Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

3 žluté vodiče-k čemu jsou?

Od: jenicek* odpovědí: 11 změna:
Zdravím,dnes jsem našel ve sklepě starý 1f motor s vodiči modrý,černý,růžový a 3x žluté.
Jsou ty tři žluté dráty nějaká další vinutí?
Původně byl zapojen takto: modrý-nulák
černý-fáze
růžový-fáze přes kondík
žluté-samostatně zaizolované
zž vodič na kostru
Dá se určit k čemu jsou ty žluté dráty?
Měřit nelze,nemám měřák k dispozici a na motoru není žádný štítek.
Jen vím,že motor je na 230V.
Díky,Jenicek.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

teoreticky by to mohlo být měření teplota a otáček

jenicek*
hodnocení

Po bližším zkoumáním mi připadá že jeden je asi bílý a ostatní dva žluté,ale to je asi blbost.
Dá se to "měření teploty/otáček" nějak využít? Pokud ano,jak? Co k nim popř.zapojit?
doplněno 22.07.18 22:17: Jen doplním že vodiče jsou tenké ve staré gumové izolaci,takže s nimi nechci moc manipulovat.
doplněno 22.07.18 22:17: Jen doplním že vodiče jsou tenké ve staré gumové izolaci,takže s nimi nechci moc manipulovat.
Teplota se hodí pro ochranu, kdy při přehřátí vinutí dojde k odpojení motoru, aby nedošlo k jeho poškození. Potřebujete na to vhodné chytré relé, které by blokovalo stykač motoru.

ja1
hodnocení

0x

Napadlo mně jestli by to nemohl motor s přepínáním počtu obrátek, nebo směru točení, moh by mít elektromagnetickou brzdu.

Není to motor z pračky?

A nebo čistě jen teoreticky jednokotvový měnič počtu fází. Z jednofázového proudu o napětí 230V na třífázový proud o napětí xxx V.

Tady jsou nějaká schémata motorků (vpravo jsou ale třífázové)

3 žluté vodiče-k čemu jsou?
3 žluté vodiče-k čemu jsou? #2

jenicek*
hodnocení

Podle konstrukce motoru mám dojem,že je zřejmě z pračky.Místo 6ti šroubové svorkovnice tam je větší čokoláda. Ještě jsem dostal nápad že by dráty mohla být elektrická brzda. Oprava: z motoru jde 1x zelený a 2x žluté.

ja1
hodnocení

0x

Anebo není podobný motoru z automatky?

3 žluté vodiče-k čemu jsou? #3

jenicek*
hodnocení

To já nevím jestli je z automatky,našel jsem ho takto s odstřiženým kabelem.Ještě k němu mám 20uF kondenzátor.Takže k čemu jsou ty dráty? Zapojení znám,ale chci vědět k čemu ty dráty jsou.
ja1

Obávám se že takto vám to nikdo nepoví. Měřák nemáte, tak nám ani nemůžete propípnout co k čemu je spojené, motor nevidíme, zkuste vložit fotku, možná ho zde někdo pozná, a třeba si vzpomene. Tři žluté dráty mohou být cokoliv...*nevi*

jenicek*
hodnocení

Fotku bych udělal ale nevím jak to sem poslat :(,:( . Ty dráty byly samostatně zaizolované,takže jsou zřejmě k ničemu.Takže je mám ustřihnout nebo jen zaizolovat?
ja1

Stříhat určitě ne protože nevíme k čemu sloužily- zaizolovat.

jenicek*
hodnocení

Dobře,dráty jen zaizoluji a schovám pod kostru. Před chvílí mi známý-elektrikář řekl,že jeden je přívod,druhý měření otáček,třetí snímač teploty.Ale nevím který je který,takže je nechám bejt a nebudu je zapojovat.Všem díky za odpovědi a hezký den.J

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]