Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvod elektřiny

Od: myxzones odpovědí: 5 změna:

Dobrý den všem. Jsem úplný laik v oblasti elektroinstalace a potřebuji poradit. Mám v plánu si koupit svářečku (KOWAX GeniMIg 250 LCD). Řeším následující : svářecka je na 3x400 V s 16 A jištěním, v dílně mám 2 zásuvky na 380 obě čtyřkolíkové, jedna má jištění na 32 A a druhá na 63 A. Obě jsou na 10 A jističi s dalšími asi 6 zásuvkami na 220 V. Je potřeba to nějak předělat, nebo to bude fungovat bez problémů. Omlouvám se, jestli vám tento dotaz přijde hloupý, ale vážně tomu nerozumím. Děkuji za pomoc.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

malyparanoik*
hodnocení

2x

Jestli dobře chápu popis stávajícího stavu, tak to fungovat nebude. Je potřeba z rozváděče vytáhnout např. kabelem CYKY-J 5x4 zásuvku novou, pětikolík nejspíš 16A podle vidlice použité na té svářečce, aby to byl shodný typ(počet pólů a proud) Na novou zásuvku dát nový jistič např. 3/16/C. Přimlouvám se, aby to udělal opravdový elektriář a přizpůsobil to Vašim konkrétním podmínkám, hlavně ne nějaký matlal-patlal.

hodnocení

2x

Předpokládám že jsi chtěl napsat že zásuvky mají formát 4x32A a 4x63A (tu jsem viděl za svůj život namontovanou jen jednou) a máš to na 10A jističi... Teoreticky by to mohl jistič zvládnout (v návodu je 10A , pomalé jištění), záleží i na charakteristice, chce to zkusit, ale nevím, zda svářečka nepožaduje připojení 5x, čili při neznalosti elektro bych pozval někoho znalého, ať mrkne do zástrčky, kolik je tam vodičů zapojených, zda má svářečka zapojený nulový vodič či ne...

olin*
hodnocení

2x
Pokud to máš doma, vyměň jen jistič za třífázový tvrdší Céčkový 3x16Amp nebo v nouzi 3x20Amp(Béčkový) a pro zásuvku 32Amp v dílně si vyrob přechodku: čtyřkolíková 32A vidlice+půl metru čtyřžilový kabel+pětipólová zásuvka v případě, že bude na svářečce pětikolíková vidlice. Lze i koupit eshop.elfetex.cz/... Pokud je to v práci nebo si nejseš jist či si netroufáš, nech to na elektrikáři-bylo by to v obou případech rozumnější.
malyparanoik*

Oline, já nechci být moc rejpavej, ale on psal, že pod jedním jističem má i jednofázové zásuvky, tzn. že jištění 20A nelze. (a to neřešíme chrániče ani různé zásuvky pod jedním jističem). Stejně tak redukce z 4p na 5p nedává smysl. Svářečka má psáno "3x400V" tak by klidně mohla být připojená jen 4p, ale to teď nevíme no...

a návodu jištění, pomalé 10A...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]