Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrický odpor - kontrola výpočtu

Od: atomic345 odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

v elektrotechnice jsem naprostý nováček a proto vás žádám o kontrolu následujícího schématu, jde mi o předřadný odpor před LED diody. Všechny 3 větve jsou parametry stejné. Tuším, že tam někde mám chybu, ale nevím kde.

img97.imageshack.us/...

Jde mi o ten odpor, schémátko mám dobře nakreslené. Pokud tam mám někde chybu, tak mi ji prosím zdůvodňete ať se pro příště poučím.

P.S. - Není to úkol do školy, slouží to jen pro mne!

Moc Vám děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jp*
hodnocení

0x

Máš tam chybu.Každou větví poteče 0,015 A (uvedl jsi jako požadovaný proud pro LED), Takže 3x1,5V je 4,5 => na odpor zbývá 0,5V a proud 0,015. Z toho vychází 33 Ohm. Celkový proud odebíraný ze zdroje bude 0,045A.

atomic345
hodnocení

Vždyť v každé větvi jsou 3 diody, tak 3x0,015A = 0,045A poteče každou větví. Pouze se ptám, jsem začátečník.

atomic345
hodnocení

Eh, proud 15mA je pro jednotlivé diody. Napsal jsem to špatně, všechny jsou stejné, každá si vezme 15mA

ferda*
hodnocení

0x

Jestli to má být funkční - snad těch 1,5V / diodu bude stačit. Někdy potřebují trochu víc.

jp*
hodnocení

0x

Proud tekoucí jednou větví se nijak nedělí. v sériové větvi se dělí napětí. Jak říká poučka "součet proudů do uzlu vtékajících se rovná součtu proudů z uzlu vytekajících.

Vychází to na 33 Ohm.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]