Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit větrák z PC?

Od: jenicek* odpovědí: 12 změna:
Dobrý den.Dnes jsem rozebral starší PC a vytáhl jsem z něj 3 větráky a napájecí trafo a ostatní tišťáky. Ale chci zapojit větráčky na chlazení telefonu ale neznám jejich zapojení.Jdou z nich 3 dráty:černý,červený a žlutý.Jak je zapojit aby fungovaly? Díky za rady.J

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Záleží na tom, na jaké napětí jsou konstruovány. mělo by to být na štítku.

doplněno 31.07.18 18:53:

Tak připoj červený a černý, když se bude točit obráceně, tak dráty prohoď.

jenicek*
hodnocení

Všechny větráky jsou na DC 12V. První větrák odebírá 0.19A,druhý 0.13A a třetí 0.09A,takže celkový proud je 0,41A ale zaokrouhlíme na 0.5A a to je při 12V příkon cca 6W (12:0.5 =6)
P=U•I

hodnocení

0x

červený +,černý -,žlutý snímá otáčky takže nezapojovat

doplněno 31.07.18 20:09:

Ten žlutý je takový bezpečnostní-snímá otáčky a když klesnout tak dá PC vědět že je něco v nepořádku

doplněno 31.07.18 21:30:

Nechtěl jsem reagovat na feraxe ale..1)otáčky se přehozením drátů u těchto motorků nezmění 2)ten žlutý není od tepelného senzoru -to mají 4pinové ventilátory a za 3)ještě jsem neviděl modrý +

pro tazatele: ten žlutý plus máte asi na mysli větev od PC zdroje

jenicek*
hodnocení

A k čemu se ten žlutý zapojuje? Dá se nějak využít?

magor® - ano u toho žlutého jsem se "seknul", ale v stejnosměrné soustavě je + červený vodič a - tmavě modrý. Nebudu to dál rozepisovat, vše je zde polopatě: elektrika.cz/...

jenicek*
hodnocení

A jak to funguje,víte to někdo? Docela mě to zajímá a vždycky sem nad tím přemýšlel.

Je tam zřejmě nějaké tepelné čidlo, které dá signál o zvýšené teplotě, dál do systému. A dál už je to na počítači, co se signálem provede.

praivo*

Tepelné čidlo tam není. Je tam magnetický snímač otáček, který dává na výstupu 2 pulzy za každou otáčku rotoru.

OK, pomýlil jsem si motory.

jenicek*
hodnocení

Aha,tak už vím jak to funguje a jak to zapojit: červený +12V
černý -
žlutý nezapojen
Chtěl jsem to vědět,protože žlutý bývá obvykle + pól. Moc vám děkuji a hezký večer

Omyl, - pól bývá modrý.

hodnocení

0x

Jen pro moji zvedavost, co je to za tlf. ze mu nestaci chlazeni od vyrobce?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]