Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za zařízení a k čemu je určeno

Od: honzaferda® odpovědí: 15 změna:

Tohle jsem našel v pozůstalosti . Mohl by mi někdo vysvětlit k čemu je toto zařízení je určeno. Na Googlu jsem našel jen samé maďarské stránky a nikde nebyl popis funkce nebo užití tohoto zařízení. Děkuji.

Co je to za zařízení a k čemu je určeno

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

9x

Tipnu si: tónová volba pro použití u telefonů, které tuto funkci ještě neměly.

Podle mě správný tip *palec*

vladim

Ano je to tonová volba nejen k telefonu ale i k rádiostanicím kdy se za pomocí tohoto pípáku otevře opakovač který zajistí delší vzdálenost vašeho dovolání.

hodnocení

3x

To je ono - nebo ne?

Ano, ale jde o velmi starý typ. Tazatelovo zařízení měřilo cca 4 cm a bylo tvarované tak, aby se dalo celou zadní plochou (kde byl reproduktorek) přiložit k mikrofonu telefonního sluchátka.

hodnocení

3x
Použití DTMF dialeru : DTMF je základní kámen řízení hlasových komunikací. Moderní telefonie pomocí DTMF vytáčí, nastavuje ústředny atd. Pomocí tónové volby se ve vyjímečných případech přenáší jednoduché plovoucí kódování na nízkých frekvencích, převážně na vysílacích frekvencích kolem CB pásma (27 MHz). Používá se pro přenos informací mezi radiostanicemi, dálkové ovládání po telefonu s hlasovým navigátorem, selektivní volby atd.. DTMF umí generovat téměř každý mobilní telefon po navázání spojení. Pokud nemáte telefon vybavený možností generování tónové volby, lze použít tzv. dialer. DTMF bylo hned od počátku vymyšleno tak, aby bylo možno použít i zvukový přenos a kódy bylo možno zachytit jakýmkoli mikrofonem. doplněno 29.05.18 16:08: Ono je to neprodejné za 100kč*nene*

eman*
hodnocení

1x

To, co je na obrázku je generátor tónů. Používám jej k radiostanici KV (27 Mc) Pokudchci volat kolegu na síti, přiložím spodní stranou s reproduktorem na mikrofon a číslicemi zadán kombinaci protistanice. Stejně tak i já mám ve své radiostanici kód, kterým se otevře moje stanice a upozorní zvukově, že mne někdo volá. (mezi radioamatéry se tomu říká pípák) Tóny přiřazené číslicím jsou shodné s telefonem s impulzní (tónovou) volbou.

Zdavím Eman

rqze
hodnocení

0x

Protože je tam napsáno remote control, bude to skutečně generátor tónové volby, více se lze dočíst pod heslem DTMF. Předchůdce byla pulsní volba, z kraje automatických ústředen zcela analogový, úchvatný systém.

hodnocení

Díky všem za odpověď. Sice tomu moc nerozumím, ale vím že to nemohu potřebovat.

Pánové si dávají záležet na tom, aby jejich výklad vypadal co nejprofesionálnějc, ale že to neznalý asi nepochopí je jim fuk *smich*.

Takže se pokusím o zjednodušený výklad: Digitální telefony (pevná linka) umí spoustu služeb. Tyto služby ovšem potřebují tak zvanou "tónovou volbu" (například "chcete-li pokračovat, stiskněte dvojku"), kterou staré releové ústředny neuměly. Aby se služby daly použít i z těch starých telefonů, používala se tahle krabička. Po navázání spojení s příslušným protějškem se přiložila na mikrofon telefonu a stisknutím příslušných tlačítek se na linku vyslal příslušný akustický signál. Ten byl stejný, jako kdyby se volilo přímo z klávesnice digitálního telefonu. V současné době nemá tohle zařízení absolutně žádný smysl, ledaže byste chtěl do sítě připojit historický telefon s vytáčecím číselníkem.

hodnocení

Děkuji za odpověď, které jsem rozumněl. Bohužel jsem již body rozdal.

111®

@magnon: "Ten byl stejný, jako kdyby se volilo přímo z klávesnice digitálního telefonu."

Tak to je chyba, ten telefon je stále analogový, digitální je jen ISDN telefon.

kmitočty jsou zde

111 - No to je možné, ale tazatel chtěl stručně a polopaticky vysvětlit, k čemu ta věc slouží. Myslím, že podrobné technické údaje ho zas tak moc nezajímají a spíš mu udělají v hlavě zmatek.

Je to stejné, jako když se tu před pár lety objevil dotaz "co to je" (šlo o skříňku drážního zabezpečovacího zařízení) a kdosi mu začal vysvětlovat, kolik závitů mají jednotlivé cívky uvnitř krabice a čím jsou utěsněné průchody vodičů. *bzum*

111®
hodnocení

0x

Používá se to na dálkové ovládání záznamníků z telefonů s rotační číselnicí.

"Používá se to na dálkové ovládání záznamníků..."

Přesně tak, k tomu to většinou sloužilo. Z telefonní budky jste si mohl na pokročilejším záznamníku přehrávat na dálku nahrané vzkazy doma- v kanceláři.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]