Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snížení citlivosti na potenciometru

Od: bejkk odpovědí: 21 změna:
Zdravím chci snížit citlivost na 50k ohm potenciometru protože je moc citliví jak to mam udělat? (Vyrobyl jsem si regulovaný zdroj napětí)
Díky za rady mam i v záloze 10k pot. A 5k.pot

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

0x

Udělá se to různě. Vychází se ze zapojení a potřeby rozsahu. Můžeš ke krajním nožičkám přidat sériový odpor. Můžeš použít víceotáčkový potenciometr.

A samozřejmě musíš vědět, že potenciometr je stavěn na určité (malé) proudové zatížení, které nesmíš překročit.

jofa*
hodnocení

0x

Jestli tam nemáte logaritmický místo lineárního.

bejkk
hodnocení

A kam má přesně připájet ten odpor? Jsou tam 4 nožičky. Jestli mi můžete přiložt foto.
jofa*

Zeptám se. Máte tam potenciometr s lineárním průběhem?´ 50 k / N

bejkk
hodnocení

Ano mam lineární
bejkk
hodnocení

Omlouvam se jsou tam 3 nožičky překlepl jsem se..

hodnocení

0x

Pokud jste si vyrobyl regulovatelný zdroj, pak určitě podle nějakého schématu. Podle toho schématu, jaký potenciometr je tam použitý? Zajímá mě hodnota a průběh.

A foto vašeho potenciometru byste měl dát především vy a ne někdo z nás!

hoststary*
hodnocení

0x

Pokud myslíte citlivost změny napětí na pootočení osičkou potenciometru. Pokud máte na celé otočení potenciometru o 3/4 otáčky, což je 270° změnu napětí o 27 V (aby se to dobře počítalo), tak při pootočení o pouhých 10° se změní (u lineárního potenciometru!) napětí o 2,7V.

Nebo jiný příklad, při stavu, kdy se otočením potenciometu změní napětí z 0 V na 20 V, při pootočení o čtvrtinu, se napětí změní také o čtvrtinu (samozřejmě záleží na schématu, na zpojení potenciometru, ale to vy neuvádíte, tak jenom hádáme, kdybyste sem dal zapojení, odpovědi by byly cílenější, takhle všichni bloudíme), tedy o 5 V a to se vám asi zdá být příliš hrubé.

Zkuste k vašemu potenciomtru zapojit do série potenciometr s malou hodnotu, napřílad 5 k (aby se to dobře počítalo) a tím můžete napětí nastavovat JEMNĚ (fine), původním potenciometrem HRUBĚ (corase). Takže jedním potenciometreme nastavíte hrubě hodnotu a druhým ji jemně dostavíte na potřebnou hodnotu.

Podívejte se na článek o jemném a/....

hoststary*

Oprava: 270° změna o 27V, takže na pootočení o 10° je změna o 1V. Aby byla změna o 2,7 V, stačilo by pootočit osičkou o 27° Omlouvám se za chybu, odpovídal jsem příliš zbrkle...

bejkk
hodnocení

Nemám schéma ale mam foto je to jednoduché :) zlutý je plus a černý mínus. Ty dva kabely co vedou ven je výstup potřebuju jen snížit citlivost protože nedotočim potenciometer ani do půlky a už je tam 12 v (mam vstup na adaptér 12V)
Snížení citlivosti na potenciometru
Snížení citlivosti na potenciometru #2

hoststary*
hodnocení

0x

Můžete se podívat na tu černou placičku se třemi vývody, jaké má označení, například 7812, nebo LM317, nebo něco, cokoliv, jakákoliv písmenka a číslice? Jaké napětí přiváděte na vstup a jaké chcete mít na výstupu? Podíveje se na potenciometr, jaké má označení například 50K/G nebo 50k/N, nebo nějaké jiné, aby bylo poznat, jestli je lineární nebo logaritmický, atd... Hdnotu odporu asi také nevíte..?

doplněno 13.05.18 18:18:

Teď je všechno jasnější. Podívejte se do k atalogového listu/....(klikněte si na tento podtržený odkaz) Uvidíte,že mezí výstupem a řídicím vstupem ADJ (adjust - nastavení) je pevné, referenční napětí 1,25 V. To je úplně minimální napětí na výstupu. Když je toto napětí na rezistoru s hodnotou 1000 ohmů, tedy 1 kohm, je na dalším odporu v děliči, ve vašem případě potenciometru,napětí tolikráv větší, jako je poměr odporů. Ve vašem případě 50k plus 1k děleno 1k, tedy asi 51 krát větší, než je 1,25V, takže by výstupní napětí vylezlo skoro až k 60V, ale nemůže, protože vstupní napětí je jen 12V, což je maximum vašeho výstupu.

Obecně. kdybyste měl potenciometr 10 kohmů, tak by na něm mohlo v tomto zapojení být výstupní napětí 10 krát větší než na rezistoru 1k, tedy 10 krát 1,25 V, což je 12,5 V plu ještě těch 1,25V, což je 13,75V. ... pokud by bylo vstupní napětí větší, například patnáct, dvacet voltů, protože výstupní napětí je vždy nižší než vstupní.

Takže s potenciometrem 10k byste mohl nastavovat napětí od 1,25V až do skoro 12V a ještě by potenciometr měl "mrtvý chod", kdy už se výstupní napětí víc nemůže zvýšit.

Kdybyste počítal podle vzorečku uvedeném v katalogovém listu, vyšla by vám hohota potenciometru pro váš případ asi 8,6 kohmu, což se nevyrábí, Takže asi použijete váš 10 k s tím, že na kousku zvývajícího otáčení už se výstupní napětí víc nezvýší.

doplněno 13.05.18 18:23:

S potenciometrem 5k (pokud ho máte), můžete udělat pokus, ale výstupní napětí budte při vašem odporu 1K regulovat od 1,25V pouze do 7,5V. Ledaže byste k obvodu s potenciometrem 5k místo odporu 1k zapojil odpor 560 ohmů, pak vy vám výstupní napětí mohlo vylézt (teoreticky) až na 12,4V (ale spíš méně, protože výstuní napětí je vždy nižší než vstupní).

bejkk
hodnocení

Takže ta placička je Lm317T. Odpor je 1k ohm. Potenciometr je 50K lineární . Vstup mám 12V adaptér a výstup je asi max 12v co jsem měřil kdybych veděl jak mít víc byl bych rád .. furt potřebuji snížit citlivost potencimetru :/ nedotočím ho ani do půlky a už je tam 12V.
jofa*

Dejte tam potenciometr 5k/N

bejkk
hodnocení

Tak to jste myslel 10k ohm potenciometer? Tady někdo píše 5K ohm mám oba takže jaký?
bejkk
hodnocení

Mám 5k potenciometr , 10k a 50k. A nejmenši odpor co mám je 220 Ohm. To mužu použit? A co když použiji 10k potenciometr? Tak co bude lepší?
hoststary*

Je tu trochu chaos v pořadí odpovědí. O použití 5k potenciometr jsem psal v doplňující odpovědi v 18:23 hodin. Tam máte výpočty i možnost změny odporu 1K aby se dal 5k potenciometr použít. S vašim potenciometrem 10k a rezistorem 1k je max. napětí teoreticky 13,25V, pokud byste místo odporu 1k (tedy 1000 ohmů) použil 1,2 k (1200 ohmů), tak by výstupní napětí rostlo až do 11,7 V, ale hodnota odporu mezi výstupem a ADJ je podle výrobce 470 ohmů, nebo v rozsahu asi od 330 ohmů do 1000 ohmů a 1200 už je trochu víc...

bejkk
hodnocení

Takže pro tu citlivost myslím co bude lepší 5k potenciometr a 220ohm odpor nebo 10k potenciometr s 1k odporem?

bejkk
hodnocení

Dal jsem 10k potenciometr misto 50k citlivost je o hodně lepši ale maximalní výstup sem měřil a je to 10,16 :/ nevite co s tím?

hoststary*
hodnocení

0x

V předchozím skrytém komentáři píšete že jste dal místo 50 kiloohmového potenciometru 10 kiloohmů a na výstupu jste naměřil 10.16V. Je to tím, že výstupní napětí je vždy o trochu nižší než vstupní, Něco si stabilizátor sežere sám pro sebe, aby mohl fungovat. Abyste dosáhl napětí 12 V, musí být vstupní n pětí ještě o trochu vyšší. Zkuste si jen tak pro zajímavost změřit, jaké máte vstupní napětí, jestli je opravdu 12V.. Vaše naměřené napětí berte jako fakt, prostě je to maximum, které se dá z tohoto stabilizátoru vymáčknout. Ale kdybyste měl zdroj třeba 30 V, můžete s vhodným potenciometrem dosáhnout výstupní napětí třeba skoro těch třicet, ale menší, takže třeba dvacet osmmm... to by se opět muselo změřit

Odpovídám na váš komentář, který je trochu skrytý v samostatné odpovědi, aby se to lépe hledalo a lépe navazovalo.

bejkk
hodnocení

Zkusím 25V je to možné děkuji za radu a tím se zase změní citlivost potenciometru?

hoststary*
hodnocení

0x

Nezmění se vám citlivost, ale rozsah regulace napětí. Můžete si to sám počítat, hlavně je třeba vědět, že základní, referenční napětí obvodu mezi výstupem a ADJ je 1,25V a pak záleží na odporu R1, na kterém toto napětí je (tedy mezi výstupem a ADJ) a na odporu potenciometru mezi ADJ a zemí (mínusem).

Vzoreček na výstupní napětí je Uvýstupní = 1,25 . (1 + R2/R1) ale základní podmínka je, že výstupní napětí je vždy nižší než vstupní. Výstupní nemůže být vyšší.

Když dosadíte za za R1 odpor 680 ohmů a za R2 váš potenciometr 10k (10 000 ohmů) , vyjde vám možné výstupní napětí asi 19,6V (pokud je vstupní alespoň od dva volty vyšší, aby obvod měl z čeho žít).

Ale pozor na CHLAZENÍ ! Když budete mít na vstupu 24 V a na výstupu nastavené 4 V, bude na obvodu mezi vstupem a výstupem rozdíl Urozdíl = U1-U2, což je 24-4=20V a při odběru proudu 1A na obvodu bude ztrátový výkon P=U.I = 20.1=20W, což musí chladič uchladit. Zkuste se přesvědčit, jak hřeje obyčejná žárovka 25W ve stolní lampičce.

Když bude rozdíl napětí nižší, nebo nižší proud, bude ztrátový výkon a tím i teplo chladiče nižší. Například při odběru 100mA (což je 0,1A) bude při 4V na výstupu ztrátový výkon pouze 2W. Nebo když bude na výstupu nastavené napětí 12, bude rozdílové napětí Urozdílové=24-12=12V a při odběru půl ampéry (což je 0,5A) bude ztrátový výkon pouze 12 . 0,5 = 6W. Prostě si hlídejte chladič.

Držím vám palce do dalších experimentů. tím se nejvíc naučíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]