Nejste přihlášen/a.
Dotaz na znalce elektra- akuvrtačka 12V ,chci kablíkem zapojit na palubní síť auta (12V ),ale jak to bude lepší, koncovkou do zásuvky zapalovače nebo na "krokosvorky" přímo na kontakty AKB? děkuji předem za odpovědi!
Doplním vlastní zkušenost; "běžná" akuvrtačka na 12V, zapojena na zdroj s transformátorem a usměrňovacím 35A-rovým blokem (byl v zásobách)...transformátor 150VA, vrtačka napojena cca 3m dlouhým přívodem průřezu 2x2,5mm2; získána tím sice "závislost na kabelu", ale ...fungovala bez problémů pár let - používal kolega v dílně, truhlář (původní baterka odešla, nová v té době byla už dražší (sice výkonnější), než původní vrtačka...) do doby, než ho "skolila" nemoc a do dílny chodí jen "na obchůzku"; ale k věci...taky jsem měl obavu z nadměrného proudu, ale měření to neprokázalo...proud při rozběhu naprázdno (špičkový) vykazoval hodnotu mezi 10 - 11A, pak rapidně klesl; při plném zatížení se pohyboval kolem 8 - 9A...takže na vyvrtání pár kusů děr, šroubování bych se nebál použít zásuvku zapalovače (jištěna pojistkou 15A); na nějaké trvalé využití napájení z baterie auta bych postupoval dle rad výše, připojil přímo na autobaterii...snížil by se úbytek na "poměrně tenkých vodičích" mezi aku a zásuvkou zapalovače...Proud ale záleží na typu akuvrtačky, třeba s jinou to bude úplně jinak, mám zkušenost jen s tím jedním typem...chce to předem změřit a případně měřit a zkoušet...
Vzhledem k příkonu při zátěži to asi neustojí zásuvka ani její pojistka, takže za mě kvalitní krokosvorky na baterii a na ně alespoň 4 mm2 licnu. Netuším o jakou akuvrtačku se jedná, ale co se dívám na příkony 12V akuvrtaček, tak se to pohybuje cca 200-800W (to je 16 až klidně přes 60 Ampér). Pokud bude znám příkon, dá se poradit lépe.
Pokud příkon bude v tom vyšším spektru, chce to aspoň 6 mm2 licnu.
2 x 4mm2 silikonový kabel. Připojit přímo na baterku svorkou. Na straně vrtačky se dá použít modelářský konektor XT60. Má je i GM Electronic. Kabel tak jde od vrtačky odpojit a nepřekáží při ukládání.
Nebo kabel připojit ke kontaktům původní baterie (články odpojit/vyhodit) - tím se zachová i možnost napájení (další) baterií.
Přímo k vrtačce, pokud má dva kontakty. Normálně odholim dvojlinku, samozřejmě licnu 3-4 cm, zatočim , aby se to netřepilo a pomocí pinzety omotám okolo kontaktu. Pak drát izolačkou přimotám k rukojeti, aby se to nevytrhlo. Proud jsem neměřil, ale asi nebude malej, na 5A zdroj se roztáčí pomalu, trvá jí to několik vteřin, než se roztočí, jak úřaduje ochrana.
No, ono to jde udělat mnohem lépe než omotat a zamotat izolačkou, ale na to se tu neptá. Ptá se na připojení k automobilu, ne k vrtačce.
Mikihans-.
Prop Rqzs- ptal jsem se zda do zapaolvače nebo přímo na kontakty. O omotávat drátky kolem něčeho dělá s prominutím jen neumětel:Toto dokážu kuúpudivu udělat profesionálněji!
Většinou jde o to vrtačku nepoškodit a nestrávit tím půl dne, ne o soutěž erudovaných řešení. Ohledně tématu, po opětovném přečení, máš pravdu, omlouvám se, ani ve snu by mi totiž nenapadlo, že se někdo může ptát na to jak připojit drátky k autu...
Pro upřesnění,mám dvě identické akuvrtajdy typ či model Black&Decker SL13Y na 12V. a pže mám ještě jednu profi Elu, tak jednoho "dekra" uvažuji udělat na palubní síť auta a používat třeba na hever (zkoušeno a zvedne auto i na akumulátor (plně nabitý) a další příp práce...Jen jsem si nebyl jistý zapojením na UKB nebo do zapalovače i když jsem si myslel že je lepší přímo na AKB Tímto děkuji zejména p.Mikihans - a bodík .Totéž i p.Nikdo,tedy
a bodík!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.