Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvoupólový/jednopólový stykač

Od: jenicek* odpovědí: 18 změna:
Zdravím,mám dilema.Mám bojler ovládaný stykačem a ten teď odešel do háje.Mám v plánu koupit nový,ale uvažuji jestli koupit jednopólový nebo dvoupólový stykač.
Je lepší spínat jen L vodič nebo L a N vodič? Co myslíte vy? Díky. J

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud není potřeba řešit jako kriterium č.1 velikost stykače, tak na tyto účely dávám běžně dvou i třípólový stykač. Třípólový proto, že je nejdostupnější, zapojeny jsou pochopitelně, jen dva póly

Ano, tak jsem to myslel - spínat oba dráty.

Myslel jste to špatně. Použijte běžný třífázový stykač 16A, ale propojte všecny tři svorky a bude "nezničitelný". Připojte ale jen fázi, nulák se nespíná, protože v případě jeho porušení se fáze může dostat např. na kostru, záleží na provedení el. instalace. Prostě nulák nespínat.

111®
hodnocení

2x

je-li přívod 3 žilový L+N+PE , pak lidně spínejte L i N, ale kdyby to bylo jinak , tak jen L spínat

jenicek*
hodnocení

Velikost není důležitá,místa je v rozvaděči dost. Takže mám dát dvoupólový stykač a spínat fázi a nulák? Nebo ne?

hodnocení

0x

Můžeš spínat i N vodič, ale je to v podstatě zbytečné... Ale můžeš, žádná výhoda z toho není...

olin*
Je zbytečné spínat "N" pracovní vodič. Budeš mít víc drátů okolo jističů a ubírá se zbytečně místo v rozvodnici (rozvaděči). Spínal bych jen fázi a zvolil na boiler 230V jednopólový stykač (o malinko levnější než třípólový).
olin*
Omlouvám se: píšu "N" jako pracovní vodič což je špatně. Správně je NULOVÝ vodič.

hodnocení

0x
Pokud je stykač v rozvaděci na stěně, sousedící s ložnicí nebo s mistností, kde potřebujeme ticho, je lépe použít stykač se sníženou hlučností nebo ho lze najít jako "tichý stykač"; vyrábí ho třeba OEZ, Schneider a další...doporučuji ze zkušenosti...

jenicek*
hodnocení

Bojler je v kumbálu. Spínat N vodič jsem chtěl proto abych měl jistotu že při vypnutém stykači nebylo napětí na žádném z vodičů v bojleru (vodič N je pracovní,tudíž tam něco může téct). Kabel k bojleru je CYKY 3x2,5mm2+ CY4mm2 pospojování a jištění je B16A
doplněno 19.05.18 20:48: Bojler je Tatramat na 220V a příkon je cca 1350W. Ohřev vody z 10°C na 80°C trvá cca 8h. Bojler běží na levný tarif.

Zeptám se pro životní zkušenost..., co by tam mělo téct?

jenicek*
hodnocení

Co by tam mělo téct? Nějaký proud(možná pár mA) ale i tak.To je jedno,neřešte to.
Prostě jsem chtěl vypínat všechny pracovní vodiče.
olin*
jenicek: Po vypnutí jističe nebo stykače/tedy odpojení fáze "L" do bojleru za normálních okolností v nulovém vodiči "N" by neměl správně být ani proud ani napětí ani podpětí ani přepětí-zkrátka nic ze složek elektřiny 230V. Zkrátka nic, co by tě mohlo "kopnout", pokud je vše zapojeno tak jak má být. Není to tak jako u baterií + a - . Střídavé a stejnosměrné napětí není totéž. Držím palce při výměně stykače.

jenicek*
hodnocení

Tak jsem se rozhodl že koupím jednopólový stykač a spínat budu jen fázi,nulák ne.
Výměnu nechám na elektrikáři,chci mít teplou vodu :) .
P.S N vodič=Nulový vodič a je pracovní,takže jste to napsal správně.
Všem díky za odpovědi.Hezký večer. J

jenicek*
hodnocení

Jen dodám k *olinově*odpovědi: co když stykač/jistič rozpíná N/PEN vodič místo L? Potom se vám vrátí fáze přes bojler do odpojeného N/PEN vodiče.V tu chvíli máte bojler pod napětím 230V~! Přes jištění nemusí nikdy jít fáze.Dokonce jsem něco takového viděl na vlastní oči.

Kdyby neplatí, když je to zapojené tak jak to má být... Ale v elektrotechnice a v zapojení se objevují různá zvěrstva...

olin*
jenicek: rozumný elektrikář by v dnešní době nulák "N"místo fázového vodiče "L"přes stykač nezapojil, právě pro ten případ bojleru. Ještě ty stykače se vyrábí se spínáním v případě, že se například spálí cívka tohoto stykače nebo selže HDO a potřebujete např. ohřívat dál nouzově vodu v boileru hager.cz/...
jenicek*
hodnocení

Tak stykač je nasazen a přerušuje fázi.
Vše funguje jak má.
Moc všem díky.
Hezký večer. J

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]