Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava vrtačky.Lze vyřadit puklý kondenzátor?

Od: kutil1* odpovědí: 11 změna:
Dostal jsem starou vrtačku kterou jsem dostal spíš jen tak z legrace a stím že je funkční.
Jak je u mě zvykem tak jsem ji hned raději rozdělal abych se ujistil zda je vše v pořádku.
Nebylo, je puklý kondenzátor. Nemám ji teď jak zkusit, mám ji na zahradě a už se mi dneska nechtělo vytahovat el. centrálu.
Pokud by nešla tak lze ten kondenzátor vyřadit? Napojit na přímo, ale nemůže se stát že se pak bude točit obráceně? Vím že se to tu už nějak řešilo ale už si nevzpomínám.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Jedná se o odrušovací kondenzátor,vadný bych vyměnil... Vrtačka půjde normálně, akorát sousedé budou mít radost během vašeho vrtání...
doplněno 10.07.18 19:53: Dejte typ, některé filtry jsou i s tlumivkami, najdeme náhradu.. dejte i typ vrtačky...
doplněno 10.07.18 19:53: Dejte typ, některé filtry jsou i s tlumivkami, najdeme náhradu.. dejte i typ vrtačky...
kutil1*
hodnocení

Je to stará Narexka, používat ji budu stejně jenom na zahradě na elektrocentrale.
Ten kondenzátor bych tam dal asi časem, stejně ji asi nebudu brát domu tak to je jedno.
Spíš by mě zajímalo jak ho odpojit a zapojit to bez něj. Je tam u toho kondenzátoru víc drátků.

Pokud tam je pět drátů, pak dva jsou přívod, dva pokračují na vrtačku a poslední, zelený, je připojen na kostru. Bude tam něco podobného, akorát původní filtr míval vývody na obě strany. Až to rozeberete, ozvěte se...

kutil1*
hodnocení

Tak nakonec jsem vrtačku vzal domu a zkusil jí a jde. Všiml jsem si že u toho kondenzátoru jsou udělané takový zvláštní vývody od kabelů co do ně j vedou. Ještě jsem něco takovýho neviděl, už to asi nekdo přede mnou rešil.
Hlavně že jde.
I tak Vám děkuju za odpověď, alespoň vím co zač jsou všechny ty kabely u kondenzátoru, to se hodí.
kutil1*

Dobré ráno

Chci se ještě zeptat, zda je normální že uhlíky u motoru silně jiskří?

Pak u převodovky je takový ten posuvník čím se volí 2 rychlosti, nejde s ním pohnout ani když sklíčidlem lehce pootočím abych vyrovnal zuby. Lze to řešit?

Kolektor je "kulatý"? Slída mezi lamelami je trochu níž, je tam viditelná drážka? Pokud ne, vyrovnat na soustruhu a proškrábnout drážky. Uhlíky jsou dost dlouhé? Případně vyměnit... A pokud je vše v normě, pak je "chyceno" vinutí rotoru...proměřit znalým...ještě, co je silně jiskří...
kutil1*

Jiskřilo to tak že byl jiskrami obalený celý komutátor ale po chvilce provozu se to zmírnilo.

Vrtačce se ani moc napoprvé nechtělo roztočit ale to bylo asi tím že jí dlouho nikdo nazapínal.

111®
hodnocení

2x

jiskření komutátoru produkuje vyšší harmonické frekvence, které se dostanou do rozvodné sítě a tudy se šíří na další spotřebiček kde působí rušení, škrčení v rádiu , ppřípdaně vypadávání TV. Šíří se také vzduchem protože jiskra vytvoří i elektromagnetické pole. Proto se tento jev pomocí kondenžátorů zkratuje na kostru

hodnocení

0x

Áno,je možnosť ho vyradiť,ale oplatí sa? beko.elektrahk.cz/... .

Video na výmenu :

doplněno 11.07.18 20:38:

Vznikajú rušivé signáli,napr. bude praskať zvuk v telke alebo sa bude rušiť obraz,

kutil1*

Budu nad tím uvažovat.

On totiž zřejmně funkční je ale je spíš jen načatý a na sklonku života, až se odporoučí uplně tak vyměním.

A jestli se mohu zeptat, co způsobuje v el. síti absence kondenzátoru jak už zmiňoval @nonek

jaro1*
@slavco31 Dobrý den, včera mi s ránou odešel jen při vrtačce Narex EV 513D Elektronik zapnuté v zásuvce. Jak mohu ten 5 vývodový kondenzátor TC 259 odpojit aby vrtačka fungovala? Časem ho nahradím, ale o víkendu ho nikde neseženu. Díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]