Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím zaházet drážku s kabelem?

Od: model odpovědí: 11 změna:
Dobry večer,
vysekal jsem asi 2m drážky a vložil kabel.
Čím ji mám teď zaházet? Sádrou, lepidlem? Nakonec stěrkou nebo štukem? Jak to vy elektrikáři děláte?
děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Kabel se běžně přichytává hřebíky, samozřejmě tak, aby se neporušil. Pak se zasádruje, třeba po dvaceti centimetrech. Po zatuhnutí sádry, se hřebíky vytáhnou, drážka se normálně zapraví maltou a po zavadnutí přeštukuje. A je to.

olinl
hodnocení

2x
Šlic/drážku bych zaházel maltou a navrch štuk-samozřejmě za předpokladu, že oboje máš a jedná se o klasickou zeď. Oškrábat okolní malbu cca 10-15cm od drážky(pokud tam je), navlhčit vodou drážku a naházet maltu do drážky, zarovnat maltu zednickou lžící(širší špachtlí) s rovinou zdi, nechat v těchto teplých dnech dvě hodiny "zavadnout" a potom nanést a roztočit štuk. Pokud nechceš míchat maltu či ji nemáš, můžeš do drážky na SUCHÉ/ODIZOLOVANÉ ZDI DOMU použít bílou sádru s pískem v poměru tři díly jemnějšího písku s jedním dílem sádry a ideálně stihnout zatočit polystyrenem tuto sádrovou směs ještě než zatvrdne. Je ale potřeba určité praxe nebo-li rychle "točit". V případě drážky v betonu paneláku můžeš použít i lepidlo. Celkově na odizolovaných suchých zdech můžeš použít sádru, maltu, lepidlo i jejich kombinaci a na to nejlépe štuk-tedy u klasických hladších zdí.

tqzs
hodnocení

2x

V hobbymarketu ta malta bývá k dostání již namíchaná v pytliku a jmenuje se "jádrová omítka jemná", stačí přidat vodu a zamíchat.

Jenom v Hobby marketech? Tam mají samozřejmě taky a docela předraženou na rozdíl od jakýchkoliv stavebnin,např jednota má řetězec staviv,Dále Izomat,Raab a další .Stavebniny dokonce mají i namíchaný štuk-jen nanášet na zeď a...

dusger*
hodnocení

1x

Hřebíky, sádra, úchyty či jiné příchytky slouží jen k přidržení kabelů na zdi. Pokud ti kabel v drážce jakkoli drží sám, nic z toho není potřeba a zbytek je už jen zedničina. Proto bych drážku zaházel maltou nebo materiálem, z kterého je celá zeď tak, aby to šlo dobře zapravit a po přetření nebylo vůbec poznat.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, 2 metry délky bych zasádroval, resp. sádroval jsem už i delší "šlic" (mám sádru rád). Zdravím!

doplněno 20.07.18 21:30:

Jenom připomínám, že zde poměrně zdlouhavě řešíme drážku o délce dva metry. Doufám, že ještě nebude doporučena i perlinka .

model
hodnocení

Moment ta malta není přece jemná jádrová omítka ne? To je ta finální? Co je ta malta?
Mám k dispozici doma buď lepidlo na kachle, jádrovou omítku, mohu něco z toho použít?
děkuji

Samozřejmě tu jádrovou omítku.

Malta je směs písku vápna a cementu s vodou. Jinak pokud koupíte hotovou směs pak doporučím Jádrovou omítací směs jemnou . Z toho co máte použijte jádrovou omítku a na to pak kupte kbelík štuku (od DenBraven 4kg kbelík ale tuším jsou i menší balení hotového štuku!)

model
hodnocení

Děkuji za rady.
Ještě bych se poradil, než drážku zazdím jádrovou omítkou a přeštukuju jemnou, je potřeba kolem drážek zeškrábat barvu třeba 5cm kolem drážky? Protože jak se štukuje tak to vždy při tom přesáhnu rozměr drážky a štukuju pak přes barvu.
děkuji

Je to lepší, pokud to moc nedrží, ale nutné to není, při štukování se to propojí. V nejhorším to pak trochu škrábnete špachtlí a ve finále zatočíte molitanem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]