Nejste přihlášen/a.
Vážení kolegové problematiky znalí, zdravím vás!
Tatík má v RD relativně staré rozvody elektřiny. Při koupi posledního PC chtěl předejít problému a pořídil si tedy záložní zdroj s přepěťovou ochranou AETON alza.cz/...
Po letech bezproblémového provozu právě v tomto týdnu došlo k výpadku dodávky el. energie do sítě v době, kdy PC bylo puštěno. V tomto stádiu záložní zdroj pípá a má fungovat jako akumulátor na cca. 20 minut. Nejsem schopen se vyjádřit, jestli bylo přerušení dodávky elektřiny delší a zda se vybil akumulátor nebo spuštění proudu bylo po pár minutách... faktem ale je, že PC se již nerozjel. Zdroj PC je spálený - má 90% kabelů bez proudu. Spálena je i základní deska PC. Ostatní HW je v pořádku - resp. reaguje při jednotlivých testech ...
V okolí neměl nikdo problém se spotřebiči a přepětím. V domě není žádný další spotřebič poškozen.
Zjištění mého otce:
- zdroj reaguje na spínač tak, že se rozsvítí kontrolka
- i při vypnutí je v zásuvkách elektrické napětí
- prý má být podmínkou zapnutí všech zásuvek zapojením první "master"zásuvky jako hlavní, ale tento systém není funkční - zapojeny jsou stále všechny zásuvky.
Já se nyní bojím, že když dám dohromady nový PC, může být příčina zničení PC právě v tomto záložním zdroji. Je tato obava oprávněná? Je možné nějak prověřit zdroj na jižní Moravě? Našel jsem na webu prodejce jen smluvní servis Praha (4x).
Prostuduj si poslaný manuál, a kdyby se ti to nezdálo, tak si pro klid svědomí kup něco obyčejného tohoto typu... třeba..
czc.cz/...
Ještě mne napadlo - když vidím ten manuál, že výkon je 250W. Zdroj PC má 500W a je třeba pro napájení grafické karty GTX660. Mohla být příčinou problému kombinace nedostatečného výkonu zdroje?
Nějak se mi to nezdá ...
1. Po letech bezproblémového provozu? Po kolika letech? Jsou tam olověné akumulátory, které mohou "po letech" mít tak malou kapacitu, že těch 20 minut je jen zbožné přání. Přitom signalizace vadné baterie ještě nemusí nic indikovat.
2. Zdroj PC je spálený? Můžeš popsat způsob ověření? 90% kabelů bez proudu je přinejmenším divná a nicneříkající informace. Kdy jsou bez proudu? Př zdroji odpojeném od PC? Zkoušel jsi zapnout zdroj spojením tm. zeleného a nějakého z černých kabelů?
3. Spálená je i základní deska? Co to znamená? Že PC nenaběhne zdaleka nemusí znamenat, že je MB vadná. Jakým způsobem jsi to otestoval? Zapnutím v minimální konfiguraci, samozřejmě se zdravým PC zdrojem?
4. Co se záložního zdroje týká: Pokud jsi měřil napětí v zásuvkách multimetrem bez zatížení zásuvek, nedá se tomu měření věřit. A bez znalosti vnitřního zapojení se nedá věřit ani spínači celého záložního zdroje.
Takže je mi líto, ale nepovažuji za ověřené ani zničení PC zdroje, ani vadnou MB (základní desku) a nakonec ani vadný záložní zdroj.
Ad 3. Tos měl říci hned, ušetřil bych si psaní
Ad 4. Takže neprůkazné měření, neprokázaná vada.
1) zhruba 3 roky provozu bez "vyzkoušení" - bez spuštění PC na zdroji v době výpadku elektřiny
2) Zdroj PC má cca. 10 kabelů - jen v jednom je proud 5,8 V - ostatní jsou bez proudu - zkoušeno vytáhnutý zdroj z pc jen na kabelu, na jiných zdrojích je napětí podle typu kabelů měřitelné. Netuším, jestli tento levný zdroj PC má třeba možnost "pustím proud do ostatních kabelů pouze v případě zapojení do desky" - to se mi nezdá logické...
3) PC jsem dal do servisu za účelem výměny zdroje a spuštění (neměl jsem čas, poslal jsem tam tatíka). Servis po výměně zdroje zjistil, že nelze spustit. Proto jednotlivý HW otestoval a vše funkční mimo MB a Zdroj.
4) měřil otec multimetrem bez zapojení spotřebičů.
MB jde v pondělí na reklamaci - je rok stará se zárukou 3 roky - tak uvidíme. Zdroj mám koupený dnes nový.
ad4 - bych právě rád našel servis v okolí, abych nechal přímo jimi prověřit (jestli to dál používat)... - na AETON vidím jen 3 adresy v Praze...
Napsal jsem zatím mail na jejich infolinku... třeba se časem někdo ozve.
Ta společnost EATON má smluvní servisy, ale jelikož není zdroj v záruce, nemůžou ze servisu nic. Tedy nic zdarma. Dianostika 420,-Kč, v případě problému předpokládají opravu za cca. 1500,- Kč. Takže by to stálo jako nový kus.
Opravovat tedy něco, co nepomohlo v případě el. výboje, je zbytečné.
To tedy navozuje pochyby, jestli se vůbec vyplatí mít zájem o takovéto "zajištění" elektroniky. Zakoupeno bylo dost možná jen jakési placebo.
Zajímalo by mne, zda musí firma vyrábějící takovéto přístroje nahradit škodu, pokud její přístroj neplní jimi deklarovanou základní funkci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.