Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení motoru stojan větráku

Od: jenicek* odpovědí: 6 změna:
Zdravím,chtěl bych poradit od vás rádců.Chci zapojit motor ze stojan.větráku.Z motoru jdou 4 dráty: modrý,bílý,černý,červený.Jak jej mám zapojit,aby se točil a nespálil se?
Motor je značky Gallet VEN 16S 230V~50Hz 45W
Udělal bych fotku,ale nevím jak to sem dát :(
Díky za odpovědi.J

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

prskac1*
hodnocení

0x

Otázka je kolik měl ventilátor rychlostí než si ho rozkuchal. Pokud měl 3, bude jeden společný a tři budou různé vinutí.

Pokud měl dva kvalty tak to budou dva a dva dráty.

Nejlépe změřit vinutí.

olinl
hodnocení

0x
Měla by tam být tři vinutí s různým el. odporem (změřit ohmetrem) a společný vodič pro tyto tři vinutí, na který se připojuje většinou "nulák". Modrý bych pouze typnul, že je společný a připojí se na pracovní "nulu" či "N" vodič. Francouzi mohou používat jiné barevné značení než čeští výrobci. Bez fota těžko říct.

jenicek*
hodnocení

Jediné co vím je,že měl 3 rychlosti.Jde mi hlavně o to,kde je střed vinutí(N),ostatní jsou přepínané fáze.
Vinutí bych změřil,ale soused,kterému jsem měřák půjčil,je na dovolené a klíče od jeho baráku nemám.Moc bych netipoval,že modrý je uzel vinutí.
P.S u motoru je kondík 450V~ 1,5uF ±5%.
K čemu tam vlastně je? Je běhový,rozběhový nebo odrušovací?

rqts
hodnocení

0x

Nepíšete záměr, v aplikaci bez chlazení se nejspíš přehřeje.

jenicek*
hodnocení

0x
Záměr je,že jsem motor chtěl vyměnit za jiný,spálený.Zapojení jsem našel a je takové: černý-střed vinutí (N)
modrá-rychlost č.1
bílá-rychlost č.2
červená-rychlost č.3
Ale po odskoušení se motor netočí ať jej zapojím podle víše uvedeného zapojení,mezi vodiči to ani po zapnutí nejiskří. Co je příčinou? Vadný kondenzátor nebo cívky? Přepínač rychlostí je OK.

jenicek*
hodnocení

No nic,vykašlal jsem se na to a koupím jiný ventilátor.Všem díky za odpovědi a na shledanou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]