Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škodí silnější nabíječky elektronice?

Od: karelhrncir odpovědí: 11 změna:

Mám dotaz. Nejsem žádný odborník přes fyziku a zajímalo by mě, jestli když mi přijde třeba k mobilu nabíječka 2A tak jestli se dá použít nabíječka 3A. Na internetu jsem se nikde nedozvěděl jaké nabíječky jsou primární pro ten a ten telefon či tablet. Nebo jestli záleží na tom že daný telefon podporuje rychlonabíjení. Pár lidí mi říkalo že se dá použít jen primární nabíječka té a té "síly". Vím že když se použije "silnější" tak se může telefon či tablet poškodit. Proto by mě zajímalo na čem závisí, jaká nabíječka se dá použít. Nebo o jaké "síle" atd.

Děkuji za odpověď, přeji hezký den.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Je proud (v ampérech, A) a napětí (ve voltech, V).

Napětí nabíječky musí být takové, jaké je předepsané. Když je nižší, přístroj nenabíjí, když je vyšší, může ho poškodit (nebo chytřejší přístroj se odpojí a nenabíjí).

Maximální proud nabíječky může být nižší, než je předepsáno, ale v takovém případě se nabíjí výrazně pomaleji (nebo vůbec), ale může být klidně vyšší - v takovém případě si přístroj vezme, jen kolik potřebuje, a takto předimenzovaná nabíječka je jakoby "nevyužitá". Ale ničemu to nevadí.

Pokud dává nabíječka nižžší proud, než je předepsáno pro ten který přístroj, může se více hřát.

hodnocení

6x

Je to stejné, jako kdybyste se zeptal, jestli vadí 100 W žárovce, když jí připojíte na elektrárnu s výkonem 200 MW.

Ta hodnota proudu (udávaná v A (případně mA), uvedená na nabíječce, je maximální proud, který je schopná trvale dávat. Silnější nabíječka, než předepsaná, nevadí ničemu. Telefon si vezme jen takový proud, jaký potřebuje. Slabší nabíječka bude přetížená, takže se může hřát (což ovšem nevadí telefonu, ale nabíječce). Nabíjet se bude pomaleji. Napětí nabíječky musí být samozřejmě takové, jaké je předepsáno (u mobilů většinou 5 V).

rv*
hodnocení

0x

Nabíjení mobilu neřídí nabíječka, ale elektronika mobilu. Téměř u každé elektroniky, kde jsou baterie LiPo, je to elektronika přímo na baterii, nebo v přístroji, která zajišťuje správné nabíjení (i vybíjení) baterie. Nabíječka může být hloupá a pak si mobil bere jenom malý proud, nebo může být chytřejší a pak mobilu řekne, že může dodávat i vyšší proud, nebo dokonce že může nabíjet i při vyšším napětí - a mobil toho může využít (jak mobil, tak nabíječka musí podporovat tu samou technologii rychlonabíjení). Jinak obecně vyšší proudy vedou k vyššímu tepelnému zatěžování kontaktů a třeba až k jejich poškození.

vernon
hodnocení

0x
To co strkáš do zásuvky není nabíječka ale zdroj! Nabíjecí obvody jsou v mobilu.
karelhrncir
hodnocení

Vtom případě proč když si vyhledám: "nabíječka"do vyhledávače tak proč mi to vyhledá tohle? google.cz/...

Tady je zas někdo chytrej...

vernon
Takže ještě jednou a pomalu:
T o c o s t r k á š d o z á s u v k y n e n í n a b í j e č k a , a l e z d r o j !
Nabíjení baterie v mobilu neřídí ta věc v zásuvce, ale obvody v telefonu. Zdroj může mít třeba 5A, ale mobil si bude brát jen tolik, kolik potřebuje. Často se ani nabíjení oproti originální "nabíječce" nezrychlí.
A ještě jedna věc Budulínku. Baterie v mobilu není baterie. Je to nabíjecí Li-pol článek...

Zdá se, že tu někdo sežral Šalamounovo ho*no, že vernone. A nebudeme říkat auto, ale dopravní prostředek.

vernon
Přikláním se spíše k pojmu "dvoustopé motorové vozidlo"...
karelhrncir
hodnocení

Nějak jsi mi neodpověděl na otázku proč když si vyhledám nabíječku do vyhledávače tak proč mi to vyhledá tu věc kterou strkáme do zásuvky. Jestli je většina lidí tupá a používá výraz "nabíječka" špatně tak proč mi to tu píšeš a radši nenapíšeš článek do novin... Neznám nikoho kdo by si při výrazu nabíječka nepředstavil tu věc kterou strkáme do zásuvky. Nejsem tak blbej a pochopil jsem že nabíječka není kouzelná a nenabíjí mobil sama od sebe. To že mi to tu píšeš jen dokazuje že tě fakt hodně sere jak to všichni říkají nebo píšou špatně... Nepamatuju si že bych psal něco chybného o baterii.

karelhrncir
hodnocení

Musím uznat že jsi mi fakt pomohl. Teď už vím že když si pořídím silnější zdroj tak to rychlost nabíjení moc nezmění. Kdybych tu zprávu mohl smazat tak bych ji smazal :( Fakt mě mrzí že jsem ti to napsal. Připadám si jako kokot...

Sorry a dík za pomoc :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]