Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Těžká ootázka z elektroniky

Od: pepyk93* odpovědí: 5 změna:

Je dán jednoduchý elektrický obvod,kde jsou paraleleně zapojeny dva kondenzátory C1 a C2 a spínač S (v poloze vypnuto).

Kondenzátor C1 je nabit na napětí U a má náboj Q,takže jeho energie je W1 = 1/2 CU*2.

W2 = 0

Po sepnutí spínače S bude mít každý kondenzátor poloviční náboj,takže i poloviční napětí.

W1 = 1/2 C(U/2)*2 + W2 = 1/2 C(U/2)*2 = 1/2 C U*2/4 + 1/2 CU*2/4 = CU*2/4

Na začátku : W1 + W2 = 2 x 1/4 CU*2

Po sepnutí spínače : 1/4 CU*2

Kam se ztratila 1/4 energie?*nevi*

Prosím poradtě mi.Je to prý chyták a údajně je to dost primitivní,ale nikdo na to zatím nepřišel.Vím jenom že je tam prý ,,něco" s energií.Zadání je opsané z tabule.Pokusím se vložit obrázek.

Vysvětlivky : 1/2 = jedna lomeno dvěma neboli jedna polovina

1*2 = jedna na druhou

Snad to pochopíte.:) Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Hm. Sice sem elektrotechniku nestudoval, ale zde je chyba na prvni pohled zrejma.

Zapominas na to, ze pri paralelnim zapojeni se scitaji kapacity kondenzatoru. Tedy po sepnuti C1+C2. A kdyz plati C1=C2, tak muzes napsat 2*C1. A to je presne ta dvojka, ktera Te chybi pro vynasobeni, aby Te energie sedeli...

doplněno 22.10.09 16:54:

Polopaticky:

Pred sepnutim

E1=1/2*C1*U^2

E=E1+E2=1/2*C1*U^2+0=1/2*C1*U^2

Po sepnuti

E1s=1/2*C1*(U/2)^2=1/2*C1*U^2/4=1/8*C1*U^2

E2s=1/2*C2*(U/2)^2=1/2*C2*U^2/4=1/8*C2*U^2

A musi platit, ze E=E1s+E2s=1/8*C1*U^2+1/8*C2*U^2=1/4*(C1+C2)*U^2

A pokud C1=C2=2*C1

Tedy Es=1/4*2*C1*U^2=1/2*C1*U^2

E=Es...energie se neztratila, priklad je dobre.

pepyk93*
22.10.09 15:56
hodnocení

Obrázek

Těžká ootázka z elektroniky

jabraka*
hodnocení

0x

Axus teda není blbej!

Prostě to chce nestandartně přemýšlet.U nás se říkalo,jdi na to od lesa.A něco mi říkalo,vždyť ta energie se ztratit nemůže.No vida,jak na to! blahopřeji.

JABRAKA

ladik12
hodnocení

0x

Ano, tato Vase uvaha je spravna, na rozdil od odpovedi nize. 1/2 energie se sice neztrati, ale promeni v teplo tak jak proteka proud spinacem a propojovacimi vodici. Pokud reknete, ze vodice maji nulovy odpor museli byste pripustit, ze jimi tece v okamziku sepnuti spinace nekonecny proud. Spocitejte si ztracenou energii pro odpor propojeni limitne se blizici nule - energeticka ztrata je nezavisla na odporu.

pepyk93*
hodnocení

0x

Děkuji všem za odpovědi.:)

Zkusil jsem navrhnout AXUSův postup,bohužel mi bylo sděleno,že je to trochu jinak.Vkládám správné řešení,které jsem se dozvěděl nedávno.

CU^2 = C^2U^2/C = 1/2 Q^2/C = 1/2 Q^4/4C 1/2 Q^2/4C = 1/4 Q^2/C

Podle vzorce Q.U se energie spotřebuje na práci elektrostatického pole.

Ještě přikládám obrázek.

Těžká ootázka z elektroniky #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]