Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou LED kontrolku

Od: doktorblutwurst® odpovědí: 7 změna:

potrebuji do sestavy 12V olovena baterie -> ventilator 12 V 0,09 A vlozit led kontrolku, ktera by blikala, kdyz bude baterie nabita a ventilator se bude tocit ( ten se toci od cca 7 V), zhasne, kdyz bude baterie vybita. Nevim jakou (konkretne) vybrat.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

0x
Vyrábí se samoblikací LEDky gme.cz/... . Jedna z nich je od 3V do 15V (čím vyšší napětí, tím rychleji nebo pomaleji bliká-nevzpomenu si přesně, bylo to vymyšleno pro "napodobení"alarmu do aut). Předřadit před tu LEDku elektroniku (např. něco s NE555- pokud rád bastlíš), která by po snížení napětí na baterii LEDku vypnula (i sebe). Ten akumulátor tímto způsobem "vybíjení"brzy odejde, tak snad víš co děláš. Nejsem si jist, možná se prodává pro tento účel i již sestavená stavebnice z nějakého obchodu s elektronikou.
hodnocení

Stavebnice jsou k dispozici. Jsou v nich běžné gelové trakční baterie + ventilátor + 1000 Kč cena navíc. Chci udělat malý solární ostrovní systém pro ventilaci skleníku.
Baterie tedy bude přes solární regulátor dobijena.
Jde mi jen o vizuální kontrolu z balkónu, jestli ventilátor jede, ať tam nemusím chodit. Na ventilátor není vidět, tak proto blikající dioda.
Ty blikající signalky už jsem studoval, ale jde mi právě o to, že dioda asi bude blikat i při nižším napětí, kdy už ventilátor nepojede.
S bastlenim začínám, takový monitoring skleníku z Arduina s automatickou zálivkou, ventilaci, napajeno ze solaru, to je hudba budoucnosti.
olinl
Nedávno jsem koupil ze zvědavosti za cca 600,-Kč solární udržovací "nabíječku"od Compassu alza.cz/... Jen pro představu: po připojení k autobaterii 12V/44Ah za plného svitu slunce do akumulátoru dává 19mA, při vložení za autosklo 18mA a ve stínu v autě pouze 1mA(měřeno dvěma měřáčky-elektronickým a analogovým/ručičkovým). Tak ten tvůj ostrovní systém v zimě či pod mrakem by to asi moc neutáhlo.. Ohledně ledky-když nastavíš na doporučované elektronice 7 Volt, tak to musí fungovat.
hodnocení

Takové sestavy jsou právě důvod, proč se vyplatí stavět si to sám. Stejně jako různé solární powerbanky, fontány atd.
V plánu mám 20 W solární panel, orientace jih. I když jsem někde viděl popis projektu - Arduinem řízené zavlažování balkonovych rostlin, včetně vychytávek jako sonarove čidlo pro hladinu vody v zásobníku, napajene z AGM akumulátoru 5Ah a ten byl dobijen 15 W solárním panelem na balkoně a ten panel to zvládl v klidu dobíjet, samozřejmě v létě. Jenže 15 W panel se skoro nedělá, případně je dražší než 20 W a 3 X 5 W v sérii už je moc velké.
Ten IO omrknu, ale žádné zkušenosti s tím nemám.

rv*
hodnocení

0x

A nestačí jen FV panel + ventilátor? Když slunce svítí, ventilátor běží. Když nesvítí, není potřeba větrat.

hodnocení

Stačí, taky bych mohl vysklit 2 tabule na proti sobě a taky to bude větrat :)
Chci si postavit systém výše uvedený, který bude základ pro další rozšíření, ptám se na konkrétní radu, kterak k sobě dopravit informací, jestli se ventilátor točí, to je navíc nezávislé na baterii, to mě bude zajímat i bez baterie.

hodnocení

0x

Tak LEDka blikací se prodává, ale jak se pozná prahové napětí u ní nevím... Je to normální kontrolka, proto Ti raději doporučím mnou často používané zapojení za pár kaček...

Stačí jen upravit zapojení LED či relé, či obojí, že by se ventilátor spustil až po sepnurtí relé... Když použiješ relé s malou spotřebou tak nevidím problém... Prahové napětí lze nastavit děličem velice přesně!

TL431 stojí cca 5.80 Kč

Jakou LED kontrolku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]