Dobrý den.Dnes jsem rozebral starší PC a vytáhl jsem z něj 3 větráky a napájecí trafo a ostatní tišťáky. Ale chci zapojit větráčky na chlazení telefonu ale neznám jejich zapojení.Jdou z nich 3 dráty:černý,červený a žlutý.Jak je zapojit aby fungovaly? Díky za rady.J
Všechny větráky jsou na DC 12V. První větrák odebírá 0.19A,druhý 0.13A a třetí 0.09A,takže celkový proud je 0,41A ale zaokrouhlíme na 0.5A a to je při 12V příkon cca 6W (12:0.5 =6) P=U•I
červený +,černý -,žlutý snímá otáčky takže nezapojovat
doplněno 31.07.18 20:09:
Ten žlutý je takový bezpečnostní-snímá otáčky a když klesnout tak dá PC vědět že je něco v nepořádku
doplněno 31.07.18 21:30:
Nechtěl jsem reagovat na feraxe ale..1)otáčky se přehozením drátů u těchto motorků nezmění 2)ten žlutý není od tepelného senzoru -to mají 4pinové ventilátory a za 3)ještě jsem neviděl modrý +
pro tazatele: ten žlutý plus máte asi na mysli větev od PC zdroje
jenicek*
A k čemu se ten žlutý zapojuje? Dá se nějak využít?
magor® - ano u toho žlutého jsem se "seknul", ale v stejnosměrné soustavě je + červený vodič a - tmavě modrý. Nebudu to dál rozepisovat, vše je zde polopatě: elektrika.cz/...
Aha,tak už vím jak to funguje a jak to zapojit: červený +12V černý - žlutý nezapojen Chtěl jsem to vědět,protože žlutý bývá obvykle + pól. Moc vám děkuji a hezký večer
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.