Nejste přihlášen/a.
Dostal se mi do ruky starý expozimetr značky Weimarlux a nevím jak jej ovládat. Prosím o vysvětlení, nebo o nějaký návod, nebo manuál. Děkuji.
Získal jsem ho do sbírky za stovku a chtěl bych vědět ho ovládat. Tabulku na převod z ASA do ISO už mám, ale není mi jasný jak řídit rafičku v průzoru světla. Nějak tam toho světla moc nevidím.
COž o to, ono ovládání expozimetru složité není. Jenže i když se to naučíte, tak k čemu Vám to bude? Takto starý expozimetr bude mít selenový článek, který vlivem času je k neupotřebení. Expozimetr tedy bude ukazovat "hausnumera", která pro fotografování stejně nelze použít (nehledě k tomu, že systémy měření expozice v dnešních fotoaparátech jsou o několik "levelů" jinde..
Podle fotky to vypadá že expozimetru zřejmě chybí stupnice pod ručičkou(nebo není vidět na snímku?).
Ovkládání je jednoduché: na výřezu stupnice nastavit ciltlivost filmu ASA/ISO (typicky 100 ASA resp 21°DIN). Exposimetr namířit předním okénkem na fotografovanou scénu a podle vychýlení ručičky odečíst na červené stupnici (ta co není vidět nebo chybí ) pod ručičkou hodnotu čísla EV (tzv. expoziční hodnota).
Stejnou hodnotu EV nastavit otáčením na obvodovém kolečku na zelené stupnici proti zelené šipce (trojúhelníčku). Na horní polovině kolečka (u okénka s ručičkou) jsou černé čísla clon. Ta jsou takto nastavená oproti číslům času expozice na vnitřním kolečku (černá čísla=zlomky sekund, červená=násobky sekund). Tam odečtete příslušnouo kombinaci expozic.
Podle nastavení na fotce tedy: zelená šipka nastavena mezi EV 11 a 12. Na horním kraji odečítám kombinace expozic nastavitelné na foťáku: clona 2, čas 1/500 sekundy. Nebo 2,8 clona, čas 1/250sekundy... Nebo clona 32, čas 1/2 sekundy.
Dost obsáhlá teorie se týkí toho, jak mířit exposimetrem-kam, co když je v záběru světlé sluníčko, jak měřit nikoli odražené ale dopadající světlo-z pozice scény a nikoli z pozice foťáku atd...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.