Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v elektřině se nevyznám, ale záložní zdroj jsem déle nepoužíval a je v něm stará baterie 12V olověná s kapacitou asi 12Ah
a když jsem jí odpojil tak jsem naměřil 4V a pak jsem zkoušel měřit proud (nevím jestli to jde u odpojené pomocí multimetru), červený výstup z multimetru je v zástrčce 10ADC a černý v COM a přepnuté do polohy 10A naměřím 0.19
baterii byla v záložním zdroji ( UPS APC 650) a zastrčená do el. sítě po dobu asi 48 hodin a odpojil jsem to 18 hodin před měřením
nevím ale jestli se baterie dobíjela, protože zál. zdroj nefunguje a jen píská.
je mi líto baterii dát do sběrného dvora, mám tu nějaké adaptéry, a možná by se mi to podařilo i nějak napojit, ale na baterii není uvedeno napětí ani doporučený nabíjecí proud.
Překvapuje mě, že ty baterie vydrží jen pár let. Váží to asi 3kg, to nebude moc ekologické recyklovat a vyrobit novou. Není nějaký alternativní typ 12V akumulátoru, který by vydržel výrazně déle? V záložním zdroji je akumulátor 99.99% času dobíjen. Jde jen o kompenzaci krátkých výpadků v řádu třeba 5 minut při příkonu do 100W
Olověné baterii vadí, když není nabitá. Dochází k sulfataci, která nevratně sníží její kapacitu cs.wikipedia.org/... Jinak olověná baterie se dobíjí proudem rovným desetině kapacity, tedy 12Ah proudem 1.2A.
Ten akumulátor je nenávratně v čudu. Veškerá snaha o jeho reaktivaci (dobití) je předem marná. Životnost olověného akumulátoru v provozu je v průměru tak 5-6 let.
Alternativní typy pochopitelně existují, ale při požadovaných parametrech také vycházejí výrazně dráž, než olověné, přitom s životností to o mnoho lepší nebude.
Na to meranie prúdu pozor. To by sa Vám mohlo veľmi ľahko rozsvietiť pred očami. Taká batéria, keď je v poriadku, dokáže dodať skratový prúd desiatky až stovky ampérov.. to by sa tomu multimetru nepáčilo ani trochu. A batérii tiež. A môžete prísť ľahko k úrazu.
Cože? Nevím jak v SK, ale u nás nemám v UPS gelovky, které dokáží dávat stovky A ! Navíc dost dobře nechápu, jak při měření nabíjecího proudu při nabíjení gelovky docílíte zkratového proudu. Leda pokud je někdo natolik lama, že napětí a proud se měří ,,nepatrně´´ jinak. Každopádně by snad nikoho nenapadlo zapojit ampermetr mezi póly baterie.
No ale pro jistotu
Napadlo. A to přímo tazatele. Viz: " tak jsem naměřil 4V a pak jsem zkoušel měřit proud (nevím jestli to jde u odpojené pomocí multimetru), červený výstup z multimetru je v zástrčce 10ADC a černý v COM a přepnuté do polohy 10A naměřím 0.19"
Náhradní baterie třeba zde...nebo Alza...možnost dalšího výběru...nebo levná " neznačková" , ze zkušenosti tak ty tři až pět let vydrží (pokud nebude vybita až na 4V...správně nevybíjet pod 10,5V)...zkontrolujte (dejte zkontrolovat) nabíjecí obvod UPS, aby i nová baterka "neodešla"hned po koupi a montáži do UPS...
Ta baterka to má definitivně za sebou a buďte rád. Kdybyste se totiž pokusil Vámi uvedeným způsobem měřit zkratový proud zdravé baterie , pravděpodobně byste zažil zajímavý ohňostroj a možná to odnesl i popálenými prsty.
Toť prosté - když připojíte multimetr v režimu měření proudu přímo na svorky baterie (bez spotřebiče v sérii), baterie se pokusí protlačit multimetrem maximální proud, který je schopná dát. To je například u olověné autobaterie až 500 A. Umíte si představit, co takový proud udělá z multimetru? Pravděpodobně se Vám i s měřícíma kabelama vypaří před očima.
jak je možné, že při měření proudu je problém a při měření napětí ne když u obou měření spojím póly baterie multimetrem? Tedy fyzicky je to to samé, kromě nějakého "přepínátka" v multimetru?
Děkuji všem za předchozí odpovědi.
Ano, multimetr se dá přepnout do režimu voltmetru nebo ampermetru. Každý z těchto přístrojů se zapojuje do obvodu jinak - učí se to v ZŠ někdy v sedmé třídě... - viz můj předchozí odkaz.
Měření proudu tak jak je popsáno je nesmysl. Proud měříme v sérii se spotřebičem a myslím. že běžný multimetr není ani schopen takový proud změřit. A pokud by došlo ke zkratování "zdravé" baterie, tak věřte, že byste měl co dělat, zachránit svůj zrak. Proto by amatér neměl podobné věci vůbec provádět (pokud nemá aspoň základní znalosti), neznamená to, že když má baterie "pouze" 12V, že se vám nemůže nic stát.
Děkuji, beru tedy na vědomí, že El. proud nikdy NEměřit a ani nelze měřit zapojením multimetru do el. obvodu přímo ke zdroji el. energie, (například adaptér napájení notebooku připojen do zásuvky a připojení multimetru k napájecímu konektoru; připojení do obvodu přímo na baterii jak bylo zmíněno), ale měřím ho pouze zapojením do obvodu jehož součástí je nějaký spotřebič el. energie (přiložení k oběma pólům žárovky zapojené do el. obvodu). Nebo jak poznat, že v daném případě lze měřit proud bez rizika?
Člověče, vy jste sebevrah a chcete zničit multimetr. U měření proudu třeba žárovkou jde proud od +12V -> , jeden pól žárovky -> vlákno žárovky -> druhý pól žárovky -> jeden přívod multimetru -> multimetr v režimu měření proudu -> druhý přívod multimetru -> -12V baterie.
Prostě při měření proudu musíš měřený obvod rozpojit a vložit tam multimetr.
"...přiložení k oběma pólům žárovky zapojené do el. obvodu"
Dám Vám jednu dobrou radu - zapomeňte, že existuje něco jako elektřina a měření jejich veličin. Jen tak totiž máte šanci přežít. Za dlouhých zimních večerů si pak při svíčce přečtěte něco o základech elektrotechniky (stačí učebnice fyziky pro 7 ročník základní školy). Zvláštní pozornost věnujte rozdílu zapojení "do série" (za sebou) a "paralelně" (vedle sebe).
Tímto příspěvkem končím rady na tomhle vlákně, protože komu není rady, tomu není pomoci.
Od: postcd®
dnes 13:00
...ale měřím ho pouze zapojením do obvodu jehož součástí je nějaký spotřebič el. energie (přiložení k oběma pólům žárovky zapojené do el. obvodu).
Takto NE! Multimetrem (skoro s nulovým odporem) uděláte zkrat! Přemostíte , dalo by se říci, vodičem žárovku! Musíte proud měřit tak, že vodič ze zdroje připojíte na jeden pól žárovky, z druhého kontaktu žárovky na multimetr a z multimetru na druhý pól zdroje...vše v sérii... Tady nějaké základy...
Tady máte základy měření elektrický/.... Vás by měl zajímat hned ten první obrázek. Myslím, že je to dostatečně pochopitelné. No a jestli ne...
Obrázky jsou jistě dostačující, ale pochopitelné pro nás, co jsme z oboru, nejsem si jist, že horlivý amatér pochopí, co znamená např. U, R a pod. Snad pochopí, že vlevo je měření napětí a vpravo měření proudu. Také je potřeba říci, že neměříme proud baterie (jak si zřejmě tazatel myslí), ale proud který spotřebuje připojený spotřebič.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.