Dobrý den, chtěl bych se zeptat zkušenějších. Vlastním benzínovou elektrocentrálu, která v průběhu funkce má problém s napětím. Při proměření jsem zjistil,že při nízkém napětí generátoru je i nízké napětí na kotvě.. Po nějaké chvilce ( někdy minuta, nekdy pár vteřin) se vše vyrovná a znovu funguje. Můj dotaz zní , čím to může být? Mohla by to snižovat AVR regulace, ikdyž až za uhlíkama? Nebo po čem jít?
Jestli je tam rozběhový kondenzátor (okolo 5 μFarad) tak odcházejí po určitém čase kapacitně. Vyzkoušej vyměnit, stál cca 120,-Kč, je to větší plastový váleček cca 7cm a průměr 2 až 3 cm.
Já jsem několikrát v životě měl rozdělanou elektrocentrálu Honda, 2, 4, 6 kW a ta neměla sběrací kroužky, ale v rotoru byly pouze dvě usměrňovací diody. Závada byla vždy v tom, že se mechanicky poškodil držák vinutí rotoru ... Vždy jsem to opravil... Bohužel zkušenost s cizím buzením nemám...
Jedná se o elektrocentrálu Orlik SPG 5500TX.. Dneska jsem v měření pokračoval.. Mám klasickou regulaci jako je u většiny centrál pomocí AVR regulace. Po odpojení rotoru od AVR napětí mám 31V.. Někde jsem se dočetl, že nemá být pod 24V. Změřil jsem i vodiče na statoru a žádný není přerušený.. Tipuju pravděpodobně problém v AVR regulátoru.. Napětí kolísá bez zatížení.Ale v nepravidelných intervalech a po delších časových usecích..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.