrikou nejsem kamarád. Pojedu ho zabít :))

qwert*

Nedělejte to. Zabijete šaška, ale platit budete za celý cirkus. ;)

jabraka*
hodnocení

0x

Jediný vhodný způsob je posílení jističe konstrukce skříňky umožňuje přidání,samostatný přívod do kuchyně a zásuvku.Samostatný přívod tří fází je sice možný,ale spíš utopický.Nevím,proč usiluješ o změnu sporáku,plyn je ideální a mnohem levnější.Existuje také kombinace.

JABRAKA

bobes*
hodnocení

Všem kdo se mi snažili poradit moc děkuji. Už jsem svou vysněnou indukční desku vzdala, zůstanu u plynové, protože pravdu měli ti, co mluvili o vysokých nákladech a povolení Energetiky.

to byla moje maličkost :-P

klutibrk*

Miramira má pravdu :)

keile

Nechcu někoho nasrat, ale:

amica-shop.cz/...

Tady je indukce na 230V, asi bude slabšího výkonu, ale myslím že by to mohlo vyhovovat.

Neznám nejde. *frajer*

ilona*

Plne s Vami souhlasim,plyn je nejrychlejsi,kdo si na nej zvykne,tezko odvyka.My jsme se prestehovali do bytu,kde neni plyn,pouze el.sporak a denne u nej vzpominam na stary dobry plyn,Trva vecnost nez se me na plotynce zacne neco varit.

Roky jsem vařil na plynu, ale loni jsem v rámci stěhování vyměnil plyn za indukci a indukce je výrazně rychlejší.

jabraka*
hodnocení

0x

Každý z těchto způsobů vaření má své výhody a nevýhody.Plynový plamen má podstatně vyšší teplotu,a proto více rozkládá citlivé složky potravin:vitamíny,tuky a bílkoviny.Vzniká tedy více škodlivých zplodin.Vždy používáme litinovou plotnu na rozložení teploty do plochy.U indukce lze snadno teplotu nastavit,když vaříte pudink,nepřipálí se.

JABRAKA

plaky*

ja som presiel tiez z plynu na indukciu a co sa mna tyka,urcite by som uz nemenil...jak si to clovek raz vyskusa...je to parada...co k tomu dodat *nevi*...ked chces silno elektriku a nemas 380,kup si MORU a nemas problem...ale su tam len 3 miesta,4-te je odkladacie...

likeke
hodnocení

0x

Řeším stejný problém. Měl jsem v paneláku jednofázově 16A. Šel jsem na rozvodné závody a bez problémů mi dali 3x25A. Jediný problém byl v tom, že jsem jednorázově zaplatil 9.300,-Kč. Ale vzhledem k tomu, že už jsem musel stejně zvýšit příkon, protože jsme nemohli současně používat troubu, pračku, myčku, konvici atd., tak jsem zaplatil. Jsem jeden z prvních a tak je pro mne v domě ještě výkon. Ti poslední už budou v háji.

Co se týče indukčních varných desek, ten, kdo má plyn a neokusil indukci, tak neví nic. Troufám si tvrdit, že komfort je jednoznačně lepší u indukce a náklady budou skoro vyrovnané. Žádná výroba zbytečného tepla, veškerou energií se ohřeje pokrm. Nepotřebuji varnou konvici. Estetika je nesrovnatelná. A až soudruzi Ukrajinci nebo Rusové zavřou kohouty, tak já si ještě uvařím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]