Dobrý den, jak se vypočítá proud u 3F spotřebičů? Proud procházející každou fází? Mám třeba spotřebič motor 3kW na 3fáze, jaký teče proud na jedné fázi? Nevím jestli do vzorce I=P/U mám dosadit do U 230 nebo 400V? Jak to poznám? Nebo je to u 3F spotřebičů vždy 400V? Díky
Zjednodušeně: Nejběžnější v ČR je soustava třífázová 400V, ale jsou i ve fabrikách 690V i VN sítě tj. přes 1000V ( samozřejmě se vyrábí i třífáz. motory na napětí např. 1200V ). Existují třífázové motory na 230V, ty jsou většinou napájeny přes frekvenční měniče. Hodnotu pro výpočet určíš přečtením informací o napětí na štítku přístroje (např. na motoru, kde je napsáno více informací o zapojení, proudu, účiníku, kmitočtu pro připojení na patřičnou síť ). V praxi se proud měří nejčastěji klešťovým ampermetrem na jednotlivých vodičich/fázích za jistícím prvkem spotřebiče/přístroje.
Potečie vám taký el.prúd na fázu aký sa vypočíta od príkonu topného telesa ktoré je na ňu pripojené.Je rozdiel,či sa používajú 3 fázy na el. motor alebo je šporák zapojený na 3 fázy. Na šporáku fáza jedná od druhej nezávisí a počíta sa z 240 V.
santav
Dobrý den, dostal jsem se k otázce až včil, tak to chci dořešit. Když bude mít sporák 3000W a pak tří fázový motor 3000W, jak se počítá proud na každou fázi? Díky
no to záleží na zapojení sporáku, může mít 3 tělesa po 1000W . každá na jedné fázi, může mít 3000W zapojenu jen na jednu fázi, to nejde jen tak odstřelit, je třeba znát konkrétní zapojení sporáku
santav
Dobrý den,aha tak to je u sporáku...když mám jistič 3 fázový 16A, tak na jedné fázi může být maximálně 3600W jinak by to vyhazovalo jistič? A u 3fáz mmotoru mi to můžete pomoct vysvětlit? Díky
Při souměrném zatížení trojfázové soustavy je celkový činný výkon dán vztahemP =3UfIfcos φPři zapojení do hvězdy platí:Uf = U/√3, If = I, P = √3UI cosφPři zapojení do trojúhelníku platí vztahy:Uf = U, If = I/√3, P = √3UI cosφVzoreček můžeme dále upravit:P = √3.U.I. cosφ [ W, - , V. A, - ]I = P/ √3 .U.cosφ [ A. - , V, - ]dosadíme U = 400 V, P [kW], cosφ =1I = P / √3 . UI = P/√3 . 400I = P . 1,44I = P . 1,5 [ A, kW] Je to jednoduchý výpočet síťového proudu třífázového spotřebiče.Příklad:Mám třeba spotřebič motor 3kW na 3fáze, jaký teče proud na jedné fázi? Nebo je to u 3F spotřebičů vždy 400V?1/ I = P / Uf [ A, W, V ]I = 3 000 / 230I = 3 000 / 230I = 13 A2/ I = P. 1.5 [ A, kW, - ]I = 3 .3,0 . 1.5I = 9. 1,5I = 13,5 [ A ]Používám tento upravený vzorec neustále pro svoji práci.Výkon činný u elektromotoru je mechanický výkon na hřídeli. Nás zajíma výkon zdánlivý, který spočítáme ze štítkových údajů na statoru elektromotoru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.