Nejste přihlášen/a.
Ahoj
Máme už dost starou lednici a často jsme dlouho pryč.
Dole u kompresoru je rozběhový kondenzátor a je takový už přifouklý(to jsem si všiml při čištění) a napadlo mě zda ho nelze nějak vyřadit protože jiné lednice ho nemají samotřejmně nemyslím všechny...
Tak mě napadlo že to může běžet i bez něj, teď jsem ho zkusil odpojit ze svorek a normálně to jelo ale nemůže to nést do budoucna nějaké problémy?
Smysl otázky je v tom že mám strach že ten kondenzátor když je takto načatý tak že pukne když nebudu doma a jídlo se skazí proto se ptám.
Já třeba osobně jsem u kompresorová ledničky nikdy neviděl kondenzátor, ale pouze rozběhové relé! Případně provedení kde mechanické relé ja nahrazeno varistorovou deskou. Zpravidla se kondenzátor pro rozběh nepoužívá k vůli nízkému kroutícímu momentu při rozběhu. Tak kondenzátor odpoj a podle jeho parametrů kup nový... Lepší rady není...
Myslím, že to bude spíš odrušovací kondík. Lednice nemají třífázové motory, tudíž nepotřebují rozběhový kondenzátor. A když odrušovací kondenzátor odpojíte, "poděkují" vám zejména vaši sousedé
To se naštěstí neděje Rádio ani telka nic takového nevykazuje.
Ale u jiných lednic jsem toto nikdy neviděl to by musely rušit i jiné lednice a pokud vím tak ruší pouze uhlíkové motory tím jiskřením uhlíků, a lednice mají bezuhlíkové motory takže vlastně nemají jak rušit...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.