Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malý levný nenáročný foťák

Od: daniela* odpovědí: 27 změna:

Dobrý den, prosím o radu ohledně fotoaparátů. Vysílám dceru do světa na studijní program a mají s sebou mít foťák. Jelikož poletí jen s malým batohem velkou roli budou hrát určitě rozměry takže čím menší tím určitě lepší. Další faktor je bohužel cena :( a to nejlépe do 2 tisíc. Nemám v této katergorii vůbec přehled tak zkouším tady. Předem děkuji za jakékoliv rady, tipy,.... Daniela

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Foťák má nejspíš v mobilu. S těmi v cenové hladině do 2 tisíc je zcela srovnatelný.

fintas
hodnocení

1x

Tazatelka nechce nic náročného takže u foťáku do dvou tisíc je zřejmě zbytečné vypisovat slohy.

hodnocení

0x

Souhlas s @jethro

repkin*
hodnocení

0x
Dobré rady už padly, pak jedině bazar, s přítelkyní jsme koupili Nikon D5100 s objektivem za 5k a jsme spokojení.

Ta zrcadlovka je v tomto případě mimo. Četl jsi zadání?

repkin*
Co je malé pro jednoho nemusí být malé pro druhého. Navíc jen hlupák nemění nikdy svůj názor. Neříkám, že je to povinnost, jen alternativa ... podívat se na bazarové foťáky, má to své + i -

Tak pokud budeme vycházet ze dvou základních premis, a sice že jsou menší přístroje, než zrcadlovka a dále, že tazatel požaduje co nejmenší přístroj, můžeme s úspěchem zrcadlovku vyloučit i z hlediska relativního. *smich*

hodnocení

0x

Podívejte se na Canon Ixus - sice je o málo dražší, než požadovaných 2 tisíc, ale rozměr a váha by vám to mohly vynahradit.

daniela*
hodnocení

0x

Ano prosím, zrdcadlovka je opravdu zbytečná. Na ten canon jsem koukala, ale bohužel převyšuje skoro o 2 tisíce a to vzledem k celkovým výdajům dát nemůžu, ikdyž bych samozřejmě ráda :(. Ano v mobilu samozřejmě foťák má, ale mají mít foťák.

asd1

Záleží na co foťák mají mít.. Na primitivní dokumentaci stačí mobil.. Na focení to chce aby šlo hrát si s clonou, časem a zaostřením. Z toho nejlevnějšího bych vzal třeba nIkon Coolpix A10. Žádná hitparáda, ale ani žádný šrot který hned chcípne... Baterie nejlíp NiMh akumulátory (Lidl - ready to use 4ks asi za stovku) nebo alkalické (dobré/levné jsou taky Lidlovky), jinak alkalické AA se seženou všude ve světě...

megapixel.cz/...

Minuta hledání - určitě by šel najít i jinde levněji... Nebo něco podobného.. Mám dlouho, dnes jako "foťák na půjčování dětem"Nikon Coolpix C50 - rychle zaostřuje, dobré podání barev, opticky ujde, má relativně malé zpoždění spouště.. Pořád funguje bez problému. Ta A10 by mohla být něco podobného..

Mohla byste upřesnit, kdo určil, že "mají mít foťák", případně za jakým účelem?

mathew
hodnocení

0x

Tak kupte foťák v bazaru do 500,- podmínka splněna a možná to bude fotit i líp jako nový za 2000,-. Utrácet 2 tisíce za něco co bude fotit hůř jak ten mobil totiž nemá smysl

asd1

Dá se hrát s clonou, časem a zoomem - to mobil neumí a i blbý kompakt je v tomhle řádově jinde.. Bazar za pětikilo souhlas, dnes lidi fotí mobilem a kompakty nikdo nechce, i slušné stojí pár korun... Většina kompaktů má zoufalé zpoždění spouště..

u běžného kompaktu se s clonou moc kouzel nenadělá, ale změna ohniska je proti "pevně širokému" záběru mobilu rozhodně velkým přínosem.

mathew

Když je na nic čočka tak nepomůžou ani kouzla nehledě na to, že za 2000 toho moc a ještě k tomu kvalitně nastavit stejně nejde...

ivanh*

Kolik levných kompaktů s možností "hrát si s clonou a časem" jste viděl? já tedy moc ne, a to se o fotografickou techniku zajímám už hezkých pár desítek let (přestože aktivně jsem používal prakticky jen zrcadla s výjimkou focení na web do práce).
Existuje samozřejmě možnost chybějící možnost nastavení clony a čase řešit volbou vhodného scénického režimu, ale to většinou mají i mobily.
Jediným zásadním rozdílem je skutečně jen změna ohniska.

asd1

I když nemá manuální nastavení, tak v P jde clona i čas upravit podle potřeby, i korekce expozice.. Rozsah není velký ale není to úplná nula... Změna ohniska, možnost zvolit čas (mázlý pohyb např.) možnost předem zaostřit na určitý bod, trochu se dá hrát i s hloubkou ostrosti... Těch výhod oproti mobilu je mnohem víc.. Jasně že to je jen hra na focení a "zrcadlo" je úplně jinde ;)

praivo*

Můj 5 let starý mobil umožňuje plně manuální nastavení - vyvážení bílé, zaostření (automaticky, na vybrané místo, nebo ručně posuvníkem; od cca. 15 cm), čas (1/16000 s - 4 s) a ISO (100-3200)... Posuvník pro kompenzaci expozice pak v tomto režimu slouží jako expozimetr.

Malý levný nenáročný foťák
Malý levný nenáročný foťák #2
praivo*

Co je? Ta fotka patřila jinam... Ale když už jsme u toho, tady je další ukázka - 8 mm (ekvivalent cca. 26 mm), f/2,4, ISO 400, 1/667 s (-4 EV).

Malý levný nenáročný foťák #3

brigita*
hodnocení

0x

V posledních asi 5 letech mám již druhý malý digi foťák, který je k nezaplacení s jednoduchou obsluhou, je to automatika, vejde se do dlaně, maximální spokojenost.Cena v obou případech cca. 1500 kč.Co je ale důležité je okolnost napájení přístroje.Můj první fotoaparát jsem věnoval synovi z důvodu, že zdroj elektřiny byly baterie a tím pádem vznikaly problémy, protože výkonné jsou poměrně drahé a neustále se musí hlídat napětí aby to člověka nepřekvapilo zrovna, když potřebuje foťit.Nyní mám asi 3 roky Samsung, prakticky stejný jako minulý foťák ale se zabudovaným akumulátorem a to je pohoda, nabiječka je v ceně, prostě ideální fotoaparát pro lidi, kteří se spokojí s dobrou kvalitou za rozumnou cenu.Zkusím poslat zvětšené foto z PC.

omlouvám se za druhé foto, omylem jsem přidal ale není ode mne.

Malý levný nenáročný foťák #4
Malý levný nenáročný foťák #5
asd1

Na tohle Ti stačí mobil, foťák klidně prodej.. Mmch zabudovaný akumulátor ti dojde a bez nabíječky jsi v háji.

mathew

Ta fotka je nic moc, mobil zvládne vpohodě stejnou nebo i lepší. Když dojde akumulátor tak stačí připojit power banku, mobil... u baterek jsi v háji pokud nemáš náhradní bez ohledu na to jestli jsou dobíjecí nebo ne.

asd1

Powerbanka neni náhradní baterka? ;) AA seženeš všude, v každé sámošce, to na cestách je pořád výhoda..

fintas
hodnocení

0x

Já pořizoval synovi takový malý Kodak za 1800,-. Naprosto dostačující a fotí pěkně.

"Fotí pěkně" je vskutku empiricky definovaná veličina bez jakýchkoli subjektivních kognitivit. *smich*

daniela*
hodnocení

0x

Děkuju vám všem srovnávám tedy ten Kodak a Cannon co jste mi tu doporučovali a sedí do cenové hranice.

daniela*

Byli jsme včera v elektru a vzali ten kodak fz53, dceři se víc líbil. Pro profi fotografy to není, ale zatím co jsme fotili tak jsou fotky velmi dobré.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]