Nejste přihlášen/a.
Dobrý den připravuju se na zkoušku a mám v tom obrovský zmatek a potřebuji aby mi to někdo jak se říká polopatě osvětlil.
První jsou střídavé točivé stroje synchronní a asynchroní.
Synchronní motor chápu jako motor který má 3000 ot/m protože v síti je 50Hz tudíž otáčky jsou synchronní vůči magnetickému poli. Asynchronní by měl být takový, který ma menší otáčky kvuli skluzu (vzduchová mezera mezi statorem a rotorem). OPRAVTE MĚ JESTLI TO CHÁPU ŠPATNĚ
Dále mám v otázce stejnosměrné a komutátorové a to již nevím která bije. Jaké to jsou a kde se vlastně používají. Největším problémem je pro mě však konstrukce. Všechny motory které jsem zde uvedl (synchronní asynchronní, stejnosměrné a komutátorové) mají rotor a stator, ale teď narážím na problém u kterých z výše jmenovaných motorů se napájí stator a kdy rotor pomocí komutátoru. Případně v jakém jsou magnety a v jakých pouze vinutí.
Poslední věc je "buzení" jsou nějaké typy jediný co jsem si vzpoměl je "motor s vlastním buzením" ale co to vlastně je nechápu a ani nevím, kterých motorů se to týká. Mám sice knížky a internet, ale jsem z toho zmatený. Předem děkuji
No tak pravda, ani se nedivím že problému nerozumíte, protože trochu lepší znalosti teorie elektromotorů budete mít tak možná po jednom semestru na VŠ.
Synchronní motory se točí přesně ve frekvenci magnetického pole. Proto se jim říká synchronní. Při přetížení vypadnou z otáček a zastaví se.
Asynchronní motory se otáčejí o něco pomaleji, než je frekvence magnetického pole. Fungují tak, že rotor dohání magnetické pole ve statoru. Při zatížení jim klesají otáčky a stoupá spotřeba, při přetížení se zastaví.
První elektromotor na světě byl stejnosměrný a komutátorový. Tenhle princip se používá dodnes. Mrkněte se na Wiki.
atd. Jen těch základních druhů a poddruhů elektromotorů je asi dvacet. Máte co studovat.
Tak jsem to pročetl a udělal jsem menší závěr tak mě prosím kdyžtak opravte. Střídavé synchronní a asynchronní motory nemají komutátor. Synchronní mají v rotoru i statoru vynutí a otáčky max 3000. Asynchronní jsou nejčastěji s vynutím v statoru a rotor je v 99% fe formě klece (tyče spojené kruhy) a otáčky jsou měnší než 3000 kvůli skluzu. Dále se Asynchroní mohou dělit s kotvou na krátko a kroužkovou. Ta kotva na krátko je v případě že je tam ta klec. A kroužková když je tam vynutí. Stejnosměrné motory jsou vlastně komutátorové protože stator má místo vinutí magnety a na rotoru je potřeba měnit polaritu + a - pomocí právě komutátoru aby došlo k otáčení a především to jsou motory které dosahují vyšších otáček než synchronní a asynchronní takže by mohly dle mého byt použity do vrtaček atp. Dále bych se však chtěl zeptat. U kotvy kroužkové kde jsou 3 kroužky (3 fáze) tak naně doléhají kartáče. Nechápu k čemu tam jsou. Pořebuji osvětlit napájení. Kdy je napájen rotor a stator. Pokud má asynchronní motor napájený stator a je konstrukčně proveden pomocí kroužkové kotvy tak mě z logiky věci vyplíva že přivedením proudu do staroru se mě roztočí rotor na kterém vznika napětí a právě pomocí kartáčů to napětí můžů přivést do dalšího spotřebiče? Tím pádem motor funguje jako zesilovač? Jak to vlastně je? Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.