Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Už léta nám vydává centrála při startu a vypnutí opravdu nepříjemný zvuk jako když v autě zařadíte přes zuby.
Nijak jsme to neřešili, všiml jsem si toho až nedávno. U větracích otvorů dynama je uvnitř červená vrtule a všiml jsem si že sebou při provozu sebou mele do stran, když jsem centrálu vypínal tak jsem se přitom díval dozadu a bylo vydět jak to drhne o stěny a ještě se nějakou dobu na hřídeli houpala.
Je tam vidět že je upně odlomená ale furt se točí a i solidně fouká, neměl jsem problémy s přehříváním.
Může to do budoucna vadit? Dělá to opravdu posledních cca 5 i více let a vždy jsem si myslel že ty zvuky vydávají při startování západky šňůrového startéru.
Můžeš udělat testera a zjistit po jak dlouhé době vrtule úplně upadne a pak to tady poradit ostatním majitelům stejné elektrocentrály. Pár šetřílků, kteří raději počkají, než aby závadu odstranili hned se tady určitě najde.
Já když zjistím nějaký neobvyklý zvuk, tak se snažím hned dohledat původ zvuku a nějakou opravou zvuk odstranit.
Ta vrtule se musí dřít po obvodu, takže musí pomalu ubývat lopatky (zmenšují se) a tím se bude snižovat množství chladícího vzduchu.
(oprava chladící vrtule může být v řáku stokorun; oprava následného většího poškození bude určitě dražší)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.