Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s vypínačem

Od: exocet* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den.

V koupelně mám - v kombinaci se světelnými vypínači - na světelném okruhu instalován kolébkový vypínač ventilátoru (Kanlux). Asi 4 roky po první instalaci ventilátor přestal běhat (odešla nespecifikovaná součástka). Instaloval jsem nový, nejde však stiskem vypínače sepnout. Pokud však shodím a opětovně nahodím jistič, ventilátor se automaticky a jednorázově rozeběhne (bez stisku spínače). Spínače jsem rozebral, dotáhl šroubky; žádné ožehnutí součástek jsem nezaregistroval.

V čem je problém: poradíte, prosím?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rqzs
hodnocení

2x

Patrně je chyba v zapojení.

onko
hodnocení

2x

Už podle popisu, se v problematice nevyznáte, vada nebude ve spínači, ale v zapojení. Obrátit se na odborníka.

hodnocení

2x

Dejte typ starého i nového ventilátoru; schéma si už najdeme (nový ventilátor může "mít více svorek", bude to pravděpodobně jiný typ, než původní); jsou ventilátory s časovačem (to by mohl být váš případ, tedy není správně zapojen), dále ventilátory s vlhkostním čidlem, s čidlem i časovačem...Původní ventilátor jste zapínal i vypínal tím kolébkovým vypínačem? Popište trochu podrobněji...

exocet*
hodnocení

Dobrý den: s časovým zpožděním přikládám snímky zapojení ventilátoru.

Pozn.: pro kontrolu jsem rozebral ještě kryt ventilátoru na WC (stejný okruh): zapojení na svorkovnici je stejné.

Dík za Vaši ochotu!

Problém s vypínačem
Problém s vypínačem #2
Problém s vypínačem #3

111®
hodnocení

2x

podle toho shození jističe to vypadá, že máte tlačítko s přepínacím kontaktem /v klidu sepnuto/ a když shodíte a nahodíte jistič uvede se ventilátor do chodu. Nebo je kontakt tlačítka spečen..

dusger*
hodnocení

2x

K ventilátoru je natažený špatně značený kabel, nevidíme jak je připojená svorkovnice a propojený vypínač. Chce to vzít si zkoušečku a prověřit zapojení a hlavně vědět co měřit.

jabraka*
hodnocení

2x

Ventilátor je spřažen po stisknutí tlačítka obvykle s časový m relé.Po stisknutí ilačítka se sepne spinač časovače a ventilátor má běžet po nastavenou dobu.pak se běh vypne.

JABRAKA

exocet*
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]