Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Probíjení koaxiálního kabelu

Od: thomas* odpovědí: 17 změna:
Zdravím, objevil se menší problém. Kabel vede ze střechy do bytu, kde je napojený na rozdvojku, z té vedou další dva kabely do dvou televizí, první kabel do TV je v pořádku, avšak.. signál v druhé televizi trochu blbnul, tak jsem odpojil kabel z rozdvojky s tím, že ho profouknu a zapojím zpátky, ale nějak blbě jsem se dotkl toho konce koax. kabelu, který vede z TV a dostal sem malý kopanec, je toto normální? Jaká jsou rizika a jak se to dá řešit?Přikládám foto pro lepší představu.
Probíjení koaxiálního kabelu

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

zkuste otočit vidlici v zásuvce u toho televizoru co se domníváte že vás kope.

rqgs
hodnocení

2x

Nevylučju závadu televizoru, ale popíšu zcela normální stav. Totiž patrně se jedná o unikající proud z TV, je to vlastnost spínaného zdroje uvnitř televize. Ve zdroji bývají vstupní strana (se síťovým napětím) a výstupní strana propojeny kondenzátorem titěrné hodnoty (a speciální "bezpečnostní" konstrukce). Někdo ho nazývá odrušovací, avšak jeho skutečný význam je ochrana před statickou elektřinou. Na výstupu zdroje by bez něj totiž mohl narůstat statický náboj do takového napětí, že by pak někam přeskočil výboj a zdroj, nebo napájenou elektroniku by mohl poškodit. Měření napětí proti zemi je blbost, není to objektivní, ani to o ničem nevypovídá, používá se na to zoravidla revizní měřák unikajících proudů. Navrhované otočení vidlice v zásuvce by paradoxně mohlo pomoci, protože může být kondík zapojený přímo na síť k dyž na něj vyjde nulák, proti zemi nic dávat nebude, většinou je ale zapojený až na usměrněnou síť. Přítomnkst komdenzátoru u TV bývá vnímána právě pocity "probíjení" u citlivých, nebo dobře uzemněných jedinců, nebo bývá sledováno malé jeskření mezi konektory antény.

minicenda
hodnocení

1x

Tato moje odpověď není přímo o probíjení koaxiálního kabelu ale když jsem se podíval jak to máte zapojené tak to musí být docela zázrak, že Vám to funguje. Myslím si, že to nemáte rozbočovač (rozdvojku) ale slučovač dvou TV signálu do jednoho. A za druhé máte prohozené koax. kabely, kabel ze střechy a TV 1.

Přívod Tv signálu do rozbočovače má být uprostřed a na rozbočovači je zásuvka (samice) a výstupní TV signál je po obou stranách a na rozbočovači jsou vidlice (samci).

nickys

Nojo, máte asi pravdu. Není to rozbočovač na dvě TV, ale slučovač dvou antén. I kdyby to byl rozbočovač, je špatně zapojený.

Takhle to dopadá bez elementární znalosti, hlavně že to jde do sebe zastrčit. Nevím co by tazatel chtěl dělat s tou zkoušečkou, až ji najde. Že to funguje? Inu VF je často "duchařina". Probíjení bych neřešil, dělá to hodně TV, důvody zde byly popsány. Tazatele bych neděsil přerušeným pracovním nebo ochranným vodičem.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, napadá mě jen statická elektřina. Zdravím!

doplněno 17.08.18 23:01:

Opakovaně je to docela zvláštní. Ještě mě napadlo, jestli nemáte v nastavení u TV zapnuto napájení ant.

zesilovače z TV (některé TV to umožňují). Zesilovač tam asi nemáte, ale to napájení může být zapnuté (ovšem, že by to dalo citelnou ránu=?). A nebo nějaká indukce=?

thomas*
hodnocení

I když se to stává opakovaně? Bojím se, ať to něco neudělá s TV, nebo něco nechytí. Nebo jsem až moc paranoidní..?

plaky*
hodnocení

0x
No čo mám ja skúsenosť,tak v barákoch ma to koplo vždy tak predpokladám,že je to normálne...ono to ide cez všelijaké zosilovače a keď je tam napr 78 bytov...
ben®

plaky - tazatel uvádí, že kabel vede ze střechy do bytu, tak zřejmě nejde o STA v činžáku.

hodnocení

0x
Pokud máte možnost změřit napětí tak změřte, je tam do 5V. Pokud naměřite víc okamžitě všechno vypnout a volat ektrikare! Ono je totiž dost možné že chybí někde zem a vše pak jede přes uzemeni antény! Stalo se u nás doma po bouřce nešla televize, anténní kabel měl vliv na svit lampičky, jeda fáze 100V druhá 400V, přerušil se vodič pen na přívodu do domu, naštěstí se nic nestalo a spravil to výkop a nový kabel, ale je to o život nebo požár.
thomas*
hodnocení

Sakra vy mě děsíte, ráno jdu hledat zkoušečku a uvidím teda.

hodnocení

0x

Jestli jsem to dobře pochopil, tak "kope" kabel, vedoucí do 2. televize. Být by to nemělo, ale stává se to. Zkuste otočit vidlici napájecí šňůry, v případě 3 drátového přívodního kabelu změřte napětí na kolíku zásuvky proti zemi (plynové potrubí, topení...). Přes kabel se Vám vyrovnává nějaký rozdíl napětí mezi místy, kde by žádný rozdíl být neměl. Pokud máte starou elektroinstalaci, může to způsobovat přechodový odpor kdesi na nuláku zásuvky (PEN). Připojenému zařízení to rozhodně dobře nedělá a v horším případě to může být i nebezpečné.

hodnocení

0x

Je to velice normální jev i v jiných domácnostech. Správně by se to takhle chovat nemělo. Důvod je zcela jednoznačný, děje se tak v závislosti různých potenciálů televizorů a ant.zesilovače (pokud je nainstalován) připojených k ant.systému. Tohle můžou dělat i videa, nebo zesilovače, připojené přes scart – hdmi k TV. Hledat přes jaké "země - smyčky" se přístroje uzavírají. Řešení je, uzemnit vše do jednoho bodu.

Jen připomínám, že napětí můžete naměřit i několik desítek voltů, ale poměrně malých proudů.

hodnocení

0x

Tohle typicky dělájí přístroje zpaojené do prodlužovačky bez třetího vodiče. Tako prodlužovačky se vyhazují!

nickys

Nesmysl, typicky. Telky mají dvouvodičovou přívodní šňůru, jaký vliv v tom má dvouvodičová prodlužovačka? Jinak samozřejmě souhlas, že takovou vyhodit, pokud by ji někdo chtěl použít na něco jiného. Ale v tomto případě říkáte nesmysl, tímto to způsobeno určitě není, už vůbec ne "typicky".

Zase až takový nesmysl to není, jak se na první pohled může zdát. K zamyšlení: Pokud by TV měla tří vodičovou šňůru a antenní rozvod byl správně proveden, bude ke zmiňovanému jevu docházet?

nickys

Ale je to samozřejmě nesmysl. Nevím jakou souvislost má ta vaše hádanka, ale kdyby měla televize třívodičovou šńůru, jakože nemá , tak by samozřejmě k tomu docházet nemohlo. Ale protože je to tak, jak to je, potom je výše uvedené nesmyslem.

Samozřejmě pokud má televize jen dvouvodičovou šňůru, tak to nemá vliv. Ale že má dvouvodičovou šňůru můžueme jen předpokládat. Kromě toho na televizi může mít zpojený třeba zesilovač, který by mohl být uzeměn.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení tv zásuvky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]