Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu. Ihned po vyučení (elektrikář) jsem si udělal pětku z vyhlášky 50. To bylo před 10ti lety. Od té doby jsem se o to nestaral. Pracoval jsem u wifi sítě a bokem jsem na živnosťák montoval sady pro satelitní příjem.
Platí mi pořád ta 50tka nebo bych ji musel dělat znova?
Děkuji
Pokud pracuješ u větší firmy, většinou ty termíny školení a přezkoušení hlídá zaměstnavatel. Pokud pracuješ sám na sebe, musíš to hlídat sám. Jde o to, že bez vyhlášky 50 bys neměl řemeslo vykonávat. Při propadlé vyhlášce se pohlíží jako že ji nemáš. Je to také otázka praxe, jestli by to pak někdo hnal do důsledku, kdyby došlo k nějakému maléru.
Není to úplně pravda, když něco špatně zapojíš a následkem toho dojde k úrazu (smrti) další osoby, odpovědnost je na tobě. Ale je to tak ať máš vyhlášku nebo ne. Zaviníš nehodu, hlavní odpovědnost je na tobě. Vyhláška 50 tě nezbavuje odpovědnosti, pouze zvyšuje odbornost (paragraf 5,6,7 atd.)
Ve firmě pečlivě hlídáme, aby naši elektrikáři ( instalace studní a tepelných čerpadel ) měli pravidelné přezkoušeni, mají § 6 a §8. Stejně jako se hlídá, aby řidiči měli profesák, nebo strojníci strojní průkaz. Je to opravdu tak, že lidi vykonávají zaměstnání bez přezkoušení? a že pokud by je neměli a stala se nějaká chyba, tak je jejich odpovědnost stejná, ať přezkoušení mají či nemají? Je to jen věcí firmy- zaměstnavatele?
To není bohužel, ale při naší odpovědnosti v práci je to jen dobře. I když se nám to třeba nelíbí. Oživování znalostí a nastudování novinek není nikdy na škodu.
To, co, máte stále platné, je vaše odborné vzdělání, předpokládejme, že v elektrotechnickém vzdělání (viz příloíha č.2 k vyhlášce 50/78 Sb.,), to vám nikdo nevezme.
Trochu slovíčkaření: nemůžete mít "propadlou vyhlášeku", vyhláška je vyhláška a ta je dosud stále platná pro všechny. Propadlou můžete mít lhůtu platnosti vaší kvalifikace podle této vyhláškiy.
Podívejte se na
§5 Pracovníci znalí
(1)Pracovníci znalí jsou ti, kteří mají ukončené odborné vzdělání uvedené v příloze2 a po zaškolení složili zkoušku v rozsahu stanoveném v §14 odst.1.
(2) Zaškolení a zkoušku uvedené v odst.1 je povinna zajistit organizace. Obsah a délku zaškolení stanoví organizace s ohledem na charakter a rozsah činnosti, kterou mají pracovníci vykonávat. Dále je povinna zajistit nejméně jednou za tři roky jejich přezkoušení.
Více zde: revize-elektro-praha.eu/...
Jak tu už uváěl předchozí rádce, když pracujete sám na sebe na živnostenský list, nebo u firmy, která má jiné zaměření, například údržbář v nemocnici, elektrikář v pekárně, atd, tak si hlídáte přezkoušení sám, ale to je spíš pro samostatné pracovníky s §6 a výš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.