Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vhodná baterie do záložního zdroje

Od: postcd® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

asi jsem koupil nevhodný akumulátor:
tinyurl.com/...

pro můj záložní zdroj el. energie APC Back-Ups Pro 650, který podle manuálu vyžaduje baterii typu RBC 4. Našel jsem zde:
battery-import.cz/...
batterysharks.com/...
amazon.com/...

Ale koupil jsem tu výše uvedenou od emos.cz protože je na stejné napětí (ale nižší kapacitu Ah). Počítal jsem že by to nemělo vadit.
Nevím ale proč UPS nereaguje, nezapne se. Když tam byla stará NEfunkční baterie, tak to pískalo. Teď se neděje nic. Připojeno k baterii by to mělo být dobře. A baterie má napětí 12.9 V asi. Ale UPS nic nedělá ani když je zapojeno do sítě.

Nevím co s tím mám dělat, jak poznám vhodnou baterii a jestli je nutné cestovat do servisu aby to za pár stovek otestovali. :-/

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V těchto zdrojích jsem měnil už "pár"baterií...pokud je baterie připojena správně (červený drát na plus pól baterie, označen taky červeně), baterie je nabita a UPS je zapojena do sítě 230V (do zásuvky), pak by UPS měla po zapnutí fungovat...na výstup UPS bych prozatím během zkoušky nic nepřipojoval. Jinak, pokud není UPS připojena na napájení 230V, pak se jedná o tzv. STUDENÝ START a tam je postup při zapínání trochu jiný...ale to nyní nepotřebujeme zkoušet, nechme prozatím stranou...Takže zkontrolujte připojení baterie (plus na +, mínus na -), zapojte do sítě 230V a zkuste zapnout...a dejte výsledek...zkusíme krok po kroku...taky UPS mohla "odejít", ale uvidíme po dalších zkouškách...

doplněno 21.06.18 11:49:

Tady je popis opravy APC RS500...případně i zde a schéma tady...toto využijete asi jen v případě, že se vám podaří najít v okolí dobrého amatéra nebo i profesionála v dané oblasti...ono ty APC záložní zdroje jsou si velmi podobné, tak alespoň nějaký základ...jinak hledat servis, ale...nebude levnější a méně náročné pořídit záložní zdroj nový?...máte sice novou baterii, ale přesto...

hodnocení

děkuji, ano, + je na + a - na -, bez baterie a v síti se nezapne, s baterií a v síti také ne a s baterií bez sítě také ne. Žádné zvuky z toho nejdou. Zkoušel jsem v každé konfiguraci držet asi 20 sekund tlačítka start/stop/test a resetovací v zádu. Ale v manuálu píší že po zapnutí by měl proběhnout test (což je indikováno diodou a vydávalo to také zvuky) a to se teď neděje. Máte prosím ještě nějaké nápady co zkusit? Říkáte, že baterie bude asi v pořádku a její specifikace by určitě neměla být problém? Přemýšlím tedy nad tím servisem, s tím zkušenosti máte? děkuji

hodnocení

Děkuji, díval jsem se na ty manuály a je to zajímavé. V jednom z nich doporučuje připojit UPS k síti a změřit napětí na kabelech které se připojují k baterii (která je vyndaná), já naměřil 0 V. Pak doporučuje připojit baterii a znovu změřit napětí zda se baterie nabíjí (napětí stoupá), ale toto já dělat asi nemusím když tam není napětí ani po připojení k síti že ano?

Možná, že bych dokázal zjistit že je tam některý z kondenzátorů vadný, ale byl jsem varován, že se v tom nemám hrabat zejména kvůli nebezpečí úrazu el. proudem. To mi vadí že si to nemůžu sám otestovat a přeletovat. Takže mi z toho vychází odnos do servisu a zaplacení tak 700 Kč :-/ což tedy nic moc, ale přijde mi odpovědnější k životnímu prostředí opravit jeden pidi komponent než to celé x kilogramové monstrum recyklovat a koupit nový produkt.

111®
hodnocení

0x

co všechno jste proměřil?

hodnocení

Protože nemám vzdělání v oboru elektro, tak pouze napětí baterie. Multimetr má měření diody a tam jsem zkusil ty vývody k baterii a není to elektricky propojené což nevím, jestli má být. Když mi napíšete co/kde mám bezpečně proměřit, tak to zkusím abych s tím nemusel do servisu a platit. Ale beru na vědomí, že amatérsky měřit elektrická zařízení (byť odpojená od elektrické energie) je možná i životu nebezpečné (velké kondenzátory). Jde mi také o to jestli někdo může říci, že používám nevhodnou baterii a jak to poznat. Odkazy v úvodním příspěvku se pokazily.

Mám tuto baterii (což není originál který by tam patřil) a příklad doporučované baterie je zde. Děkuji

111®
hodnocení

0x

no inimálně změřit jestli drží napětí baterie když se odpojí síť, baterka nemusí být nabitá

hodnocení

už je více jak hodinu odpojená a pořád má 12.98V. je to nová baterie a nevím jestli ji UPS vůbec dobíjel když jsem to zkoušel. Počáteční proud je uveden: 2.16 A max.

111®
hodnocení

0x

UPS by měla mít zkuěební tlačítko

hodnocení

ani jedno z tlačítek UPS nezapne, žádné zvuky, žádná kontrolka, přitom to před vyndáním staré baterie reagovalo, starou bat. nemám abych vyzkoušel.

111®
hodnocení

0x

no nabízí se špatná polarita, ani nenabíjí?

no mám dojem že je třeba to spustit pomocí PC viz apc.com/...

doplněno 20.06.18 18:51:

nemyslím si , že je na vině baterie,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]