Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zjistil jsem, že u třípásmových repro je u basových reproduktorů již poměrně tvrdá guma a už "nedýchají" jako dříve (pohyb vpřed a vzad je minimální). Je ještě nějaká možnost, jak tuto gumu oživit a dosáhnout její opětovné pružnosti? Myslím, zda má někdo vyzkoušený nějaký postup či renovační prostředek, který funguje (a nezlepšuje pouze vzhled). Reprobedny mají již svůj věk (přes 30 let), ale ve spojení s aktivním subwooferem jsou k PC stále schopné, tak basů mám dost, ale mohlo by jich být více . Díky a zdravím!
Nerad Vás zklamu, Bene, ale stárnutí je proces nevratný (i u pryže). Pryž se vyrábí vulkanizací. Při vulkanizaci dochází k zesíťování polymeru. Toto zesíťování je poměrně řídké a probíhá za vysoké teploty a tlaku, proces je velmi rychlý. Bohužel ale proces zesíťování pokračuje pomalu dál po celou dobu života výrobku i za pokojové teploty. Vazeb přibývá a pryž ztrácí pružnost a tvrdne. Sice jsem něco četl o procesu devulkanizace, ale ten je v domácích podmínkách nemožný.
nonek - ten první odkaz je zajímavý. No, sám bych se do toho nepouštěl (vyžaduje to zkušenost), ale jako info k zamyšlení to je dobré. Možná vyměním celé basáky (to bych zvládl), ale zase dokud jede ten subwoofer, tak to není akutní.
Dobrý den, děkuji za rady. Také mám dojem, že už je to "konečná", ale raději jsem se zeptal. Asi zkusím ten glycerin (asi ten technický) - ono se toho snad moc zkazit nedá (rozežrat by tu gumu snad neměl, doufám). Zdravím!
Jednou jsem koupil litr glycerinu do metylu pro spalovací motory. Dodnes to používám proti stárnutí gumy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.