Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak oživit gumu u basového reproduktoru?

Od: ben® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, zjistil jsem, že u třípásmových repro je u basových reproduktorů již poměrně tvrdá guma a už "nedýchají" jako dříve (pohyb vpřed a vzad je minimální). Je ještě nějaká možnost, jak tuto gumu oživit a dosáhnout její opětovné pružnosti? Myslím, zda má někdo vyzkoušený nějaký postup či renovační prostředek, který funguje (a nezlepšuje pouze vzhled). Reprobedny mají již svůj věk (přes 30 let), ale ve spojení s aktivním subwooferem jsou k PC stále schopné, tak basů mám dost, ale mohlo by jich být více . Díky a zdravím!

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Nerad Vás zklamu, Bene, ale stárnutí je proces nevratný (i u pryže). Pryž se vyrábí vulkanizací. Při vulkanizaci dochází k zesíťování polymeru. Toto zesíťování je poměrně řídké a probíhá za vysoké teploty a tlaku, proces je velmi rychlý. Bohužel ale proces zesíťování pokračuje pomalu dál po celou dobu života výrobku i za pokojové teploty. Vazeb přibývá a pryž ztrácí pružnost a tvrdne. Sice jsem něco četl o procesu devulkanizace, ale ten je v domácích podmínkách nemožný.

jofa*
hodnocení

4x

Já jsem vždy "oživoval" gumu glycerinem, nebo přípravky na bázi glycerinu. Ovšem není guma jako guma.

hodnocení

2x

Případně zkusit opravu sám, nebo objednat opravu u stejné firmy...popřípadě zde, nebo tu ...pokud to stojí za tu cenu opravy...

ben®
hodnocení

nonek - ten první odkaz je zajímavý. No, sám bych se do toho nepouštěl (vyžaduje to zkušenost), ale jako info k zamyšlení to je dobré. Možná vyměním celé basáky (to bych zvládl), ale zase dokud jede ten subwoofer, tak to není akutní.

ben®
hodnocení

Dobrý den, děkuji za rady. Také mám dojem, že už je to "konečná", ale raději jsem se zeptal. Asi zkusím ten glycerin (asi ten technický) - ono se toho snad moc zkazit nedá (rozežrat by tu gumu snad neměl, doufám). Zdravím!

jofa*

Jednou jsem koupil litr glycerinu do metylu pro spalovací motory. Dodnes to používám proti stárnutí gumy.

ben®
hodnocení

jofa - já si příležitostně koupím v drogerii jen malé balení (asi 100 ml) a vyzkouším to.

Obávám se, že glycerin sice dokáže zpomalit stárnutí gumy, ale gumu již zestárlou omladit nedokáže.

ben®
hodnocení

magdon - no, zkusím zainvestovat asi 50,- Kč a uvidím (třeba guma trochu povolí).

Mohu potvrdit, glycerínem nic nezkazíte (nezávisle na tom, o jakou pryž se jedná), ale asi ani mnoho nepomůžete. V každém případě, horší než teď to nebude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]