Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím vás o radu.
Mám doma auto na dálkové ovládání, jenže je na 5 ks AA článků, ale chtěl bych místo těch 5 ks AA dát jednu 9V , místo by tam bylo, ale nevím jak propojit kontakty.
Zkoušel jsme jen drátky přiložit k + a - a nejelo to, musí se to nějak mezi sebou propojit všechny ty + a -?
Děkuji za rady
Ne - nemusí se propojit všechny "+ a -", ale vývody baterie musí být připojeny na ty ´koncové´ kontakty...
Větší problém bude jinde - běžná baterie 9 V má vůči sadě tužkovek mizivou kapacitu - vydrží jen krátce...
doplněno 20.12.12 11:01:Ani horní ani spodní - velmi pravděpodobně jeden horní a jeden dolní - ke kterým kontaktům ´zásobníku´ vedou dráty?
doplněno 20.12.12 11:10:Namísto pájení na baterii si kup takvýhle konektor - flajzar.cz/... , ale bude ti to na houby...
Přesně tak. Velikost baterií je v podstatě úměrná kapacitě/výdrži. U těchto věcí je jediným rozumným řešením koupit dvě sady akumulátorů a nabíječku.
doplněno 20.12.12 10:55:Jestli to dobře vidím, tak vlevo dole a vpravo nahoře.
doplněno 20.12.12 11:11:Ježíšmarjá, Kubinec, když se takhle ptáš, tak to rovnou vyhoď. Stejně to nebude fungovat a zničíš i to auto.
Krajní kontakty, předpokládám, vyzkoušet. Podívat se, ze kterých vedou kablíky, snad jsou odlišené barvou, červená +. Pokud ovšem nějaký obvod není napájen nižším napětím. Jsou baterky zřejmě v serii, tedy propojené + a - jsou až na koncové.
doplněno 20.12.12 11:09:No tak jak je to naznačeno už vůůůbec nééé! To je přece jedna baterka! Ale křížem, tedy dvě možnosti, nahoru vlevo, dole vpravo, či naopak. Lepčí je zjistit ty kablíky.
doplněno 20.12.12 11:32:A co 2 x 4,5 V nevleze tam?
Není to jedno, musíš zjistit, které kontakty jsou koncové - od kterých vedou dráty k motoru, vypínači apod.
v LIDLu teď mají nabíjecí baterie TRONIC ECO (napodobenina? Sanyo Eneloop/GP Recyko+) za 80 Kč balení 4kusy. Za ty prachy to stojí za to vyzkoušet taky jsem si jedno balení koupil, nabíjecích baterek není nikdy dost, já mám autíčko na 3, vrtulník na 6... doma se to ztratí
a na devítivoltovku, pokud to vůbec bude normálně jezdit, si zajezdíš 5 minut a konec. Ten počet baterií a jejich celková kapacita tam nějaký důvod má
To nemá cenu, devítivoltová baterie má tak mizivou kapcitu, že to nestojí za to ani zkoušet. Odhadem má asi jednu PADESÁTINU toho co nabíjecí AA. Lepší je investovat do dalších AA nabíjecích článků, nejlépe Sanyo Eneloop, GP Recyko, Camellion Always Ready. Jsou hodně kvalitní a mají téměř nulové samovybíjení (možná 20x menší než běžné nabíjecí)
Je to krásně vidět - vlevo dole a v pravo nahoře, ale je to marný pokus, autíčko se na 9V baterku ani nerozjede, je na to slabá aby utáhla jeho motorek!.!.!.!:
4,5V tam nevleze natož dvě takové baterie
ještě mě napadlo co takové baterie sice je to 6V, ale mají asi větší výdrž než obyč AA
NE! kup si prostě pět AAček, co je na tom tak těžkýho?
doplněno 20.12.12 11:59:a výdrž určitě větší nebude, když je mnohem menší a s vyšším napětím. kapacita bude tak do 200 mAh při těch 6V
to budou, když koupíš nabíjecí AA batererky. Nic většího tam nevleze.
doplněno 20.12.12 12:32:ano. Dnes jsou reálně nejvyšší asi 2700 mAh, ale já radší preferuju ty Sanyo Eneloop nebo GP Recyko+. Můžete zkusit i ty levné z LIDLu, mám je doma taky ale zatím jsem neměl čas je zkoušet.
Mají sice psanou nižší kapacitu než "obyčejné" nabíjecí (mívají cca 2100 mAh), ale v praxi mi vydržely víc jak na nabití, tak hlavně živostností. Po dvou letech používání u těch GP Recyko+ nepozoruju pokles kapacity a digitální nabíječka s mým názorem souhlasí Zatímco obyčejná GP 2500mAh co jsem míval do foťáku vydržela prd a po čase měly navzájem ve dvojici velmi rozdílné kapacity.
jsou, ale nemám na silnější aku nabíječku
moje dává max 2000mAh, takže kdybch si koupil silnější aku tak nikdy nedobije na 100%
Ale samozřejmě, že ty články nabije, bude to jen trvat úměrně déle o kolik mají větší kapacitu - pokud má automatiku, pokud nemá automatiku a nabíjí se ručním vypnutím za určitý čas, tak je nutné tento čas přepočítat.
takže by neměl být problém nabíjet i silnější baterie třeba i 2700mAh?
našel jsem popis na netu z nějakého bazaru (viz foto) -
nabíječka pro nabíjení 1-4 tužkových (AA) nebo 1-2 mikrotužkových (AAA) akumulátorů NiMH nebo NiCd.
Nabíjení každého článku je řízeno mikroprocesorem samostatně, ukončení nabíjení automaticky pomocí detekce delta V, tepelná pojistka ukončí nabíjení např. v případě poškozeného článku. Lze libovolně kombinovat počet, kapacitu a velikost nabíjených článků.
V případě nabíjení 1-2 akumulátorů lze zvolit rychlejší nabíjení (v krajních pozicích - 2,3A) nebo pomalejší (prostřední pozice - 1,15A)
anebo na netu je skoro stejná ale nová - alza.cz/...
doplněno 20.12.12 18:05:
a doma do našich přístrojů a hraček a různých her používám jen baterie Eneloopy
Jak jsem psal - není problém, u automatické se čas automaticky přiměřeně prodlouží, u ručních se úměrně prodlouží přepočítáním.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.