Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zobrazovací frekvence: 50 Hz CMR (Clear Motio

Od: fffff odpovědí: 17 změna:

Zdravím,může mi někdo poradit,jestli TV bude mít pěkný obraz z touto frekvencí,když je dnes běžná spíše 100Hz?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Clear Motion Rate je technologie Samsungu jestli se nepletu.

Mám TV s touhle technologií a žádné problémy jsem nezaznamenal. Ani při sledování TV vysílání, ani při sledování HD filmů.

petr123*
hodnocení

0x

Hodně záleží na velikosti obrazu.

hodnocení

0x
50hz technologie představuje větší zátěž pro oči když se televize sleduje zblízka. Než začal nástup plochých televizi běžela na 50hz naprostá většina televizorů v republice a nikdo si nestěžoval. Pravda je že 80cm úhlopříčka byla limitem nad který klasické televize nešly.
Podle mě byste si měl víc hlídat spíš dobu odezvy než obnovovací frekvenci obrazovky protože vyšší odezva se na kvalitě obrazu projeví naprosto brutálně.

totak to není pravda!

Vzhledem k tomu, že CRT TV už nejsou v módě, tak 50Hz u LCD nebo plazmy už žádnou zátěž na oči nemají, obraz totiž nebliká jen se 50x za vteřinu překresluje a to oku vůbec nevadí.

petr123*

To záleží na citlivosti oka i mozku. Někdo ten rozdíl nevnímá, jiný ano.

petr123:

to záleží především na tom co sleduješ, pokud jsou to pomalé pohyby tak nemá co oko mozek vnímat :D Pokud se bude jednat o rychlé pohyby, ta to bude maximálně trochu mázlé - ani jedno není na únavu oka nebo mozku *haha*

petr123*

Na monitory koukám už hooodně dlouho. Kdysi v pravěku jsem dokonce dělal i na TV v interlace režimu - jediný způsob jak zvednout na tehdejších "monitorech" počet řádků. Od té doby jsem na takové věci citlivý.

Věř tomu, že když si sednu před LCD monitor který pojede třeba jen na 50 hz tak ho od modelu co jede na 70 hz rozeznám. A to i když tam bude zcela stabilní obraz.

a můžeš mi alespoň trochu vysvětlit podle čeho rozeznáš rozdíl 50 a 70 Hz na LCD se stabilním obrazem? *haha*

Přece podle toho, co se mu ukáže v nastavení... *smich*

gotrkzagary *palec*

Jsem to ale vůl :D

doplněno 20.12.12 15:40:

Ještě jsem malinko nepochopil ...TV interlace - jediný způsob zvýšení počtu řádků....Já si do dnes myslel, že to byl způsob jak zvednout zobrazovací frekvenci u CRT z 25 na 50Hz

zajixxx*

bmbx , a to se dosáhlo tím že se obraz prokládal 2x posobě tím samým snímkem? čili půl snímkem? .

Ne, ty půlsnímky se liší, prokládání bylo navrženo proto, že jako zobrazovací prvek byla CRT. Pokud by se kreslily všechny řádky na jeden zátah, tak by při vykreslování spodního řádku byl hořejšek obrazovky tmavý diky krátkému dosvitu luminoforu. Udělat delší dosvit by způsobilo hodně rušivé rozmazávání pohybů obrazu. Proto byl zvolen kompromis dosvit tak akurát a obrazovka je vykreslována nadvakrát, jednou lichými a podruhé sudými řádky, i tak stihne luminofor hasnout, ale pro lidské oko je to už nepostřehné (dá se to vyfotografovat). Toto všechno strácí smysl u LCD a plazem a všech dnešních zobrazovačů, neboť obraz je ve videopaměti a vykresluje se najednou. Některé prameny tvrdí, že proklad byl navržen proto aby se přenesla obrazová data za delší dobu a tím se zachovalo celkem úzké přenosové pásmo, ale to je docela velký nesmysl. Nesmysl je to z toho důvodu, že i v kimenatografii se zobrazuje 25snímků/sec. (přesně 24, ale to je nepodstatné) a na objem obrazových informací přenesených za jednotku času, je zcela jedno, zdali přenesu 25 snímků /sec. nebo 50 půlsnímků/sec. Takže jediný důvod byl opravdu ten dosvit a blikání obrazu.

petr123*

Koukám že se fakt orientuješ...

.

Ve standarním režimu ti monitor počítače pracuje ukazuje dva stejné půlsnímky 25x za sekundu. V tomhle režimu staré televize zobrazovaly kolem 200-260 řádků (záleželo na typu počítače i na tom zda se jelo v 50 neho 60 hz) a obraz byl naprosto stabilní. Přestože obrazovka jela v klasickém 50hz (nebo 60 při režimu NTSC) tak se obraz reálně měnil jen 25x za sekundu.

.

Pokud jsi chtěl větší rozlišení kolem 400-560 řádků tak jeden půlsnímek obsahoval liché a druhý sudé řádky. Výsledkem bylo vysoké rozlišení, ale diky ostrému obrazu taky viditelné blikání obrazu a větší únava očí.

petr123*

Poznat to jde. Tak si vlez do nastavení monitoru a zkus to změnit, možná ten rozdíl poznáš taky.

.

Prostě někdo pozná rozdíl bezi tím jakými konektory jsou připojení repráky nebo zda je zdroj zvuku analogový nebo digitální. A někdo zase pozná nízkou frekvenci monitoru. A někdo nepozná ani jedno z toho.

U stabilního neměnného obrazu to prostě na LCD poznat nelze, i kdyby byla obnovovací frekvence 1snímek/sec ;) Ono se na tom LCD panelu prostě nic neděje tak co chceš poznat? Nebo mi pošli důkaz sejmutý rychloběžnou kamerou, ať si to pomalu pustím :D

doplněno 21.12.12 10:53:

A když píšeš tak pišeš tak piš jasně co se týká TV a co se týká PC monitoru, CRT, LCD - pleteš to dohromady :D.

A vsadím se že nepoznáš nic, jen si natahuješ triko, digitální audio a analogové samozřejmě rozeznat jde, to jakými konektory jsou zapojeny repráky je už tak trochu "audiofajšmekrská latina" *haha*

petr123*

Digitální nahrávkou jsem samozřejmě nemyslel nějakou MP3 ve vysoké kompresi, ale třeba přímo CD.

A pokud frekvence LCD monitoru poznat nejde tak pošli výrobcům zlepšovák aby pro kancelářské stroje začali vyrábět monitory třeba s frekvencí 10 hz ;)

Mimochodem, tady máš záběry jak vypadá LCD LED na vysokorychlostní kameře:

Na statickém obrazu nic zřejmé není, na tom trvám a zlepšovák na 10FPS by měl smysl jen pro statické obrazy, to je jedna věc a to co jsi mi poslal, ty pruhy, jsou způsobené podsvitem CCFL, protože ta je napájena střídavým napětím *smich*

Stačí si spočítat z počtu pruhů a z rychlosti snímání kamery, že se nemůže jednat o obnovovací kmitočet monitoru ;)

Tak co tam máš dál? :D

Co se týká audia, tak jsem taky neměl na mysli MP3 ale CD, a jestlipak víš čím to je, že se to dá poznat?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]